Najlepši posni slani rolati za Nikoljdan: Dekorativni, ukusni i uvek prvi nestanu sa stola

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Posna slavska trpeza danas odavno nije skromna u ukusu, već promišljena, bogata i pažljivo složena. Među jelima koja gotovo uvek privuku pažnju gostiju nalaze se upravo posni slani recepti za rolate – lagani, šareni, zahvalni za sečenje i idealni za posluženje uz slavsku sveću i žito.

Ono što ih čini posebnim jeste spoj jednostavne pripreme i efektnog izgleda. Rolati su zahvalni jer mogu da se pripreme unapred, lako se kombinuju sa drugim jelima i dozvoljavaju razne varijacije – od klasičnih sa pečurkama i ajvarom, do onih nešto bogatijih sa tunjevinom.

U nastavku donosimo tri proverena recepta za posne slane rolate koji se godinama prenose sa trpeze na trpezu i gotovo uvek nestanu među prvima.

Posni slani rolat sa pečurkama i susamom

Ovaj rolat je klasik slavskih predjela – punog ukusa, kremast, ali lagan, sa blagom aromom pečuraka i susama.

Sastojci:

  • 2 lista oblande
  • 1 glavica crnog luka
  • 500 g šampinjona
  • 400 g ajvara
  • 200 g posnog majoneza
  • 100 g prženog susama
  • 100 g posnog biljnog kačkavalja

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte iseckane šampinjone. Krčkajte dok sva tečnost ne ispari, zatim začinite po ukusu biberom i suvim začinom.

U posebnoj činiji pomešajte posni majonez, prženi susam i sitno seckani biljni kačkavalj.

Listove oblande stavite između dve vlažne krpe da omekšaju. Prvi list premažite majonez-smesom, preko nje rasporedite fil od pečuraka, zatim poklopite drugim listom oblande i premažite ajvarom.

Uvijte u rolat, blago pritisnite i ostavite u frižideru da se stegne. Pre sečenja možete spolja premazati tankim slojem posnog majoneza ili ajvara.

Posni rolat sa ajvarom i biljnim kačkavaljem

Jednostavan, mekan i vizuelno privlačan, ovaj rolat je odličan izbor za one koji vole blaže, kremaste ukuse.

Potrebni sastojci:

  • 2 dl kisele mineralne vode
  • 8 kašika brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 4 kašike ajvara
  • pola kašičice soli

Za fil:

  • 300 ml posnog majoneza
  • 250 g biljnog kačkavalja
  • 3 kisela krastavčića

Priprema:

U činiji sjedinite kiselu vodu i brašno, mešajte dok ne nestanu grudvice, pa dodajte ajvar, prašak za pecivo i so.

Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15-20 minuta na 200 stepeni, dok kora blago ne porumeni. Ispečenu koru pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi.

Za fil izrendajte biljni kačkavalj i kisele krastavčiće, pa ih pomešajte sa posnim majonezom. Ohladjenu koru premažite filom, urolajte i po želji dodatno premažite ajvarom ili posnim majonezom.

Šareni posni rolat sa tunjevinom

Za one koji žele nešto konkretnije i zasitnije, ovaj rolat je pravi izbor – bogat, pun teksture i ukusa.

Sastojci:

  • 2 konzerve tunjevine
  • 125 g posnog margarina
  • 50 g pečenog susama
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 3-4 kisela krastavčića
  • 5-6 kašika ajvara
  • po želji malo limunovog soka

Priprema:

Oblandu omekšajte između dve vlažne krpe. Tunjevinu dobro ocedite i izblendajte sa margarinom dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Dodajte sitno seckane kisele krastavčiće, kukuruz, susam i po želji nekoliko kapi limunovog soka.

Omekšalu oblandu premažite ajvarom, zatim ravnomerno rasporedite fil, uvijte u rolat i ostavite u frižideru da se stegne. Secite na tanke kolutove i servirajte.

Savet za slavsku trpezu

Posni slani rolati najlepše izgledaju kada se seku na tanke, ujednačene kriške i slažu na veliku tacnu, uz malo zelenila ili maslina. Priprema dan ranije dodatno poboljšava ukus i olakšava organizaciju slave.

(Ona.rs)