Najlepši posni slani rolati za Nikoljdan: Dekorativni, ukusni i uvek prvi nestanu sa stola
Posna slavska trpeza danas odavno nije skromna u ukusu, već promišljena, bogata i pažljivo složena. Među jelima koja gotovo uvek privuku pažnju gostiju nalaze se upravo posni slani recepti za rolate – lagani, šareni, zahvalni za sečenje i idealni za posluženje uz slavsku sveću i žito.
Ono što ih čini posebnim jeste spoj jednostavne pripreme i efektnog izgleda. Rolati su zahvalni jer mogu da se pripreme unapred, lako se kombinuju sa drugim jelima i dozvoljavaju razne varijacije – od klasičnih sa pečurkama i ajvarom, do onih nešto bogatijih sa tunjevinom.
U nastavku donosimo tri proverena recepta za posne slane rolate koji se godinama prenose sa trpeze na trpezu i gotovo uvek nestanu među prvima.
Posni slani rolat sa pečurkama i susamom
Ovaj rolat je klasik slavskih predjela – punog ukusa, kremast, ali lagan, sa blagom aromom pečuraka i susama.
Sastojci:
- 2 lista oblande
- 1 glavica crnog luka
- 500 g šampinjona
- 400 g ajvara
- 200 g posnog majoneza
- 100 g prženog susama
- 100 g posnog biljnog kačkavalja
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte iseckane šampinjone. Krčkajte dok sva tečnost ne ispari, zatim začinite po ukusu biberom i suvim začinom.
U posebnoj činiji pomešajte posni majonez, prženi susam i sitno seckani biljni kačkavalj.
Listove oblande stavite između dve vlažne krpe da omekšaju. Prvi list premažite majonez-smesom, preko nje rasporedite fil od pečuraka, zatim poklopite drugim listom oblande i premažite ajvarom.
Uvijte u rolat, blago pritisnite i ostavite u frižideru da se stegne. Pre sečenja možete spolja premazati tankim slojem posnog majoneza ili ajvara.
Posni rolat sa ajvarom i biljnim kačkavaljem
Jednostavan, mekan i vizuelno privlačan, ovaj rolat je odličan izbor za one koji vole blaže, kremaste ukuse.
Potrebni sastojci:
- 2 dl kisele mineralne vode
- 8 kašika brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 4 kašike ajvara
- pola kašičice soli
Za fil:
- 300 ml posnog majoneza
- 250 g biljnog kačkavalja
- 3 kisela krastavčića
Priprema:
U činiji sjedinite kiselu vodu i brašno, mešajte dok ne nestanu grudvice, pa dodajte ajvar, prašak za pecivo i so.
Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15-20 minuta na 200 stepeni, dok kora blago ne porumeni. Ispečenu koru pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi.
Za fil izrendajte biljni kačkavalj i kisele krastavčiće, pa ih pomešajte sa posnim majonezom. Ohladjenu koru premažite filom, urolajte i po želji dodatno premažite ajvarom ili posnim majonezom.
Šareni posni rolat sa tunjevinom
Za one koji žele nešto konkretnije i zasitnije, ovaj rolat je pravi izbor – bogat, pun teksture i ukusa.
Sastojci:
- 2 konzerve tunjevine
- 125 g posnog margarina
- 50 g pečenog susama
- 200 g kukuruza šećerca
- 3-4 kisela krastavčića
- 5-6 kašika ajvara
- po želji malo limunovog soka
Priprema:
Oblandu omekšajte između dve vlažne krpe. Tunjevinu dobro ocedite i izblendajte sa margarinom dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Dodajte sitno seckane kisele krastavčiće, kukuruz, susam i po želji nekoliko kapi limunovog soka.
Omekšalu oblandu premažite ajvarom, zatim ravnomerno rasporedite fil, uvijte u rolat i ostavite u frižideru da se stegne. Secite na tanke kolutove i servirajte.
Savet za slavsku trpezu
Posni slani rolati najlepše izgledaju kada se seku na tanke, ujednačene kriške i slažu na veliku tacnu, uz malo zelenila ili maslina. Priprema dan ranije dodatno poboljšava ukus i olakšava organizaciju slave.
(Ona.rs)