Ovih 6 posnih salata se najlakše spremaju i najukusnije su: Sveti Nikola ne može proći bez njih

M. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Shutterstock/Teresa Kasprzycka

Sveti Nikola je jedan od najlepših praznika u godini - vreme darivanja, zajedničkih obedovanja i dobrog raspoloženja. Mnogi ovaj dan dočekuju u posnom duhu, pa je idealna prilika da na trpezu donesete osvežavajuće, šarene i ukusne salate koje ne sadrže mlečne proizvode ni jaja. Donosimo vam naše top 6 posnih salata koje su jednostavne za pripremu, pune ukusa i perfektne za slavsku trpezu!

1. Salata sa šampinjonima i makaronama

Ova salata spaja dve omiljene kategorije - paste i pečurke i odličan je izbor za sve ljubitelje aromatičnih zalogaja.

Sastojci:

  • kuvane makarone
  • sveži šampinjoni (tanko sečeni)
  • crveni luk
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • so i biber
  • svež peršun

Priprema:

Skuvajte makarone u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja. Ocedite i ostavite da se ohlade.

Šampinjone očistite i tanko iseckajte. U tiganju zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja i kratko propržite šampinjone dok ne omekšaju. Na tanko seckajte crveni luk.

U velikoj posudi pomešajte ohlađene makarone, šampinjone i luk. Dodajte maslinovo ulje, limunov sok, so i biber.

Sve nežno promešajte i pospite seckanim peršunom. Poslužite ohlađeno.

Pre posluživanja šampinjone možete kratko propržiti bez maslaca, samo sa malo maslinovog ulja i limunovog soka, dobija se dubok, intenzivan ukus.

2. Posna mimoza salata

Foto: Shutterstock

Mimoza je klasik prazničnih trpeza i uz male izmene može biti potpuno posna, ali i dalje kremasta i vrlo ukusna.

Sastojci:

  • kuvani krompir
  • kuvana šargarepa
  • malo narendane crvene paprike
  • mladi luk
  • so i biber
  • posni majonez ili soja jogurt

Ogulite i skuhajte krompir i šargarepu dok ne omekšaju. Ostavite da se ohlade. Narendajte ohlađeni krompir i šargarepu na sitno.

Papriku sitno iseckajte i dodajte povrću. Umiješajte posni majonez ili soja jogurt i začinite solju i biberom.

Promešajte sve sastojke i ostavite u frižideru 30 minuta pre serviranja da se ukusi prožmu.

3. Kikiriki salata

Ova salata je nemoguće zanemariti - hrskava tekstura uz intenzivan ukus kikirikija čini je jedinstvenom i vrlo pitkom.

Sastojci:

  • pečeni kikiriki
  • sveža paprika
  • sveži krastavac
  • šargarepa
  • soja sos
  • maslinovo ulje

Papriku, krastavac i šargarepu operite i iseckajte na tanke trakice ili kockice.

U velikoj posudi pomešajte povrće i pečeni kikiriki. U posebnoj posudici pomešajte soja sos, maslinovo ulje i limunov sok.

Prelijte dresing preko salate i nežno promešajte. Ostavite 10 do 15 minuta da salata upije arome pre serviranja. Par kašika soja sosa i malo limunovog soka čine kombinaciju savršeno izbalansiranom.

4. Salata sa tunjevinom i makaronama

Foto: Shutterstock

Ova verzija makaronske salate idealna je ako želite da posna trpeza ima i bogatiji proteinski element.

Sastojci:

  • kuvane makarone
  • tunjevina (u sopstvenom soku)
  • seckane masline
  • crveni luk
  • maslinovo ulje
  • peršun
  • limunov sok

Skuvajte makarone prema uputstvu i ocedite ih. Ostavite da se ohlade. Ocedite tunjevinu i viljuškom je malo izgnječite.

Gledajte da ostavite i poneki veći komad, prijatno se uklapa u salatu. Masline prepolovite, a crveni luk sitno iseckajte.

U velikoj činiji pomešajte makarone, tunjevinu, masline i luk. Dodajte maslinovo ulje, limunov sok, so i biber. Lagano promešajte i ostavite 10 do 15 minuta pre serviranja.

Dodajte malo seckanog čeri paradajza ili peršuna za svežinu i boje.

5. Posna salata sa kikirikijem i kukuruzom

Još jedna varijanta s kikirikijem, ali sada u kombinaciji sa slatkim kukuruzom — idealna je da trpezi doda prijatnu slatko‑slanu notu.

Sastojci:

  • konzervirani kukuruz
  • pečeni kikiriki
  • sveža paprika
  • sitno seckani mladi luk
  • maslinovo ulje
  • sok limete ili limuna
  • so i biber

Ocedite kukuruz iz konzerve. Papriku operite i naseckajte na sitne kockice. U velikoj posudi pomešajte kukuruz, kikiriki i papriku.

Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Posolite, pobiberite i nežno promešajte.

Po želji, salatu ostavite da odstoji 10 do 15 minuta pre serviranja kako bi se ukusi sjedinili. Malo sveže nane ili korijandra podiže aromu i čini salatu još osvežavajućom.

6. Posna ruska salata

Foto: Shutterstock/Yulia Furman

Ruska salata spada u nezaobilazne praznične favorite, a uz male izmene postaje potpuno posna — i dalje kremasta, ali lagana.

Sastojci:

  • kuvani krompir
  • kuvana šargarepa
  • kuvani grašak
  • seckani krastavac
  • posni majonez
  • so i biber

Ohlađeni krompir i šargarepu ogulite i narendajte na srednje krupno. U činiji pomešajte rendani krompir, šargarepu i grašak.

Dodajte posni majonez, so i biber po ukusu. Sve pažljivo sjedinite viljuškom ili silikonskom lopaticom.

Ostavite u frižideru oko 30 minuta pre serviranja. Dodajte malo limunovog soka i senfa (bez mleka) da pojačate aromu i izbegnete monotoniju.

(Ona.rs)