Posni mimoza rolat se uvek pojede do poslednje mrvice! Prave domaćice ga ovako pripremaju za Svetog Nikolu
Ovaj posni rolat je brz za pripremu, izdašan i odličan izbor za posnu trpezu, slavu ili laganu večeru. Kombinacija povrća, određene ribe i posnog majoneza daje bogat ukus, a priprema ne zahteva posebne kulinarske veštine.
Sastojci za posni mimoza rolat
- 200 g tortilja
- 2-3 šargarepe
- 2-3 krompira
- 1 konzerva sardine, tunjevine ili dimljenog lososa
- 1 crni luk
- mirođija
- 200 g posnog majoneza
Za marinadu od luka:
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike sirćeta
- 150 ml vrele vode
Priprema
Crni luk sitno iseckajte, posolite i pospite šećerom. Dodajte sirće i vrelu vodu, pa dobro promešajte. Ostavite luk da se marinira oko 10 minuta.
U međuvremenu skuvajte krompir i šargarepu, zatim ih sitno izrendajte. Dimljeni losos, sardinu ili drugu ribu koju ste odabrali dobro usitnite viljuškom.
Tortilju premažite posnim majonezom, pa redom pospite rendani krompir, šargarepu, oceđeni marinirani luk, sitno seckanu mirođiju i ribu.
Sve pažljivo urolajte u čvrst rolat i umotajte u providnu foliju. Ostavite u frižideru da se stegne pre sečenja i serviranja.
Rolat je najukusniji kada odstoji nekoliko sati u frižideru. Secite ga oštrim nožem i poslužite kao hladno predjelo ili deo posne trpeze.
(Ona.rs)