Svetski poznate mame o postporođajnoj depresiji: Jedna od sedam žena doživljava neki oblik ovog stanja

Vreme čitanja: oko 7 min.

Nažalost, veruje se da je postporođajna depresija mnogo češća nego što svedoče podaci

Foto: Tanjug/AP

Postporođajna depresija jeste mentalni poremećaj koji se javlja nakon porođaja kao odgovor na novonastale životne promene koje donosi rođenje deteta. Intenzivno osećanje tuge, nemoći i beznadežnosti, povlačenje i nezainteresovanost za okolinu i dete jesu najčešće karakteristike. Majku zbog nemogućnosti da shvati odakle dolaze ova osećanja ujedno prate i osećanja krivice, stida, pa i samoprezira.

Dolazak deteta na svet i prihvatanje činjenice da ste sada odgovorni za nekoga ne doživljava svaka majka isto, što ne znači da ona ne voli svoje dete, već da ne može protiv svojih osećanja. Nažalost, za mnoge nove mame, promene koje doživljavaju tokom postporođajnog perioda drastično utiču na njihovo mentalno zdravlje. U stvari, jedna od sedam žena doživljava neki oblik postporođajne depresije.

Jedna od najvažnijih stvari koje mame posle porođaja moraju da znaju jeste da nisu same i da mnoge slavne mame sada sve češće dele svoja iskustva prolaska kroz isto, što doprinosi tome da u javnosti bude prepoznatljivije ovo stanje i da se prihvati kao nešto stvarno i postojeće, a ne kao "izmišljotina i novotarija novog doba".

Evo šta su ove poznate mame imale da kažu o svom mentalnom zdravlju nakon porođaja.

Foto: Freepik.com

Kajli Džener 

Nakon što je rodila svoje drugo dete, Kajli je priznala da su stvari bile teže nego sa rođenjem ćerke. U iskrenom videu, Kajli je objasnila da ne želi da se vrati svom svakodnevnom životu, a da ne obavesti fanove da se bori sa svojim mentalnim zdravljem.

- U redu je da ne bude u redu. Jednom kada sam shvatila da vršim pritisak na sebe, stalno se podsećam da sam napravila celog čoveka, prelepog zdravog dečaka. Moramo da prestanemo da vršimo pritisak na sebe da budemo one stare što pre. Čak ni fizički, samo psihički, nakon rođenja. Dakle, da, samo šaljem malo ljubavi. Volim vas sve - poručila je Kajli.

Foto: Instagram/kyliejenner

Gvinet Paltrou

Kada je Gvinet dočekala rođenje svog sina Mojsija, našla se na emotivnom putovanju koje nije doživela sa svojom ćerkom Epl. Njeno mentalno zdravlje se pogoršalo i kaže da se osećala kao "užasna majka". Dok kaže da je pokušala da odagna svoja osećanja, njen tadašnji muž Kris Martin znao je da nešto nije u redu i pomogao joj je da prizna šta se dešava.

- Osećala sam se kao zombi. Nisam mogla da pristupim svom srcu. Nisam mogla da pristupim svojim emocijama. Nisam mogla da se povežem. Bilo je užasno. Bilo je potpuno suprotno od onoga što se desilo kada je Epl rođena. Sa njom sam bila kao u oblacima. Nisam mogla da verujem da nije isto sa rođenjem sina. Samo sam mislila da to znači da sam užasna majka i užasna osoba - rekla je Gvinet za "Good Housekeeping".

- Najteže mi je bilo da priznam da imam problem. Mislila sam da postporođajna depresija znači da jecaš svaki dan i da nisi u stanju da brineš o detetu. Ali postoje različite nijanse i dubine, zbog čega mislim da je toliko važno da žene pričaju o tome. Bilo je to teško vreme. Osećala sam se neuspešnom - govorila je tada.

Da bi se pobrinula za svoje mentalno zdravlje, Gvinet se okrenula terapiji kao i vežbanju, za koje kaže da su joj bili od vitalnog značaja za oporavak.

Kejt Midlton

Tokom angažmana koji se fokusirao na postporođajne bolesti, Kejt Midlton je posetila odeljenje za majku i bebu u Kraljevskoj bolnici u Betlehemu i pozabavila se realnostima postporođajne depresije. Majka troje dece otkrila je i sopstveno iskustvo - da je otkako je postala roditelj iskusila „nedostatak samopouzdanja“ i „osećaj neznanja“.

Vojvotkinja, koja je tada očekivala princa Luja, rekla je:

- Lično, postati majka je bilo tako korisno i divno iskustvo. Međutim, ponekad je to bio i veliki izazov. Čak i za mene koja kod kuće imam podršku koju većina majki nema.

Ona je dodala da "ništa zaista ne može pripremiti ogromno iskustvo o tome šta znači postati majka. Puno je složenih emocija radosti, iscrpljenosti, ljubavi i brige, sve pomešane zajedno".

- Vaš fundamentalni identitet se menja preko noći. Prelazite od toga da razmišljate o sebi prvenstveno kao o pojedincu, do toga da ste odjednom majka - rekla je princeza, prenosi "People".

Kardi Bi 

Printskrin: Instagram/iamcardib

Kardi Bi nikada nije očekivala da će rođenje njene ćerke uticati na njeno mentalno zdravlje, ali priznaje da se mesecima nakon rođenja devojčice našla u izmaglici postporođajne depresije.

- Mislila sam da ću to izbeći. Kada sam se porodila, doktor mi je rekao za postporođajnu depresiju, a ja sam rekla da mi je sada dobro i da mislim da se to neće desiti. Ali, niotkuda, svet je postao pretežak za moja ramena - rekla je Kardi za "Harper's Bazaar".

Kardi je donela tešku odluku da odustane od turneje kako bi se fokusirala na svoje zdravlje i svoju ćerku i posle nekoliko meseci, kaže, počela je da se oseća više svojom.

Adel

Adel priznaje da je imala zaista loš postporođajni period, nakon što je rođenja sina, ali umesto da se okrene lekovima, odlučila je da razgovara sa drugim majkama. Iako je u početku bila veoma nevoljna da razgovara sa drugim ženama, kaže da je to napravilo najveću razliku i pomoglo joj da shvati da postporođajni period dolazi u mnogo različitih oblika.

Foto: Tanjug/AP

- Jednog dana sam rekla prijateljici kako mrzim ovo što mi se dešava, a ona je samo briznula u plač i ponovila isto. Postnatalna depresija je ono kada ne želite da budete sa svojim detetom, brinete se da biste mogli da povredite svoje dete, brinete se da niste dobro uradile svoj posao. Ali ja sam opsednuta svojim detetom. Osećala sam se veoma neadekvatno, osećala sam se kao da sam donela najgoru odluku u svom životu... Može doći u mnogo različitih oblika - rekla je Adel za "Vanity Fair".

Na kraju je objasnila da je donela odluku da jednom nedeljno izdvoji popodne samo za sebe, da radi šta god želi bez svoje bebe. Na šta su joj prijateljice upitale da li se onda oseća loše zbog ostavljanja deteta? Adel je priznala da se oseća loše, ali da će se osećati loše i ako to ne uradi. Još 4 njene prijateljice su priznale da se isto osećaju i da su isto htele vreme za sebe, ali da sebi to nisu pružile jer su mislile da će tako ispasti loše majke, što naravno nije slučaj. - To te čini boljom po dete, ako priuštiš vreme za brigu o samoj sebi - rekla je Adel na to.

Dru Barimor 

Dru kaže da nije iskusila postporođajne probleme mentalnog zdravlja sve do rođenja svog drugog deteta. Iako je bio kratkotrajan, opisala je da je za nju taj vremenski period kao "ispod oblaka". Prvi put nije imala postporođajnu depresiju, pa samim tim nije razumela o čemu se radi nakon drugog porođaja. Tek tada je shvatila o čemu to ljudi pričaju.

Bila je izvan sebe i preplavljena emocijama. Dru je čak pronašla svetlu stranu svoje borbe, objašnjavajući da joj je to pomoglo da nauči da ostane prisutna u trenutku i da živi i oseća svaki.

Riz Viterspun

Riz je naglasila da nije svako iskustvo nakon porođaja bilo isto. U stvari, svaki period posle tri porođaja bio je drugačiji. U jednom trenutku je uzela lekove koji su joj pomogli da se nosi sa svojim mentalnim problemima. Riz je objasnila da je posle prve trudnoće bila "potpuno van kontrole" i da nije postojalo isto razumevanje o postporođajnom periodu pre dve decenije.

Foto: Profimedia/RMBI / BACKGRID / Backgrid USA

- Imam troje dece. Posle svakog deteta, imala sam drugačije iskustvo. Posle jednog deteta sam imala blagu depresiju, a sledećeg puta sam doživlea tešku postporođajnu depresiju gde sam morala da uzimam prilično teške lekove jer jednostavno nisam bila u stanju da razmišljam ni o čemu. Sa druge strane, sa jednim detetom sam imala period gde uopšte nisam osećala ništa od ovoga - objasnila je Riz gostujući u jednom podkastu.

Napomenula je da je poseban "hormonski rolekoster" jednom kada prestanete da dojite, na šta je takođe niko nije upozorio. Imala je 23 godine kada je rodila svoju prvu bebu i nakon što ju je odvikla od dojenja, osećala se depresivnije nego ikada u životu. Nije dobila pomoć koja joj je bila neophodna, jer se tada u to vreme nije toliko govorilo o ovome.

(Ona.rs)