Voditeljka Sanja Kužet pokazala devojačku liniju tri meseca posle porođaja: Kada žena može da se vrati vežbama

O. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako vežbanje utiče na dojenje?

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Voditeljka Sanja Kužet poznata je po izuzetnoj vitkosti, a od trenutka kada se porodila, 2. jula ove godine, mnoge zanima kako ova mlada mama izgleda. Sanja je rodila zdravog dečaka, a sudeći po fotografijama oboje uživaju u suncu atraktivne turske destinacije Bodrum.

U maksimalno sportskom stilu voditeljka je šetala sa svojim dečakom pored teniskih terena, pokazujući u izuzetno kratkom šortsu da je njena figura i dalje u svojoj, prepoznatljivoj formi.

Nekome je genetika naklonjena, te će brzo posle porođaja izgledati kao Sanja, dok će neko morati ozbiljnije da poradi na tome. Koliko posle porođaja žena sme da počne da vežba, bez obzira na to da li oseća potrebu za fizičkom aktivnošću ili želi da kilograme dovede u red?

Ako ste imali nekomplikovanu trudnoću i vaginalni porođaj, generalno je bezbedno da počnete da vežbate nekoliko dana nakon porođaja ili čim se osećate spremni. Ako ste imali carski rez, opsežnu popravku vagine ili komplikovan porođaj, razgovarajte sa svojim lekarom o tome kada da započnete program vežbanja, savetuju stručnjaci Mejo klinike.

Za većinu zdravih žena, Odeljenje za zdravstvo i socijalne usluge preporučuje najmanje 150 minuta nedeljno aerobne aktivnosti umerenog intenziteta - poželjno tokom cele nedelje - nakon trudnoće.

Oni savetuju i nekoliko važnih koraka:

  • Odvojte vreme da se zagrejete i ohladite.
  • Počnite polako i postepeno povećavajte tempo.
  • Pijte puno tečnosti.
  • Nosite grudnjak koji podržava i nosite jastučiće za dojenje ako dojite u slučaju da vam grudi cure.
  • Prestanite da vežbate ako osećate bol.
Foto: Pexels / Lisa Fotios

Dojenje i vežbanje

Smatra se da umereno vežbanje ne utiče na količinu ili kvalitet majčinog mleka, niti na rast vaše bebe. Ako dojite, važno je da ostanete hidrirani. Držite flašu vode pri ruci tokom treninga i pijte puno tečnosti tokom dana.

Neka istraživanja sugerišu da vežbe visokog intenziteta mogu da izazovu akumulaciju mlečne kiseline u majčinom mleku i da proizvedu kiselkast ukus koji beba možda neće voleti, ali to je verovatno retko.

Ako je intenzivno vežbanje prioritet tokom prvih nekoliko meseci dojenja, razmislite o hranjenju bebe pre treninga ili o pumpanju pre treninga i hranjenju bebe ispumpanim majčinim mlekom nakon toga. Alternativno, prvo vežbajte, a zatim se istuširajte, iscedite nekoliko mililitara majčinog mleka i posle pola sata ili sat ponudite dojku.

(Ona.rs)