• 1

Vreme čitanja: oko 7 min.

Mirka Vasiljević za Ona.rs iskreno o žrtvama koje roditeljstvo donosi, samopouzdanju, kritikama i jakom stavu

Vreme čitanja: oko 7 min.

U vremenu lažnog virtuelnog identiteta, apsurdnih estetskih standarda i pogrešno naglašenog feminizma, ona je odlučila da kaže "ne" svemu što je nezasluženo akcentovano

  • 1
AmiG Show Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U današnjem svetu eksponencijalnog prezasićenja, pogrešno predstavljenog i protumačenog fenimizma, vulgarizovanja ženstvenosti, umanjivanja značaja porodice i istovremenog uzdizanja pogrešnih vrednosti kojih smo se stideli samo nekoliko decenija unazad, pravo je osveženje sresti ženu koja nije posustala pred modernizacijom, nije izgubila veru u ljubav i zajednicu, nije odustala od svojih snova; onu koja nam svojim primerom svakodnevno poručuje da ne postoji samo jedan put, da jedna otvorena vrata nužno ne traže zatvaranje drugih.

Jednostavno rečeno, čast je govoriti sa Mirkom Vasiljević - ženom koja može apsolutno sve.

Mirka je zahvaljujući talentu, zbog kojeg je prepoznata u ranom detinjstvu, vrlo brzo obezbedila sebi "kartu za prvo mesto" u glumačkim redovima. Zvezdanu prašinu za koju se mnogi otimaju, ugrabila je već u trinaestoj godini. U svojoj dvadesetoj godini prvi put se ostvarila u ulozi na koju je najviše ponosna - ulozi majke. Danas, sa svojim suprugom Vujadinom Savićem, može da se pohvali sa čak četvoro dece.

Iako je ova brojka bila standardna norma u nekim ranijim vremenima, sa napretkom žena u društvu i karijerom za koju smo se izborile, mnoge pripadnice lepšeg pola su odustale od ideje o velikoj porodici, neke potisnute obavezama koje svakodnevan život nameće, a neke vođene inatom i besom - novim oružjem žena u 21. veku.

U današnjem društvu određene žene se takmiče sa muškarcima, pokušavajući da nametnu propagandu da su nam oni nepotrebni, stoga nije iznenađujuće da feminizam nailazi na jednu vrstu odbojnosti i otpora. Zaboravljamo da prava, osnovna ideja feminizima nikada nije bila zasnovana na averziji prema porodici.

Odjednom, žene karijeristi odlučile su da partner i deca ne idu uporedo sa poslovnim napretkom, dok su domaćice smatrale da nemaju dovoljno snage da igraju dve uloge. A onda je došla Mirka Vasiljević i sopstvenim životom nam poručila da možemo sve.

O balansiranju životnih uloga

Izrazito me je zanimalo, kako to postiže? Na koji način uspešno balansira uloge supruge, glumice, majke i žene koja izaziva pažnju svojim negovanim izgledom? Koliko joj je važno da ne zanemari nijedan segment?

- Volim da se našalim da mi u balansiranju različitih životnih uloga pomaže moj horoskopski znak - Vaga. Odlučila sam da mi privatan i poslovan život uvek budu u sličnim visinama, da balansiram između te dve strane. U nekom periodu života se više posvetim jednom tasu, a drugi zanemarim, ali to osvestim i onda se i njemu posvetim. Tada sam zadovoljna, ispunjena i postavljam sebi nove ciljeve. Sve ono na čemu radite, hrabro i vredno, će se isplatiti i ima uspeha, samo je potrebno početi i želeti - odgovorila je.

Mirka ističe da je imala sreću da je posao našao put do nje.

- Moj posao je deo mog krvotoka, ispunjava me i usrećuje, što je veliki luksuz. Nisam imala tipično detinjstvo, sa 13 godina sam počela da radim razne projekte od "Mi nismo anđeli 2" pa nadalje; moj život se svodio na školu i snimanja - kaže Mirka i dodaje:

- Glumački poziv je veoma kreativan, stoga sam rekla sebi da neću sedeti skrštenih ruku i čekati da me kontaktiraju producenti i reditelji za predstavu, seriju ili film, već da sa tom kreativnošću imam mogućnost da okupim sebi drage ljude, kolege glumce, sa kojim sam radila i čiji rad cenim i poštujem, pa da napravimo nešto svoje. Tako da sam sa svojim timom kroz devet godina napravila četiri predstave - govori glumica.

Mirka Vasiljević Foto: M.K./ATAImages

O neophodnim žrtvama i važnosti porodice

Upitala sam ovu superženu da li ipak postoje određene žrtve koje mora da snosi zarad ostvarenosti na svakom životnom polju, kao i kako se nosi sa istim?

- Velika je stvar u životu imati čvrstu, stabilnu i zdravu porodicu. Veoma sam zahvalna svojoj porodici jer sam odrastala u takvom okruženju, pa su mi svesno i nesvesno dali primer. U mojoj porodičnoj kući je bilo nas jedanaestoro, stoga sam odrastala sa različitim generacijama, što mi je dalo određenu širinu. Prednost je ako ste od najranijeg detinjstva imali uzoran model po kom ste učili i onda isti sproveli u delo u daljnjem životu.

- U mom trenutnom životu više sam u obavezama koja mi deca nameću jer sam ja tu da ih vaspitavam, organizujem i da im budem podrška. Naravno da imam manjka svojih želja i potreba, ali to je zarad višeg cilja. Oni svake godine sve više rastu, stoga sam im sve manje potrebna, zato trenutno uživam. Prvo idu oni, onda vi. A, opet, imam momente kada sebi na par sati ili par dana obezbedim svoje vreme. Ako imate više ciljeve koji zahtevaju žrtvu, to je pozitivna stvar.

S obzirom na to da ste se veoma mladi ostvarili u ulozi majke, čemu Vas je roditeljstvo kao čin naučilo i čemu Vas svakodnevno uče vaša deca?

- Roditeljstvo je jednostavno komplikovana stvar. Jednostavna jer je otkad je sveta i veka priroda uredila da u određenim godinama postanete roditelji, deca postaju vaša "produžena ruka", a zatim ta deca dobiju svoju decu. A opet u današnjem vremenu koje se razlikuje od perioda od pre samo par godina unazad, gde je zastupljen izrazito brz stil života, sve je promenjivo i instant, treba da se trudite da "plivate" što bolje možete. Da ne žurite, ali i da ne zakasnite - priča Mirka i dodaje:

- Ja volim da se držim postulata koji postoje od davnina. Sve to nešto od pre treba da "umiksujemo" sa svime što današnje vreme nameće, to komplikuje stvari. Ali ljubav prema svojoj deci je neizmerljivo oružje. Ja sa mojom decom imam prijateljski odnos, potpuno otvoren, oni znaju da sam uvek tu za njih, ali i da moraju da poštuju određene granice - da znaju kako se razgovara i ponaša, što međusobno, što u odnosu dete - roditelj.

O kritikama i svom "ja"

Danas, žene za sebe kažu da su slobodne ali i dalje imaju potrebu da pravdaju svoj život okolini, rodbini, komšinici... Pitala sam svoju sagovornicu kako je naučila da sebe pravda isključivo sebi? Odnosno, u čemu je tajna njenog nepokolebljivog stava i odsustva straha da ga iznese, makar se neki i ne slagali sa istim?

- Odrasla sam i vaspitana u porodici gde je bilo važno da se dobro osećam u svojoj koži i sama sa sobom, jer kad je tako onda automatski emitujem pozitivnu energiju i privlačim dobre stvari. Ako imam teskobu, nelagodu, sasvim je u redu da to kažem. Otvorena sam da kažem sve što me muči, ali i da čujem povratnu informaciju. Moto kojim se vodim kroz život je da konstantno osvešćujem sebe i radim na sebi. Više glava i više mišljenja bolje pronalaze rešenje.

- Što sam zrelija, starija i životno iskusnija, dobro razmislim na koji način, kome i kad ću da iznesem svoj stav. U redu je stati iza svojih verovanja dok god se vodite istinom i željom za nečim dobrim - istakla je Vasiljević.

S obzirom na to da je u svetu glume već dve decenije, a da je taj svet poznat po surovim standardima kad su žene u pitanju, o čemu se govorile mnoge holivudske ikone poput Šeron Stoun, interesovalo me je na koji način se Mirka nosila sa predrasudama i ne tako prijatnim momentima u svojoj karijeri i životu?

- Kad dođu manje lepi momenti koji mi nisu prijatni, ne dozvoljavam sebi da me to unazadi i da "upadnem" u negativnu energiju. U redu je reći: "Ovo ne želim, ovo mi ne prija i ovo ne želim više da dozvolim". Sve u životu dolazi sa razlogom, treba iz toga da učimo. Kad imate pozitivne stavove koji pokažu rezultate boljitka i napretka, to vas ohrabri.

- Uvek postoji želja i volja za nečim više, nečim drugačijem, ali na kraju dana kad sumiram sve apsolutno budem zahvalna na svemu što imam i što jesam. Nešto sam dobila kao dar od Boga, za nešto sam i sama zaslužna. Čovek treba da stoji čvrsto sa obe noge na zemlji i da bude zahvalan. Nema smisla osećati se kao žrtva jer nešto nije po vašim merilima, to je faza koja prolazi poentirala je moja sagovornica Mirka Vasiljević.

U vremenu lažnog virtuelnog identiteta, apsurdnih estetskih standarda i pogrešno naglašenog feminizma, ona je odlučila da kaže "ne" svemu što je nezasluženo akcentovano; nije prisutna na društvenim mrežama, pristalica je prirodne lepote, vredno radi i posvećena je svojoj porodici. Mirka Vasiljević odoleva bizarnim trendovima i ne podleže pritiscima. Ona je primer da, čak i ako je ovaj svet predstavljan kao muški svet, gde nam se često osporava snaga, žena ipak može da bude JAKA.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirka Vasiljević o tetovaži njenog lika na telu muža Vujadina: Ti ćeš to nositi do kraja života

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Budi jaka

Komentari

  • Postovanje

    1. januar 2024. | 16:31

    Postovanje za Mirk - pametna i vredna zena koja zna sta hoce i moze. Nije povodljiva - ona vodi svoj zivot i rukovofi zivotima svih clanova njene porodice.

    Podelite komentar