• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Greta Gervig na "Time" naslovnici kao jedna od žena godine: Ko je najuspešnija režiserka u istoriji?

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Barbie" je u prvom vikendu zaradio 356 miliona dolara, što je bio najveći debi ikada za film koji je režirala žena

  • 0
film barbi, greta gerving Greta Gerving / Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Umetnost je i te kako zastupljena na godišnjoj listi "Žene godine" časopisa "Time", uključujući glumicu, scenaristkinju i rediteljku Gretu Gervig.

Juče je objavljen spisak od 12 žena, a lista je dizajnirana da prepozna izvanredne lidere koji se zalažu za ravnopravniji svet.

Što se tiče rediteljke filma "Barbie" Gervig, koja se nalazi na naslovnoj strani izdanja časopisa "Žene godine", urednik  Sem Lanski je rekao: "Njeni filmovi su humani, emotivni i razigrani; ona je jedini reditelj u istoriji čija su prva tri solo igrana filma nominovana za najbolji film za Oskara".

Kako je Greta postala sve ovo što je danas

Greta je svoju karijeru započela prvenstveno fokusirajući se na glumu, posebno u nezavisnim filmovima i nominavana je za Zlatni globus za svoju ulogu u "Frances Ha". Njen samostalni rediteljski debi, "Lady Bird" iz 2017, izazvao je oduševljenje i doveo do njene nominacije za Oskara za najbolju režiju i najbolji originalni scenario. Nakon što je zaradila pohvale za svoju filmsku adaptaciju "Little Women", Gervig je postigla najveći uspeh na blagajnama sa filmom "Barbie", koji je dobio pozitivne kritike i zaradio više od milijardu dolara.

Gervig redovno sarađuje sa kolegom filmskim stvaraocem Noom Baumbahom, sa kojim je u romantičnoj vezi.

Greta Gerwig Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Greta Selest Gervig je rođena 4. avgusta 1983. godine u Sakramentu, Kalifornija. U mladosti, Gervig je učila balet, ali je morala da odustane jer su je smatrali previsokom (sada ima 175 cm). Majka ju je savetovala da se posveti drugim oblicima plesa, uključujući džez, step i hip-hop.

Gervig je takođe bila takmičarski mačevalac, u jednom trenutku bila je treća u državi Kalifornija.Visoki troškovi doveli su do toga da je Gervig odustala od sporta, ali nastavila je rekreativno.

U srednjoj školi, Gervig se bavila pozorištem, što je nastavila i na koledžu. Pohađala je Barnard koledž na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, gde je studirala engleski jezik i filozofiju pre nego što je diplomirala 2006. Njena cimerka sa fakulteta bila je buduća članica glumačke ekipe "Saturday Night Live" Kejt Mekinon. Njih dve su zajedno nastupale u improvizovanoj grupi i zajedno pravile mjuzikle. Gervig je takođe pisala i glumila u predstavama.

Gervig je želela da postane dramaturg, ali nakon što je odbijena iz programa MFA u oblasti pisanja drama, umesto toga se fokusirala prvenstveno na glumu. Na filmu je debitovala dok je još bila na koledžu, malom ulogom u filmu "LOL" (2006). Igrala je veće uloge u filmovima kao što su "Baghead" (2008) i "Yeast" (2008), a bila je angažovana i kao glumica i kao ko-scenarista u filmovima "Hannah Takes the Stairs" (2007) i "Nights and Weekends" (2008).

S obzirom na platnu skalu ovih filmova, Gervig je morala da radi više poslova, uključujući to što je bila tutor i dadilja, kako bi sastavila kraj s krajem. Ali dostigla je sledeći nivo svoje karijere kada ju je Noa Baumbah angažovao u filmu "Greenberg" (2010), u kojem je glumio Ben Stiler. Ovo je bila prva u nizu budućih saradnja između Gerviga i Baumbaha, koja je kasnije krunisana ljubavlju.

Igrala je i u rimejku filma "Arthur" zajedno sa Raselom Brendom i imala je ulogu u filmu "No strings attached", sa Eštonom Kučerom i Natali Portman u glavnim ulogama. Gervig se takođe pojavila u filmovima "Damsels in Distress" Vita Stilmana i "To Rome With Love" Vudija Alena, oba objavljena 2012.

"Lady Bird" i "Barbie"

Postoje paralele između života Grete Gervig i glavne junakinje filma "Lady Bird": obe su odrasle u Sakramentu i pohađale su katoličku srednju školu za devojčice, a njihovi roditelji su imali slične karijere. Međutim, Gervig povlači liniju između sebe i svog karaktera. Kako je objasnila u intervjuu za WTOP radio: "Nisam bila poput Ledi Bird. Nikada nisam naterala nikoga da me zove drugim imenom. Više sam bila sledbenik pravila i osvajač. Ali srž filma, vrsta duboke, komplikovane ljubavi prema porodici i rodnom gradu, sve mi je to veoma blisko".

Njen naredni režijski projekat, adaptacija remek-dela Luize Mej Alkot iz 19. veka "Little Women", takođe je oduševio kritičare po izlasku u decembru 2019. Uključujući zvezdu njenog prethodnog filma, Sirs Ronan, sa glumcima koji uključuju Emu Votson, Florens Pju, Timoti Šalame i Meril Strip, film je zaslužio pohvale za svoju interpretaciju složene porodične dinamike koja i prati roman, kao i za rediteljsku komandu narativa kroz hronološko izmeštanje radnje. Film je osvojio šest nominacija za Oskara, uključujući za najbolji film, najbolji adaptirani scenario, najbolju originalnu muziku i glumačke nagrade za Ronan i Pju. Dobio je Oskara za najboljeg kostimografa.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by TIME (@time)

Gervig je zatim režirala "Barbie" (2023), fantastičnu komediju koju je napisala zajedno sa Baumbahom, u kojoj glume Margo Robi i Rajan Gosling kao Barbi i Ken. Dok je "Mattel", kompanija koja stoji iza čuvene modne ikone, želela da letnji blokbaster bude serija filmova o brendu, Gervig je težila da podrži očekivanja publike i da komentar o savremenom životu. Scenario je crpeo inspiraciju iz nekoliko neobičnih izvora, kao što su biblijska priča o Adamu i Evi i "Izgubljeni raj" Džona Miltona.

"Barbie" je u prvom vikendu zaradio 356 miliona dolara, što je bio najveći debi ikada za film koji je režirala žena.

Film je objavljen istog dana kada i Openhajmer Kristofera Nolana o nuklearnom fizičaru Robertu Openhajmeru, a iščekivanje i komentari na društvenim mrežama o takozvanom "Barbihajmeru" rezultirali su rekordnom prodajom karata za oba filma. "Barbie" je zaradio više od milijardu dolara od prodaje karata, oborivši rekord za film koji je režirala žene za manje od tri nedelje. Peti Dženkins je ranije imala tu čast za "Wonder Woman" (2017), koji je ukupno zaradio 822 miliona dolara, kako piše "Biography".

Gervig i Noa Baumbah, njen redovni profesionalni saradnik, postali su par nakon što se Baumbah razveo od supruge Dženifer Džejson Li. Gervig i Baumbah imaju dva sina, a Baumbah ima i sina iz prvog braka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Dornik o borbi sa rakom dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka