• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako na decu utiče prekomerno izlaganje ekranima?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Telekom Srbija pokrenuo kampanju „Dečji svet je veći od ekrana“, sa ciljem da podseti sve nas koliko su deca i detinjstvo magični

  • 0
deca telefoni digitalni uređaji Foto: Shutterstock

Tehnologija napreduje i svi smo svedoci njenog značaja u mnogim sferama života. Ali, postoji jedan svet gde digitalizacija i tehnologija treba da imaju minimalni uticaj. To je dečji svet. Deci, naročito u ranom razvoju, potrebna je igra i što više kretanja. Na taj način, mozak uči. A dečji mozak je kao sunđer, sve upija i svakom novom saznanju se raduje.

Upravo zato je Telekom Srbija pokrenuo kampanju „Dečji svet je veći od ekrana“, sa ciljem da podseti sve nas koliko su deca i detinjstvo magični. Ideja kampanje je da se okupe stručnjaci, da se čuje njihovo mišljenje i iskustva u radu sa decom, ali i da se roditeljima pruži podrška i edukacija. Doc. dr Bojana Drljan, sa Fakulteta za specijalnu rehabilitaciju i edukaciju, jedna je od učesnica ovog projekta koja je sa nama podelila svoje stručno mišljenje i savete.

Doc. dr Bojana Drljan Foto: Zoran Rašić

Na koje sve načine prekomerna upotreba ekrana može negativno uticati u formativnim godinama razvoja dece?

Formativne godine razvoja dece obuhvataju širok period, od rođenja pa do adolescentskog perioda, a jezičke i druge kognitivne sposobnosti se intenzivno razvijaju u celom tom vremenskom intervalu. Tokom ranog razvojnog perioda, prekomerna upotreba ekrana utiče na sposobnost deteta da sluša prirodan govor, imitira ga i uči kako da uskladi upotrebu neverbalnih komunikativnih sredstava kao što su gestikulacija i facijalne ekspresije u komunikaciji sa drugima. Ovo u velikoj meri utiče na početak upotrebe prvih reči. Pored govorno-jezičkih sposobnosti, prekomerna upotreba ekrana može negativno uticati na adekvatan razvoj pažnje, pamćenja, emocionalne kontrole, ali i kontrole celokupnog ponašanja. Previše gledanja u ekran, bilo da je to tablet ili telefon u školskom periodu najviše utiče na sposobnosti koje se tad najviše razvijaju, jezičke i kognitivne: usložnjavanje rečenice, proširenje rečnika, adekvatnu upotrebu jezika u socijalnom kontekstu, razvoj kontrole ponašanja i socijalne veštine koje se uče kroz prirodnu interakciju sa vršnjacima i odraslima npr. kako da reše konflikt verbalnim putem, kako da nauče da reše problem u prirodnoj komunikativnoj situaciji.

Šta tačno podrazumevamo kada kažemo „uravnotežena upotreba ekrana“?

Uravnotežena upotreba ekrana podrazumeva vremenski interval u kojem dete može biti izloženo ekranu tokom ranog razvoja, ali i sadržaje koji se prezentuju putem ekrana. Preporuka vodećih organizacija i stručnjaka, utemeljena na brojnim istraživanjima, jeste da deca do uzrasta od godinu dana ne bi trebalo uopšte da budu izložena ekranima, dok deca uzrasta od dve do pet godina ne bi trebalo da budu izložena ekranima više od pola sata ili maksimum sat vremena dnevno. Sadržaji koji se deci prezentuju putem ekrana moraju biti kontrolisani, prilagođeni određenom uzrastu i vođeni od strane odraslih, to jest, potpomognuti objašnjenjima, značenjima, kao i prilagođavanjima sadržaja koji mogu biti kompleksni za razumevanje deci na određenom uzrastu.

Negativan uticaj ekrana je relativno nedavno prepoznat i mnogi roditelji nisu upoznati sa tim. Kako biste vi opisali značaj ove teme u društvu?

Podizanje svesti o negativnom uticaju ekrana na razvoj dece je od velike važnosti, ali je istovremeno važno i informisati roditelje o načinima na koje mogu iskoristiti benefite koje pruža upotreba digitalnih uređaja. Pored toga, mnogi stručnjaci koji se bave vaspitanjem i obrazovanjem dece nisu u potpunosti upoznati sa svim negativnim aspektima prekomernog ili neadekvatnog izlaganje dece ekranima. Svima nama koji se bavimo decom, uključujući roditelje, kao i stručnjake koji se bave vaspitanjem i obrazovanjem dece, je glavni cilj da se deci pruže što kvalitetniji uslovi za razvoj.

Dečji svet je veći od ekrana Foto: Telekom Srbija

Zašto je dečji svet veći od ekrana?

Ekran je dvodimenzionalno viđenje neke situacije, a prirodno okruženje je četvorodimenzionalno viđenje sveta, dubine, širine, visine, ali i psihološke i komunikativne dimenzije kao možda i najbitnijeg viđenja okruženja u kojem dete živi. Svet van ekrana pruža veće, prirodnije, realnije, detaljnije, sveobuhvatnije viđenje sveta u kojem će deca živeti. Pruža bolje i adekvatnije mogućnosti da iskoriste svoje pune razvojne kapacitete, olakšava im da savladaju sve razvojne prepreke, a kasnije i životne, najpre kroz prirodnu interakciju i igru sa odraslima i vršnjacima i iskustvima koji su nezamenjiv put zdravog razvoja i odrastanja.

Kampanjom „Dečiji svet je veći od ekrana“ kompanija Telekom Srbija nastoji da roditeljima i svim zainteresovanima ukaže na važnost ranog razvoja dece i na koji način prekomerno vreme provedeno ispred ekrana šteti tom razvoju. U cilju podizanja svesti o ovom društvenom pitanju, Telekom Srbija organizuje četiri tribine na kojima će učestvovati stručnjaci iz oblasti razvoja i obrazovanja dece, od kojih će prva će biti u Beogradu 12. maja. Pored Bojane Drljan, govornici na tribinama biće dr Ranko Rajović, šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Kopru i master logoped Marijana Mirković iz Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović“. Tribine će zatim biti organizovane u Novom Sadu, 26. maja, u Kragujevcu 8. juna i Nišu 15. juna 2024. godine.

(Ona.rs/Telekom Srbija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka