• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena koja piše istoriju: Klaudija Šejnbaum je prva predsednica Meksika, vuče korene sa Balkana

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je pre pobede na izborima, bila i prva žena gradonačelnica Meksiko Sitija

  • 0
Klaudija Šejnbaum Pardo Foto: AP Photo/Fernando Llano (STF)

U Meksiku su ovog vikenda bili predsednički izbori. I Meksiko je rekao svoje - odabrali su ženu, prvi put u istoriji ova država će imati predsednicu. U pitanju je Klaudija Šejnbaum Pardo.

Ona je rođena 1962. godine u porodici jevrejskog porekla i dok je bila dete, pratila je roditelje u oblasti nauke. Njena majka je biolog i emeritus na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika, dok joj je otac hemijski inženjer. Ima stariju sestru. Njeni baba i deda po ocu su emigrirali iz Litvanije u Meksiko, dok su baba i deda po majčinoj strani pobegli iz Plovdiva, u Bugarskoj da bi izbegli Holokaust. Prezime njenog oca je Šejnbaum Joselevic.

Klaudija je studirala fiziku, a potom i energetski inženjering baveći se istraživanjem za doktorsku diplomu na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, ona kaže da je njenom priklanjanju politici doprinelo i to što su njeni roditelji 1968. godine učestvovali na demonstracijama, pa je Klaudija uvek isticala je da je ona dete iz 1968.

Ulazak u političke vode

Njena tranzicija u politici došla je pod okriljem Lopeza Obradora. U jednom snimku tokom kampanje, Šejnbaum je objasnila da su ona i Obrador često učestvovali u istim protestima i aktivističkom radu, ali tek 2000. godine, nedelju dana nakon što je izabran za gradonačelnika Meksiko Sitija, ona mu je zvanično predstavljena tokom sastanka u njenoj kući. Posle toga, Obrador je pozvao Šejnbauma sa predlogom da bude njegov sekretar za životnu sredinu, što je ona prihvatila. Od tada je bila deo njegovog tima, vodila mu kampanju istovremeno stvarajući sebi "političku podlogu".

Godine 2018. godine postala je prva na mestu gradonačelnika nekog grada - bila je gradonačelnica Meksiko Sitija, ali je prošle godine podnela ostavku kako bi se posvetila kampanji za predsednika. Ujedno je bila i prva jevrejska gradonačelnica, ali sada i predsednica.

Bila je jedan od naučnika i kreatora politike koji su podelili Nobelovu nagradu za mir 2007. za svoj rad na Međuvladinom panelu Ujedinjenih nacija za klimatske promene (IPCC).

Privatni život

Ona je 1986. godine upoznala Karlosa Imaza, kasnije istaknutu političku ličnost, u koga se zaljubila i naredne godine se udala za njega. Dobili su ćerku 1988. godine, ali brak nije potrajao - rastali su se 2016. godine. Njen muž imao sina iz prvog braka kojem je Klaudija bila maćeha i kojeg je i odgajila, voli ga kao da je njen sin, piše "Vikipedija".

Iste godine pošto se rastala od muža, počela je da izlazi sa analitičarem Hesusom Marijom Taribom Ungerom, za koga se udala prošle godine u novembru, što je i objavila na društvenim mrežama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dolazak princa Vilijama i princeze Kejt sa decom u Vestminstersku opatiju na ceremoniju krunisanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka