• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Snežana je spremala srpska jela u australijskom MasterChef-u: "Treba da pokažemo našu tradicionalnu kuhinju"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako nam je rekla, san joj je da putuje Srbijom i sprema našu hranu pokazujući svetu našu kulturu

  • 0
Snežana Čalić Foto: Privatna arhiva, instagram/snezanacalic_official

Kulinarski šou programi uvek su jako gledani i gledaoce zanima da saznaju nove stvari i kulture kroz hranu neke države. Tako se srpska hrana našla u kulinarskom šou programu MasterChef u dalekoj Australiji, a za sve to je zadužena Snežana Čalić, koja je "naše gore list".

Ona se našla u takmičenju MasterChef u Australiji gde je oduševila kako gledaoce tako i sudije. Snimak je postao viralan kada im je Snez, kako su je zvali u takmičenju, spremila jako prosto jelo, ali ukusno i tipično za naše krajeve - zalučene paprike, kajmak i domaći hleb - i sudije je "oduvala" ovim izborom, što govori o njenim veštinama u kuhinji i načinu na koji sprema srpsku i balkansku hranu.

Oduševila je sve ova rođena Zadranka, sudijama se dopadalo svako jelo koje je ona pravila, a za Ona.rs otkriva svoju priču.

- Tokom rata sam sa porodicom prešla za Srbiju. Živela sam na Vardi, malo mesto kod Kosjerića, a onda sam se preselila u Beograd zbog studija - započinje priču Snežana.

Kako je na kraju otišla nekoliko hiljada kilometara daleko, na drugi kontitent, bilo joj je jako teško da se navikne na nove okolnosti u kojima se našla. Kako na okolinu, tako i na hranu.

- Na početku mi je bilo jako čudno i potpuno drugačije nego bilo šta što sam imala priliku da probam. Na svakom ćošku je bilo restorana sa nekom drugom vrstom kuhinje, pa sam imala priliku da sve probam. Pošto jako volim hranu, onda mi to i nije bio problem jer me sve interesuje. Polako sam počela da isprobavam i uživam u ukusima iz celog sveta. Živim u Melburnu, a on je poznat po najboljoj hrani iz celog sveta - kaže nam sagovornica.

Ipak, njena ljubav prema kulinarstvu potekla je od mame i njenih jela i nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa Snežaninom profesijom.

- Radim u privatnom bankarstvu i nema veze sa kuhinjom. Kuvanje je uvek bilo moj hobi ali i način da iskažem svoju kreativnost. Oduvek sam pratila mamu i baku dok su u kuhinji i učila sam od njih. Boravak u kuhinji je uvek bio moj omiljeni deo dana. Kad završim doručak, prelazim na ručak, a čim i to završim, razmišljam o večeri. Zaključak je da obožavam hranu - uz smeh kaže Snežana.

Prema njenim rečima, ne seća se tačno svog prvog jela, ali veruje da je imala oko sedam godina. Roditelji su bili na poslu, a ona je kod kuće napravila slatki kupus sa govedinom. Ujak je došao da ih poseti i nije mogao da veruje da je to ona spremila. To je priča koja se i dalje prepričava. Tada joj je delovalo sve lagano, ali se desi da se nađe i pred pravim izazovima.

- Kod kuće mi je najveći izazov kad otvorim frižider i imam jako malo namirnica, a treba ručak da napravim. Obožavam da od osnovnih namirnica napravim divno jelo. Kada je reč o takmičenju, izazov mi je bio da moram da napravim desert po receptu svetski poznatih kuvara, a to su recepti od po 10 stranica - kaže iskreno Snez.

Pomenula je Snežana kulinarsko takmičenje, a u pitanju je MasterChef i to u Australiji. Kako kaže, na učestvovanje u takmičenju nagovorio ju je suprug i njoj je jako drago, pošto u tome pokušava godinama, ali mu je tek sad uspelo.

- Gledala sam i srpsku verziju ovog takmičenja i drago mi je da se i Srbija pokrenula po tom pitanju. Vreme je da pokažemo našu raznovrsnu kuhinju. Inače ne gledam televiziju osim kada je u pitanju neki kulinarski program - kaže naša sagovornica.

Zna se da je ljubitelj dobre hrane, a kada smo je pitali da nam navede tri najbolja srpska ili balkanska jela, Snežana se našla u nedoumici.

- Uf, teško je odabrati samo tri, ali neka ovo bude moj izbor: punjene paprike, burek i teleća čorba - rekla nam je Snežana.

Ona i svoju decu uči našoj kulturi i hrani, pa ne štedi u pripremi naših jela. I deca imaju omiljeno.

- Mi u kući spremamo sve i svašta, kuhinja je raznovrsna. Ipak, moja deca obožavaju pasulj i sve vrste naših peciva, pita i lisnatih testa - iskrena je Zadranka.

Koji su joj planovi za budućnost?

- Imam mnogo planova i ideja. Pre svega, volela bih da putujem po Srbiji i da pokažem svetu kako mi pravimo hranu kao i da pokažem koliko lepe običaje imamo, da pokažem naše gostoprimstvo i tradiciju. Pored toga, volela bih da izdam knjigu koja ne bi bila samo kuvar već da ubacim i priče o našem narodu, običajima i tradicionalnim jelima - kaže nam Snežana Čalić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nataša Lazarević je fudbalski sudija na utakmicama muških klubova

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka