• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Modernu četku za kosu, kakvu danas koristimo, izumela je devojčica od 13 godina, začetnica feminizma

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Četka za kosu Foto: Pexels / Leeloo The First

Lida D. Njuman bila je frizerka i pronalazač moderne četke za kosu. Ali, ona je pre svega ovoga bila aktivistkinja za pravo glasa žena.

Dete čudesnog uma

Rođena je u Ohaju, ali nema informacija o tačnom datumu rođenja i smrti. Većinu svog života provela je živeći i radeći na Menhetnu, u Njujorku.

Tokom svog života, Lidino primarno zanimanje je bila nega kose, ali ona se nije potpisivala kao "obična frizerka",  već kao specijalista za kosu i težište, jednostavno rečeno - maher svog posla.

Njen originalni metod sastojao se od magnetne manipulacije koji je pozitivno lečio nervnu iscrpljenost.

Osim što je bila žena od karijere, takođe nije bila ničija supruga - još jedna neobična pojava za žene tog vremena.

Vođena svojom strašću, Lida D. Njuman je tragala za pronalaskom nove frizerske tehnologije. Popularnost je stekla modernom četkom za kosu, dizajniranom da poboljša frizuru, obezbedi čistoću, poboljša higijenu, ponudi lakoću upotrebe i maksimizira efikasnost.

Njumanova je izumela četku za kosu koja je koristila izdržljive sintetičke čekinje, a ne slabe čekinje životinjske dlake koje su se koristile u to vreme. Na ideju je došla tako što je primetila koliko je teško efikasno oblikovati kosu sa teksturom četkama napravljenim od životinjske dlake.

ogledalo, devojka, četka, češljanje, kosa Foto: Freepik/ gpointstudio

Dizajn njene nove četke za kosu je sadržao ravnomerno raspoređene redove čekinja sa otvorima za uklanjanje ostataka sa kose u udubljeni odeljak, što ga je učinilo efikasnim za čišćenje. Četka je takođe imala dugme na koje bi se, kada se klikne, deo sa dlakama odvojio i mogao bi da se stavi novi. Sve ove karakteristike su se udružile da bi se stvorio efikasan proizvod za lako oblikovanje kose. Sintetički materijali ne samo da su bili izdržljiviji, već su bili i jeftiniji.

To znači da je četka za kosu prodavana po jeftinijoj ceni i da je bila lakša za proizvodnju, prenosi "Wikipedia".

Lida je postala treća afroamerička žena koja je dobila patent, 1893. godine. Imala je samo 13 godina kada je pantetirala svoju inovaciju.

Inovacija četke za kosu napravila je revoluciju u kozmetičkom sektoru, omogućavajući većem broju žena da uđu u oblasti inženjeringa i dizajna. "The New York Times" je više puta objavljivao njene proteste organizovane u svrhu borbe za pravo žena, pogotovo etničkih manjina.

Lidino zalaganje za pravo glasa žena postavilo je osnovu za feministički pokret 20. veka, a njeno trajno nasleđe nastavlja da inspiriše žene i devojke da ostvare svoje težnje i prevaziđu barijere.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hristina Cvetinčanin Knežević o teoriji i praksi feminizma

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka