• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brazilska plesačica rođena bez ruku: Neverovatna i inspirativna Vitorija Bueno

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je njen san da bude plesačica bio praktično nerealan, ovu hrabru devojku ništa nije zaustavilo

  • 0

Ona je balerina bez ruku.

Kada je majka prvi put ostavila Vitoriju Bueno na času baleta, bila je prestravljena da li će se njena petogodišnja ćerka uklopiti. Kako je devojčica rođena bez ruku, njen san da bude plesačica delovao je bolno nerealan – posebno u malom gradu u ruralnom delu Brazila, gde je njen invaliditet izazvao opštu društvenu radoznalost.

- Ljudi su imali običaj da stoje u redu ispred kuće saml da je vide - priseća se njena majka Vanda (39) koja je i danas povređena dok se priseća kako su seljani bili neosetljivi: - Znali su da joj podignu rukove samo da bi je gledali.

Ali Bueno, koja sada ima 19 godina, fokusirala se na svoje asembe, piruete i druge tehničke izazove. Bavila se i džezom i stepom. A sada je redovan student na baletskoj akademiji.

U svom rodnom gradu Minas Žerais, Bueno je sada zvezda i inspiracija mnogima, zahvaljujući društvenim mrežama.

- Ruke su za mene samo detalj - rekla je jednom prilikom u pozorištu Inatel u Santa Rita do Sapucai, u kojem nastupa: - Pratim ih očima, kao da su tamo. Ne osećam da mi uopšte trebaju.

Baletom je počela da se bavi po savetu njenog fizioterapeuta, koji je primetio da će mladi Bueno daleko stići sa plesom.  Više od pukog ostvarenja sna, snaga i fleksibilnost dobijena plesom su se pokazali ključnima za Bueno, koja sve u žiovtu obavlja nogama -  od pranja zuba do biranja stvari na policama u prodavnici.

Zparavo, gledajući je kako "klizi" drvenom binom, sinhronizovana sa svojim kolegama u baletskoj odeći, vrlo lako se zaboravi da ova devojka pleše bez ruku.

A njeno samopouzdanje i vera u ples krunisani su baletskim nastupom u popularnoj emisiji "Amerika ima talenat", kada je dobila ovacije od publike i sudija koji su skočili na noge da joj aplaudiraju.

- Postoje stvari koje ona može da uradi nogama koje ja ne mogu da uradim rukama -  rekao je njen očuh Hose Karlos Pereira.

Sa oko 600.000 pratilaca na Instagramu (@vitoriabuenoofficial) ovoj mladoj, neustrašivoj i inspirativnoj devojci je drago što ima ulogu modela i za druge.

- Mi smo više od naših invaliditeta, tako da moramo da jurimo svoje snove - rekla je uz široki osmeh za Rojters.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Devojka sa krilima" oduševljava iz dana u dan, za nju ne postoji nemoguće: Evo kako presvlači bebu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka