• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Slučajno je skrenula sa staze i 17 dana provela u šumi sama, gladna i bez telefona: Evo kako je preživela

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

5 godina nakon dramatičnog spasavanja, planinarka govori o preživljavanju u divljini Havaja sa povredama zbog kojih je umalo izgubila udove

  • 0

U maju 2019. Amanda Eler bila je izgubljena 17 dana u šumama Mauija nakon što je kratak izlet na koji je otišla - krenuo po zlu. Bez telefona, hrane i vode, izgubila se nakon što je skrenula sa staze. Uprkos teškim opekotinama od sunca, povredama nogu i gubitku cipela, preživela je na bobicama, vodi sa potoka i spavanjem u lišću. Spasilački helikopter ju je konačno pronašao na vrhu vodopada.

Danas, pet godina nakon njenog dramatičnog spasavanja iz šumskog rezervata Makavao na Mauiju, Elerova  je ispričala za "ABC News" da nastavlja da se leči od traumatičnog iskustva koji joj je promenio život.

- Od tada ništa nije bilo isto - rekla je 40-godišnja Eler: - Tako nešto te menja za ceo tvoj život. Nema nazad vraćanja u normalu posle toga.

Fizioterapeutkinja i učiteljica joge krenula je na pohod 8. maja 2019. bez mobilnog telefona. Ubrzo se našla dezorijentisana nakon što je skrenula sa staze u rezervatu od više od 2.000 hektara, koji je okružen gustom šumom.

- Pokušavala sam da nađem izlaz, a bilo je sve gore i gore i gore - rekla je ona.

Četvrtog dana nakon što se izgubila, rekla je da je pala sa šest metara visine i slomila tibiju na levoj nozi. Ubrzo nakon toga izgubila je i patike u bujnoj poplavi. Tražila je bobice i voće za jelo, poput guave, i čistu vodu za piće, iako je imala ograničene sposobnosti preživljavanja.

- Postojao je čitav niz veština koje bih volela da sam imala, a nisam, ali verujem da mi moja volja i vera nisu dozvolile da odustanem - ispričala je.

Bez njenog znanja, slučaj je privukao pažnju na društvenim mrežama i nacionalnim vestima, a potraga je finansirana uz pomoć donacija i prikupila je više od hiljadu volontera.

Ona se za to vreme, kako kaže, svakog dana nadala da je ljudi traže i osluškivala je da li će da čuje zvuk helikoptera.

- Stalno, to je bio moj posao sa punim radnim vremenom - rekla je.

A onda se 17. dana, jedan pojavio tačno iznad nje dok je šepala na rukama i na jednoj dobroj nozi tražeći hranu u blizini vodopada. Spašena je helikopterom 24. maja 2019. godine.

- Osvrnula sam se unazad dok smo leteli i to područje gde sam bila na vrhu vodopada je tako brzo nestalo, da nisam mogla ni da razabrem gde sam bila. Bila je to samo "igla u plastu sena", gde su me  pronašli. To je zaista bilo čudo - ispričala je ova hrabra žena.

Eler je nakratko hospitalizovana zbog povreda, a bolnički zvaničnici su rekli da je zadobila i teške opekotine pored preloma tibije. Rekla je da je takođe izgubila deset kilograma, bila je dehidrirana, imala je ozbiljne opekotine do te mere da su mislili da će možda morati da joj amputiraju stopala. I bila je u ranama od glave do pete.

- Nije bilo milimetara mene koji nije bio ogreban ili pocepan na neki način jer je džungla napolju brutalna - priseća se ona.

Tokom konferencije za novinare četiri dana nakon spasavanja, ona je svoj put preživljavanja nazvala "izuzetno duhovnim" i "prilika da prevaziđe strah od svega". Razmišljajući o tom trenutku, shvatila je da je bila u fizički teškoj formi, ali da se osećala dobro emocionalno i duhovno nakon iskustva u šumi.

- To je odagnalo neke stvari koje su me sprečavale da vidim svetlo u životu - rekla je Eler koja tvrdi da je njeno iskustvo u šumi promenilo njenu perspektivu i učinilo je da više prihvata promene. Gledajući unazad, takođe je shvatila da treba da prođe kroz to iskustvo, koliko god bilo ekstremno, da bi napravila lične promene: - Nikad nisam mogla da zamislim da ću doživeti ovoliku sreću u životu. Verujem da se sve dešava sa razlogom i zahvalan sam na iskustvu, iako se još uvek lečim od njega.

Eler je rekla da je ponovo posetila šumski rezervat Makavao po prvi put nakon njenog spasavanja kao vid terapije izloženosti oko decembra 2020. Pre nego što je napustila Maui, ponovo je posećivala šumu što je češće mogla - iako bi se držala glavne staze , uz telefon, vodu i set za planinarenje koji je uključivao zviždaljku, ćebe, svetleći štapić i savete šta da radite ako se izgubite.

- Moj mir se nalazi u prirodi - rekla je: - Samo sam sada mnogo pažljivija nego što sam bila ranije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ova devojčica kao da je rođena na daci za surf: Ima 7 godina i neverovatan talenat

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka