• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nisam znala da ću se stideti što dojim ćerku": Mama se plašila bebe, a onda je otkrila i zašto je to tako

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neobična joj je bila cela ta situacija, ali je vremenom uspela da je reši

  • 0
Dojenje Foto: Unsplash

Osećaj biti majka je jedan od najlepših osećaja koje žena može da doživi. Posebno je važan prvi kontakt sa bebom, kada ih mama stavi na grudi, preplavi ih poseban talas olakšanja što je sve kako treba.

Ipak, jedna mama Ema Marns je podelila svoju priču da je vremenom, kako je počela da doji svoju ćerku, počela je da oseća - stid.

Kako je rekla, nije se plašila trudnoće i samog porođaja, a posle samo nekoliko meseci od pokušavanja da ostane trudna, ona je to i uspela krajem 2021. godine, bez velike borbe i ona i suprug su bili presrećni zbog toga.

Međutim, kako je u njenoj porodici bilo slučajeva lošeg mentalnog zdravlja, a dodatno se i ona borila sa kliničkom depresijom i anksioznošću tokom većine svojih dvadesetih godina, tokom trudnoće dodeljena joj je babica za mentalno zdravlje, za koju ranije ova porodilja nije ni znala da postoji.

Porođaj nije prošao kako je ona zamišljala, imala je poteškoća i nije smela da ide preko termina, pa joj je lekar savetovao da ode na carski rez. I to je na kraju sve bilo kako treba, beba je stigla na svet, pa ju je babica dala u ruke, kako bi je nahranila. Tad su krenuli problemi.

Iako je u prvi mah bila oduševljena idejom da počne da doji, teško joj je to polazilo za rukom. Mazila je ona bebu, bila je gladna ona je htela da je nahrani, ali nije mogla da izdrži više od pola minuta. A kada je nekako uspela da taj period produži, počeli su da joj prolaze žmarci i da nekontrolisano jeca, pa su babice morale da reaguju.

- Pomagali su mi da mi izmuzu mleko, a onda sam se osećala jako loše. Htela sam da otkinem deo sebe i da zaustavim talase tame koji su me obavijali - rekla je ova mama.

Kada su izašle iz bolnice, zbog ćerke Melodi nije htela da odustane, a onda joj je prijateljica koja je takođe dojila bebu, pomogla da prevaziđe taj period pronašavši pumpu za mleko. Međutim, osećala je ona nelagodu dok je "izmuzavala mleko" u pumpu, što je trajalo oko 10 minuta, a po završetku se vraća na staro.

Objasnila je babici da ne voli da doji i da se oseća posramljeno, a onda je muž našao i objašnjenje na internetu za to njeno stanje - disforični refleks izbacivanja mleka.

To je retko fiziološko stanje koje znači da dojilja postaje veoma depresivna, uznemirena i nestabilna tokom dojenja i onda su shvatili da se to njoj dešava.

I pored tog problema koji ju je zadesio, njena ćerka je danas srećna devojčica, dok mama pokušava da uveri druge dojilje da je normalno imati strah od dojenja i da bi trebalo da pronađu način da ga reše.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Izložba posvećena Svetskoj nedelji dojenja oslikava život majki kakav zaista jeste

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dojenje