• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milena je mama prevremeno rođenih devojčica: Nolu i Niku od prvog dana hrani svojim mlekom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je mlađe ćerkice rodila u 33. nedelji, nije želela da im uskrati najbolju hranu za bebe kakvu je dobila i starija Zoe, a posebno joj je bilo važno da ih što pre uzme u naručje, kako bi se što bolje i jače povezala sa njima

  • 1

Kažu da je majka biće najsličnije Bogu i da se požrtvovanost na koju je spremna zarad svoje dece ne može ni sa čim meriti.

To na svom primeru dokazuje i Milena Dodig (42), mama tri devojčice od kojih su dve došle na svet između 32. i 33. nedelje, ali su od prvog dana hranjene njenim mlekom.

Milena je shvatila važnost dojenja i pre nego što će na svet doneti malenu Zoe, ponosnu stariju sestru bliznakinja Nole i Nike. Naime, sada trogodišnja Zoe je od prvog dana dobijala najbolju prirodnu hranu za bebu, a njena mama poželela je da istu hranu dobiju i bliznakinje.

Ova u isto vreme i otresita i nežna Splićanka sa beogradskom adresom imala je, kaže, sreće, što je i u porodilištu i na Institutu za neonatologiju naišla na predivne doktore i sestre koji su je maksimalno podržali u želji da doji svoje ćerkice.

- Nola i Nika rođene su 31. marta u bolnici “Narodni front” u Beogradu - kaže Milena Dodig za Ona.rs.

- S obzirom na to da su prevremeno rođene, bila sam u strahu da li će sve biti kako treba. Silno sam želela da ih uzmem u naručje i stavim na grudi, da bismo od prvih dana ostvarile kontakt “koža na kožu” i da bismo se što više povezale.

Devojčice su na rođenju imale 1.700 odnosno 1.800 grama. Njihova mama je, gledajući ih tako male, imala ogromnu želju da im pomogne da što pre porastu.

- Nola i Nika bile su odlično medicinski zbrinute, a ja sam shvatila da je davanje majčinog mleka jedino što mogu da uradim za njih u tom periodu. Zahvaljujući dr Ljiljani Stanković, ginekologu Jurišiću i divnim laktacijskim sestrama čija mi je podrška neizmerno značila počela sam da ostavljam svoje mleko za ćerkice - priča Milena.

Najpre kap po kap, potom 15 mililitara, a onda iz dana u dan sve više i više… Devojčice su napredovale, a njihova hrabra i požrtvovana mama davala je sve od sebe da ima što više hrane za Nolu i Niku, najpre dok je bila u bolnici, a onda i kad se vratila kući dok su bliznakinje boravile na Institutu za neonatologiju. Jednom dnevno njeno mleko stizalo je do ćerkica.

Milena je zbog dojenja promenila i režim ishrane. Naviku da dnevno popije četiri litra vode pojačala je dodavanjem čaja za dojenje, a da bi mleko što pre nadošlo i bilo što bolje uvela je ovsene pahuljice sa semenkama za doručak, jer je saznala da one podstiču laktaciju.

Kako je izgledao Milenin put sa Nolom i Nikom od bolnice do dolaska u porodični dom, gde su ih sačekali suprug i starija ćerkica poslušajte u video-snimku na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Telegraf i Unicef udružili snage u promociji važnosti dojenja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dojenje

Komentari

  • 534

    23. maj 2023. | 19:48

    Imena su dobile po babama?

    Podelite komentar