• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Važnost prvog dodira „koža na kožu” majke i bebe: "Sve počinje tim prvim zagrljajem"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Niz je naučnih dokaza koji daju objašnjenje

  • 0
mama i beba porođaj koža na kožu Foto: Shutterstock

O važnosti prvog fizičkog kontakta mame i bebe posle porođaja mnogo se govori, sve se više ukazuje na njegov značaj. Prim. dr Ljiljana Stanković, neonatolog u GAK „Narodni front“ i koordinator Nacionalnog programa podrške dojenju, za "eKliniku" objašnjava kakve dobrobiti ima kontakt „koža na kožu” odmah nakon porođaja.

Sve počinje tim prvim zagrljajem. Kada mama prihvati svoju bebu koju je nosila devet meseci u stomaku, iako se mi svi ostali sklonimo od njih i dozvolimo da se beba odmah nakon rođenja stavi mami na grudi, dešavaju se brojni procesi koji su i naučno dokazani – kaže dr Stanković u ePodcastu.

Na pitanje da li postoji nešto što je posebno potebno ispoštovati prilikom kontakta kože na kožu, prim. dr Ljiljana Stanković je objasnila:

– Odmah nakon rođenja, babica treba da preuzme bebu, preseče pupčanu vrpcu, ali nikakva dalja obrada ne dolazi u obzir. Sve što je potrebno je to da se u jednu čistu i suvu pelenu ili kompresu prihvatiti dete, tako da se leđa i glavica bebe obrišu. Jako je važno da dlanovi deteta, koji će biti položeni na kožu majke i prednji deo deteta kojim će dete da legne u žabljem položaju na svoju mamu ostanu neobrisani.

Dr Stanković daje niz naučnih objašnjenja kako kontakt "koža na kožu" utiče i na majku i na bebu, a jedan od tih važnih trenutaka jeste i dojenje:

- Taj hormon sreće, oksitocin, koji je delovao i kod majke, doveo je do otpuštanja mleka. Beba instinktivno počinje da puzi i dolazi do dojke. Tako da se taj prvi kontakt između mame i deteta u porodilištu završava prvim podojem.

O tome da li je korisno da i tate, kad beba dođe kući, sprovode kontakt „koža na kožu” i do kog meseca se preporučuje ovakva vrsta kontakta, saznajte u ePodcast-u.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Milena je mama prevremeno rođenih bliznakinja: Od prvog dana hrani ih svojim mlekom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dojenje