• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mirjana je mama troje dece koja su odrasla na humanom mleku: "Dojenje je hrana i za telo i za dušu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najstariju ćerku rodila je kad je imala 27 godina, a blizance Mariju i Lazara sa 42. I koliko god da su se trudnoće i porođaji razlikovali, ova hrabra i posvećena mama nije želela da odustane od dojenja, jer je znala da tako postavlja temelje bliskosti i poverenja sa svojom decom

  • 2

Roditeljstvo je najlepši i ujedno najzahtevniji posao na svetu. Mirjana Kovač (43), biznis-trener i kouč iz Beograda, postala je prvi put mama pre 15 godina, a prošle godine rodila je blizance i iznova sa suprugom počela da proživljava slatke muke koje prate roditeljstvo.

Uprkos velikom broju obaveza koje nosi život većine žena u Srbiji, ponosna mama tinejdžerke Anđelije (15) i jednogodišnjih blizanaca Marije i Lazara isijava zadovoljstvom i ljubavlju.

Za nju su, kako kaže u razgovoru za Ona.rs, ljubav i podrška smisao postojanja. Ovu matricu "preslikala" je i na roditeljstvo, i to kroz dojenje koje za nju ima poseban značaj.

Dok se radovala iščekujući Anđelijin dolazak na svet, Mirjana je gajila duboku veru u inteligenciju majke prirode. Išla je, kaže, u školu za trudnice i to bi i danas preporučila svakoj ženi, ali je isto tako verovala da će, kad se Anđelija rodi, ona s lakoćom savladati ulogu mame.

Nekad nam se želje iz prve ostvare, nekad za njihovo ostvarenje moramo da se pomučimo. Kad je rodila Anđeliju, Mirjani su se svi putevi otvarali onako kako je zamišljala; imala je prirodan porođaj i odmah je počela da doji bebu.

Nije, kaže, ni postavljala pitanje da li bi trebalo da bude drugačije; znala je da je majčino mleko prirodno dizajnirana najbolja hrana za novorođenče.

Veruje da je iz tog razloga Anđelija samo jednom u životu pila antibiotike.

- Kuća se gradi od temelja - slikovito podseća naša sagovornica.

Istih pravila se držala i nepunih 14 godina kasnije, kad je ostala u drugom stanju sa blizancima. Ipak, Marija i Lazar imali su drugačiji put u odnosu na Anđelijin - rođeni su carskim rezom, ali mama, uprkos operaciji, ni njima nije uskratila najvažniju podršku - dojenje i emocionalno povezivanje kroz dojenje.

Kako izgleda blizanačka trudnoća u malo zrelijim godinama, a kako porođaj i roditeljstvo uz tinejdžerku i dve bebe kojima mama želi da pruži sve, a pre svega ljubav, gospođa Mirjana Kovač podelila je u video-intervjuu za Ona.rs.

Snimak razgovora možete da pogledate na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Milena je mama prevremeno rođenih bliznakinja: Od prvog dana hrani ih svojim mlekom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dojenje

Komentari

  • Petar

    8. jul 2023. | 18:27

    Jeste svi sisaju i budi genijalci a da ne kazem vezani za roditelje..ajde vise smarate. Koga briga. Majku ne cini sisa

    Podelite komentar