• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dojenje je kao spas kada je dete bolesno i odbija hranu i tečnost, objašnjava stručnjak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majčino mleko je posebno važno kada se mališani ne osećaju dobro

  • 1
dojenje Foto: Pexels

Dojenje deteta je najbolji način da se beba hrani i da se njen organizam razvija pravilno sa svim potrebnim vitaminima. Međutim, šta dojenje čini za bebu kada je bolesna? Tada se često dešava da beba ne želi hranu i često odbija bilo kakvu tečnost. Nemojte da vas ovo zabrinjava, to je sasvim prirodna reakcija za bebicu koja se razbolela.

O važnosti dojenja pogotovo onda kada se naši mališani ne osećaju najbolje govori nam Milena Kostić, vršnjačka savetnica za dojenje i ponosna mama petoro dece.

- Majčino mleko je optimalna hrana za dete. To znači da je uvek sastava tačno onog koji je potreban našem detetu tog trenutka - spram potreba u energiji, nutrijentima i zdravstvenog stanja. Ono je pre svega živa stvar jer se menja. Istovremeno zadovoljava i žeđ s obzirom da u sastavu ima oko 87 odsto vode. To je važna činjenica jer nam to govori da majčino mleko pored toga što hrani našu bebu, ono je i hidrira. Fascinantno je da majčino mleko zbog svog sastava i prirode može da podmiri detetove potrebe čak i ako u vanrednim uslovima, kad je bolesno, nije u stanju da uzima čvrstu hranu i vodu - navodi Milena.

U tim okolnostima, kada je bolesno, ono se prilagođava i češćim podojima možemo smanjiti dehrataciju i uneti dovoljno nutrijenata da podignu energiju. Zato je jako bitno da dete redovno i često sisa - mada, dete će prirodno najčešće i samo tražiti to. Nekad će vratiti noćne podoje koje je prethodno već izbacilo, to je sve razumljivo.

Dojenje Foto: Shutterstock

- Nemojmo zaboraviti ni gorespomenute imunološke ćelije koje sadrži. U sastavu prvog mleka, kolostruma, imamo dovoljno takvih ćelija da obezbede pasivni imunitet bebi u narednih šest meseci. Te imunološke ćelije daju mleku tu žutu boju.

Zanimljivo je da će vam mame same reći da su uočile u periodima kad je dete bilo bolesno da je boja mleka postala žuća. To je posledica uvećanog broja imunoloških ćelija u njemu i to pomaže detetu da brže i lakše prođe kroz prehladu - navodi naša sagovornica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako smanjiti grčeve kod bebe masažom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dojenje

Komentari

  • Gvoz

    15. avgust 2023. | 16:34

    I ja sam jednoj skoro rekao da me nadoji, ona mu je kazala da san prerastao za dojenje..

    Podelite komentar