Izmlazanje i čuvanje mleka: Velika pomoć u određenim situacijama
Izmlazanje mleka je veoma praktično, ali treba znati da nije uvek neophodno. Samo određena stanja zahtevaju da se
dojke tretiraju na ovaj način. Nada Alić iz telefonskog savetovališta "Halo beba" Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd objašnjava koji su najčešći razlozi za izmlazanje meka:
- Podsticanje stvaranja mleka (beba slabije sisa, teže prihvata dojku, prevremeno rođena beba, beba niske porođajne težine, bolesna beba, beba ima žuticu…);
- Bolne i oštećene bradavice;
- Blokirani mlečni kanali;
- Zastoj mleka;
- Upala dojke;
- Održavanje laktacije u stanjima kada dojenje privremeno ili povremeno nije moguće (majka pije lekove koji su kontraindikovani za dojenje, mama je izložena nekoj intervenciji, dijagnostočkoj metodi, mama je privremeno odvojena od bebe zbog bolesti majke ili bebe, poslovne obaveze majke…)
- Doniranje mleka u banku mleka.
Izmlazanje može biti ručno ili uz pomoć pumpice (mauelne ili električne). Prema rečima naše sagovornice, ručno izmlazanje mleka podrazumeva sledeće radnje:
- Stavite palac na areolu iznad bradavice, a kažiprst na areolu ispod bradavice.
- Blago stiskajte i opuštajte palac nekoliko puta dok mleko ne počne da kaplje.
- Pritisak usmerite ka grudnom košu, pravite pauze.
- Rotiranjem palca i kažiprsta oko areole omogućava se istiskivanje mleka iz svih delova dojke.
Izmlazanje mleka uz pomoć pumpice vrši se na sledeći način:
- Nekoliko minuta pre izmlazanja mleka stavite tople obloge na grudi.
- Nežno masirajte obe dojke.
- Istisnite malo mleka iz obe dojke.
- Levak pumpice i silikonsku masažnu prevlaku čvrsto pritisnite na dojku.
- Polako potisnite ručicu pumpice na dole, zadržate nekoliko sekundi, pa pustite, imitirajte ritam sisanja ili kod pumpica koje ne koriste ovaj mehanizam potrebno je samo pustiti da se podstakne refleks i mleko će samo isticati
Kako se čuva mleko?
- Mleko se čuva u sterilnoj posudi sa poklopcem ili u zip-kesama za tu namenu, sa obeleženim datumom i vremenom izmlazanja - objašnjava Nada Alić.
Mleko se može čuvati:
- Na sobnoj temperaturi - od 3 do 4 sata, ukoliko je temperatura prostorije od 18-24 stepena;
- U frižideru - od 24 do 72 sata (posudu sa mlekom staviti dublje u frižider, ne u vrata, gde je fluktuacija vazduha velika);
- U zamrzivaču - od 3 do 4 meseca.
Podgrevanje izmlazanog mleka:
- Posudu sa mlekom stavite u posudu sa toplom vodom ili u grejač za flašice;
- Zagrejati samo količinu za jedno hranjenje;
- Tokom podgrevanja mleko se ne mućka, samo se blago meša kružnim pokretima;
- Jednom podgrejano mleko, više se ne podgreva, ostatak se baca;
- Mleko se ne podgreva direktno na plotni ili mikrotalasnoj pećnici.
Kako izgleda kompletan postupak izmlazanja mleka, pogledajte u videu na početku teksta.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako prekinuti dojenje?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kranp
Ja ženu izmlazam svaki dan ručno, nadam se da je to u redu!??
Podelite komentar