• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li povratak na posao znači prestanak dojenja: "Radni status mame ne sme da bude prepreka za dojenje"

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Niko vam ovo ne može i ne sme oduzeti", navode dame iz udruženja "Roditelj" na paneli "Omogućimo dojenje - napravimo razliku za zaposlene roditelje"

  • 0
Nacionalna nedelja dojenja, omogućimo dojenje Foto: Nikola Anđić

Svake godine se u oktobru obeležava Nedelja dojenja u našoj zemlji. Jedno pitanje o kom se ćuti jeste šta se dešava kada se približi trenutak povratka majke na posao?

Povratak na radno mesto se uglavnom dešava neposredno pred prvi rođendan deteta i veoma su nezgodni trenuci i za majku i za bebu. Treba se vratiti u jedan drugačiji ritam od naviknutog i prvi put se odvojiti od deteta na duže vreme u toku jednog dana. To nije nimalo lako, priznaćemo, ali postoje rešenja koje treba razmotriti. Tim povodom, ali i sa željom da se pomogne novopečenim mamama, udruženje "Roditelj" je u saradnji sa UNICEF-om, organizovalo panel na temu "Omogućimo dojenje - napravimo razliku za zaposlene roditelje".

Sam povratak možda i nije najteža stvar koja će sačekati jednu novopečenu mamu, ali šta se dešava sa dojenjem, koje je u tim mesecima i dalje aktuelno?

Dosta majki se susreće sa savetima okoline, koja nameće da je najbolje prestati sa dojenjem. Ali, oko toga se da razgovarati.

Da li je posao prepreka za dojenje?

- Radni status mame ne sme da bude prepreka za dojenje - kako navodi Ivana Mišić, konsultankinja u UNICEF-u za zdravstvenu zaštitu majke i deteta. Odgovorno okruženje majke treba da se postara da se dojenje ili ishrana bebe majčinim mlekom i u drugim varijantama nesmetano odvija.

Kako i ostali članovi ovog panela dalje objašnjavaju, dojenje za jednu majku nije samo davanje hrane detetu, već i način povezivanja deteta sa majkom. Ono što posebno ističu jeste da je najbitnije da majka čini ono što smatra da je najbolje i za nju i za bebu.

- Kada je mama srećna, onda je i beba. Verujte mi, ne postoji ništa što treba da vam bude prepreka da učinite ono što je najbolje za vaše dete i vas. Karijera je tu, neće pobeći nigde. Ako vi želite da dojite i kada počnete da radite, onda to nije nešto što treba da uskratite sebi i detetu. To je vaš izbor i ljudi oko vas to treba da poštuju - kaže dr Ljiljana Stanković, pedijatar, neonatolog, GAK Narodni front, i dodaje:

- Dokle god se vi i vaše dete osećate srećno, dojenje može da se održava, pa će vremenom samo da prestane. Jedna od opcija kako ćete nastaviti sa tim jeste da uskladite vreme pre i posle posla za dojenje. Druga bi bila da, ako je to moguće, sa poslodavcem nađete zajedničko rešenje, poput rada od kuće ili mogućnost izmlazanja u prostoriji na poslu koja je za to napravljena.

Iskustvo jedne mame

Veoma je bitno da vodite ove razgovore sa poslodavcem i da pokušate da pronađete zajedničko rešenje. Kao primer da od dojenja ne treba odustajati kada je povratak na posao na redu, primer je i Mina Kojić, mama koja je svoje uspešno iskustvo podelila na panelu.

- Za mene to nije samo hranjenje deteta. To je način da se povezujem sa detetom. Od kada sam se porodila, moj sin meni boravi i raste na grudima. Prvo putem dojenja, spavanja, a i sada se dešava da, kada sedimo na fotelji, on nasloni glavu na moje grudi. To je ta konekcija, koju ne bih želela da propustim ni za šta. Moj sin je krenuo u vrtić, a ja na posao, ali dojenje se nastavilo. Srećom, u takvoj sam firmi da su zaista velika podrška svim mamama i ženama, te sam često ostajala kod kuće kada mi je bilo potrebno privikavanje na nov tempo - navela je Mina.

Sa raznih strana se može čuti da dojenje treba da se prekine, poput vrtića u koje dete ide. Ali, to je zapravo sve proizašlo iz nekih misli da će dete teže da se navikne na boravak bez majke. Na to je Mina dodala da je to sve individualno i da iz njenog iskustva tako nešto ne može da se zaključi.

Ako majka odluči da se na poslu izmalaza, onda za to mora postojati određea prostorija na radnom mestu, koja će biti prijatna i koja će biti opremljena frižiderima i udobnim mestima za sedenje. U nekoliko navrata su ove dame naglasile da ta prostorija nipošto ne sme biti toalet.

Dojenje je važno za razvijanje tela deteta, ali isto tako i njegove inteligencije. Zato, majke treba da punog srca pružaju svom detetu sve čari njhovog mleka i uživaju u tim trenucima konekcije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako umanjiti strah od odvajanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dojenje