• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li žena može i treba da doji nakon raka dojke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je dojenje, kao proces, dozvoljen i ženama koje su operisale grudi zbog raka?

  • 0
dojenje mama beba Foto: Shutterstock

Dojenje, pored toga što je osnovna hrana bebe, važno je i za proces povezivanja majke sa detetom. 

Međutim, jedan od retkih tema jeste i ta - da li žene koje su imale rak dojke treba da doje, da li je upšte zdravo za bebu da doji nakon operacije odstranjivanja dojki.

Sagovornica na ovu temu bila nam je dr Branka Radmanović, plasticni i rekonstruktivni hirurg na Instiutu za onkologiju i radiologiju Srbije, koja se inače bavi rekonstrukcijom dojki kod majki koje su morale da operišu dojke zbog raka.

Karcinom dojke je ozbiljna bolest. Godišnje u Srbiji oboli oko 4.600 žena , oko 1.700 umre. Nažalost, obolevaju i mlade žene u reproduktivnom dobu, kako navodi dr Radmanović.

- Nekada se rak dojke vezivao za žene između 40 i 50 godina. Starosna granica se pomerila, te obolevaju pacijentkinje i u trećoj deceniji života. U kliničkoj praksi viđamo i pacijentkinje koje su u dvadesetim obolele od karcinoma dojke. U okviru lečenja, koje je multidisciplinarno, nije samo hirurgija, zahteva često i hemioterapiju, biološku terapiju i radioterapiju. Opseg lečenja zavisi, naravno, od stadijuma bolesti, veličine i tipa tumora - objašnjava dr Branka Radmanović.

Naravno da je rano otkrivanje bolesti uvek benefit za pacijentkinju, jer je prognostički bolje kada je tumor mali i bez progresije. Kako to stručnjak objašnjava, lečenje može da potraje i iscrpljuje pacijentkinju.

Dojenje Foto: Shutterstock

- Uzimajući u obzir činjenicu da je većina karcinoma dojke hormon zavisna, pacijentkinja se uvodi u menopauzu. Po završetku lečenja, ukoliko želi i odluči se za trudnoću, pod uslovom da je još uvek u reproduktivnom dobu života ili je sačuvala jajne ćelije pre započinjanja lečenja, može da iznese trudnoću i da doji iz dojke koja nije operisana.

Ukoliko je u trudnoći verifikovan rak dojke, pacijentkinja ne prekida trudnoću, i paralelno se leči. Trudnoća je apsolutno preporučena kod mladih žena, doprinoseći reproduktivnom zdravlju žene; dojenje takođe - navodi naša sagovornica.

Međutim, činjenica je da mnogo žena ne uspeva da se ostvari kao majka pre 35. godine života i u 40-im idu na VTO.

Često izložene stimulacijama i dodavanjem hormona, a znajući činjenicu da je rak dojke hormon zavisna bolest, češća je pojava kancera dojke kod žene koja je na stimulaciji ženskim polnim hormonima, kako to navodi naša sagovornica Branka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Odbijanje dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dojenje