• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako dojenje utiče na detetovu socijalizaciju i da li ga s polaskom u jaslice treba prekinuti?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je nimalo laka situacija ni za mamu i za bebu

  • 0
majka, dete, beba, dojenje Foto: Shutterstock

Kada dođe vreme da dete pođe u vrtić, ne zna se kome je teže, da li roditeljima ili samom detetu. Neko od njih će se lepo uklopiti, nekome će to ići malo teže, a posebno je težak period ukoliko mama još uvek doji dete.

Kako sad? Valja li da se dete odjednom odvikne od dojenja i kako mama da postupi u toj situaciji, pitali smo psihologa Jasminu Mihnjak.

- Kako će prekid dojenja uticati na dete u različitim aspektima razvoja zavisi od toga kako se dojenje prekinulo, da li je dete spremno za to i slično. Ne preporučuje se da se dojenje prekida istovremeno kad dete kreće u vrtić jer se u tom slučaju kriza separacije dodatno pojačava.

Uz to, postavlja se pitanje da li će to uticati na društvenost deteta sa vršnjacima u obdaništu.

- Dete koje sisa, a ide u vrtić neće imati problem u odnosu na vršnjake, niti će ga dojenje ometati tokom boravka u vrtiću. Deca najčešće i ne misle o tome dok mama ne dođe, tek kad vidi mamu poželi da sisa. Dojenje može da pomogne u adaptaciji na separacionu krizu i lakše prihvata odvajanje - kaže naša sagovornica.

Jasmina Mihnjak ipak ističe da nagli prekid dojenja može izazvati i loše stvari.

- Sa druge strane, nagli prekid dojenja pojačava krizu, dete može da bude nervozno, uznemireno, ali ako se prekid dojenja odvija nežno kad su i mama i beba spremni na to, dete se brzo i lako odvikava od dojenja.

Psiholog nam kaže da prekid dojenja i nema direktnu ovezanost sa socijalizacijom deteta.

- Na socijalni razvoj deteta utiču brojni faktori tako da ne možemo isključivo dojenje dovoditi u vezu sa tim. Dojenje olakšava povezanost između mame i bebe, a ta afektivna vezanost jeste nešto što utiče na sve aspekte detetovog razvoja. To ipak ne znači da mame koje ne doje neće uspostaviti vezu sa svojom bebom - završava Jasmina Mihnjak.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu - Kako uskladiti dojenje i posao

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dojenje