• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gubljenje kilograma tokom dojenja: Ginekolog odgovara da li se to dešava svakoj mami i kada se može javiti

Vreme čitanja: oko 2 min.

U periodu dojenja u fokusu je da se mama hrani zdravo

  • 0
dijenje Foto: Pexels/Jonathan Borba

Mame, posebno prvorotkinje, često se suočavaju sa raznim izazovima prilikom dojenja. Ne ide uvek baš sve po planu, pa dolazi do svakojakih promena. Ono što takođe nije izuzetak jeste da mame menjaju telesnu težinu tokom dojenja.

Posle porođaja najčešće ostane višak kilograma i nekad se on lako skine, nekad i ne, ali istina je da tokom dojenja može doći do gubitka težine? Zašto se to pojavljuje i da li je to slučaj kod svake žene za Ona.rs odgovara ginekolog i mama troje dece Aleksandra Vasković.

- Ovo je svakako individualan odgovor, jer žene posle porođaja prolaze kroz niz hormonskih promena, koje na manji ili veći način utiču na telesnu težinu. Ono što se uzima u obzir su i pridružene endokrinološke dijagnoze kao na primer insulinska rezistencija, dijabetes, poremećaj rada štitne žlezde kao i sam stil života, način ishrane, nedostatak sna, koji majke sigurno imaju. Sve je to jedan sklop okolnosti koje utiču na to da li je žena sposobna da gubi kilograme - objašnjava naša sagovornica i dodaje:

- Samo dojenje svakako iziskuje povećanu potrošnju kalorija, ali ako uzmemo u obzir da se žena pravilo i balansirano hrani, možemo govoriti o gubitku težine, odnosno ukoliko je ona u nekoj vrsti kalorijskog deficita - što svakako nije preporučljivo u fazi dojenja, kada žena treba da jede kvalitetno i dovoljno i ne treba da razmišlja o gubitku kilograma.

Dojenje, hvat Foto: Shutterstock

To je i genetski uslovljeno, telesno-konstuticioni sklop se takođe nasleđuje, pa i od toga zavisi na koji način će žena gubiti kilograme, i naravno ako prekomerno unosi veliku količinu nezdrave hrane, koliko god da doji, to neće doprineti gubitku kilograma - kaže sagovornica.

Ona napominje da u fokusu u periodu dojenja mama treba da se hrani zdravo, da joj je ishrana balansirana, ali i da se odmara i bude posvećena bebi.

- Kilogrami će otići u onom trenutku kada mama bude u balansu sama sa sobom. I bitno je da ne zanemari sebe i svoje osnovne potrebe, ona jedino iz takvog psihičkog stanja može biti spremna da brine o svom telu i sebi.

Smatram da žene u ovim trenucima ne treba da se opterećuju gubitkom kilograma, nego da se posvete vremenu koje provode sa bebama, a sve drugo će doći na svoje - rekla nam je Aleksandra Vasković.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Irena Marković rešava top tri nedoumice današnjih roditelja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dojenje