• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dajte novu namenu vašim dogorelim svećama: Osvežite i ulepšajte svoj ambijent

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od novih svećica do sredstava za odbijanje štetočina, postoji toliko mnogo načina da se koristi sojin, pčelinji i parafinski vosak u kući i oko nje

  • 0

Pitate se šta da radite sa ostacima voska za sveće kada se fitilj potroši? Sveće su jako korisne kada vam je neophodno dodatno svetlo ili kako biste mirisom osveželi ambijent vašeg doma. Dakle, umesto da bacate sveće u smeće, naučite kako možete ponovo da koristite tako što ćete reciklirati preostali sadržaj.

Postoji toliko mnogo lakih zanatskih projekata koje možete isprobati kod kuće, pa čak i nekoliko hakova koji će vam uštedeti vreme i novac. Od novih svećica do sredstava za odbijanje štetočina, postoji toliko mnogo načina da se koristi sojin, pčelinji i parafinski vosak u kući i oko nje.

Otkrijte šta da radite sa dodatnim voskom za sveće u nastavku.

Korak 1: Zamrznite dogorelu sveću

Stavite sveću u zamrzivač i ostavite je najmanje od tri do pet sati (po mogućnosti preko noći za najbolje rezultate). Što je temperatura hladnija, to bolje. Zamrzavanje voska ne samo da ga stvrdne – ono uzrokuje da se vosak skupi i olabavi. Kada završite, trebalo bi da vam ostane velika, zamrznuta grudva voska na dnu tegle.

Korak 2: Izvadite vosak

Koristeći kašiku ili nož za puter, polako i nežno probodite ivice voska da biste oslobodili smrznutu grudvicu iz posude. Ako se vosak zalepi za staklo i odbija da se olabavi, vratite sveću u zamrzivač na još sat ili dva. Ne brinite da ćete ga zamrznuti!

Kada dovoljno olabavite ivice, komad voska bi trebao biti spreman da izađe. Ako vam je ostao prilično veliki komad, okrenite teglu naopako i pustite da gravitacija obavi svoj posao. Možda ćete morati da ga malo protresete, a ako budete imali sreće, smrznuti vosak će odmah ispasti. Ako ne ispadne odmah, bocnite u sredinu voska kašikom ili nožem i pokušajte da ga izvučete ili iskopate. Za sve male komadiće voska koji ostanu na staklu, koristite kašiku da nežno ostružite deo.

Ostatke voska pretvorite u "čajne" svećice

Plastične ili metalne posude za sveće dostupne su u prodaju na raznim mestima. Takozvane "čajne" svećice su u osnovi minijaturne sveće u plitkoj metalnoj ili plastičnoj okrugloj posudi. Sve što vam treba da napravite jednu je ostatak voska, prazna posuda za čajnu svetiljku i mali fitilj.

Posude i fitilji su veoma jeftini i mogu se kupiti u lokalnoj zanatskoj radnji ili u kineskim tržnim centrima. Da biste napravili čajnu sveću od ostatka voska za sveće, samo uklonite vosak iz staklene čaše u kojoj je stajala dogorela sveća (po uputstvima gore), a zatim ga istopite u novu manju posudu.

Sredstvo protiv komaraca

Trebaće vam ostatak voska od sveće i eterična ulja koja odbijaju komarce. Ako se pitate kako da se rešite komaraca u kući, postoji dosta sredstava dostupnih u prodavnicama i onlajn. Ali, uz pomoć ovih saveta uštedećete novac i napravićete ih sami.

Možete da se zaštitite od komaraca tako što ćete napraviti sopstvene sveće sa mirisom citronele koristeći višak sojinog voska i ulja citronele. Komarci takođe mrze ulje limunovog eukaliptusa, kao i lavandu, cimet, geranijum, timijan i čajevac.

Mirišljave vrećice

Još jedan način da uživate u svom omiljenom mirisu sveće je da ostatak voska pretvorite u mirisne vrećice. One su odlične za osvežavanje malih prostora kao što su ormari, fioke za odeću, a mogu se koristiti i za osvežavanje automobila.

Ako želite da miris učinite jačim, možete umešati sopstvena mirisna ulja ili začinsko bilje. Kada se vaš vosak stvrdne i izvadite ga iz posude za sveće, isecite ga na male komade i stavite ih u malu platnenu vrećicu. Miris će osvežiti prostor gde god da je zakačite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Enterijer "Dolce&Gabbana" u MiIanu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dom i dekor