• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arhitekta nudi rešenje za desetku: Prostor za rad i dečju igru u jednom, na samo 10,7 metara kvadratnih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je radni prostor za roditelje uopšte moguć u dečjoj sobi? Jeste, kaže arhitekta Vanja Bulić i to dokazuje projektom koji vam predstavljamo

  • 0
Dom i dekor, Vanja Bulić Foto: Vanja Bulić, Milica Babović

Savremeni način stanovanja doneo nam je trend u kome dom, kolike god kvadrature bio, sve češće postaje i mesto za rad. Gde smestiti radni prostor jedna je od glavnih dilema prilikom kupovine, opremanja ili renoviranja stana. Sa ovim pitanjem suočio i bračni par iz Beograda, a rešenje im je dala arhitekta Vanja Bulić.

Veštim intervencijama i rešenjima uspela je da u 10,7 metara kvadratnih smesti deo za boravak i igru deteta, udobno mesto za rad sa bibliotekom kao i prostor za odlaganje.

Glavni zadatak je bio da se, pored svega, ostavi što je više moguće mesta za dečje potrebe, tako da sam došla na ideju da integrišem krevet i futone u jednu celinu -kaže Vanja i dodaje:

- To je sada lako dostupno i praktično mesto za mališana koje noću služi za spavanje, a tokom dana postaje deo male igraonice i „skakaonice“.

Prostorija je svetla i obojena prirodnim tonovima koji, prema rečima naše sagovornice, doprinose osećaju prostranosti i ujedno stvaraju stimulativno radno okruženje:

- Za radno mesto uvek biram poziciju koja je blizu prozorskog ili fasadnog otvora jer na taj način, tokom dužeg sedenja, ipak imamo kontakt sa okruženjem, lepim danom, sunčevom svetlošću, svežim vazduhom… Kada sunčevi zraci remete rad na ekranu, moguće je prilagoditi zastore – opisuje svoju zamisao Vanja, čije projekte trenutno možemo da vidimo na srpskom ali i austrijskom tržištu, gde je kao student bečkog Tehničkog univerziteta diplomirala arhitekturu koju, zajedno sa projektovanjem, smatra svojom prvom ljubavlju.

No, unutrašnje uređenje postaje joj sve veći kreativni izazov u kome uživa i u kome je, sudeći prema projektima koji se daju videti na njenom "Instagram" profilu, podjednako uspešna.

Manjak prostora za odlaganje, još jedna „boljka“ savremenog stanovanja, ovde je rešena na najbolji mogući način. Dekorativni paneli kriju velike ormare od poda do plafona, deo radnog stola iza uzglavlja postaje dodatna škrinja za odlaganje, dok je i prostor ispod dečjeg krevetića takođe predviđen za skladištenje.

Da se u ovom projektu mislilo na svaki detalj, ilustruje i stolica zanimljive forme i upadljive boje, postavljena centralno kao akcenat u prostoru:

- Bez oštrih je ivica, te je bezbedna za najmlađe, tako da će sigurno podstaći njihovu maštu. Poput stolice, radnom prostoru prilagođen je i decentan crtež na zidu koji će razveseliti dečaka, ali neće odvlačiti pažnju od posla. – objašnjava Vanja.

Pogledajte galeriju i fantastična rešenja ovog zahtevnog projekta:

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako izgleda velelepna vila Nataše Bekvalac u Čeneju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dom i dekor