• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dnevna soba, trpezarija i kuhinja u jednom? Najiskusniji dizajneri enterijera dali sud o tome

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je sve stvar izbora, stručnjaci kažu treba da razmislite i o drugim načinima dizajna

  • 2
otvoreni prostor, dizajn, soba, dom, prostorija, kuhinja, dnevna soba Foto: Pixabay/Lisaphotos195

Svake sezone menjaju se trendovi pa se gotovo svašta može očekivati da bude u trendu. Najiskusniji dizajneri enterijera odgovorili su na pitanje šta je trenutno aktuelno kada je reč o dekorisanju doma i svi su bili jednoglasni - otvoreni prostor više nije IN.

- Spremam se za odmor od trenda da domovi imaju jednu veliku prostoriju koja im služi kao dnevna soba, trpezarija i kuhinja. Cenim to što želimo da smo svi zajedno, ali ovakav dizajn utiče na smanjenje intimnosti ukućana - rekla je dizajnerka Remzi iz Nešvila.

Sa njom se slaže i njena koleginica Džerel iz Atlante.

- Nedostaje mi zatvoreni koncept doma. Sviđa mi se kako su stare kuće podeljen na definisane prostore. Lično, ne sviđa mi se da perem sudove u prostoriji gde jedem - rekla je ona.

tepih, dnevna soba, tepih u dnevnoj sobi Foto: Unsplash/Spacejoy

Da li zaista ovaj tip dizajna zaista ide u zaborav?

Remzi insistira na tome da se zalaže za zajedništvo kada je u pitanju uživanje u kvalitetnom vremenu sa voljenima. Ali ona smatra da prostori sa zatvorenim konceptom nude domu više slobode nego rasporedi otvorenog koncepta jer imate više prostora za kreativnost.

- Upoređujem to sa nečijom garderobom: iako će se mnogo toga uskladiti i dopuniti, niko ne želi da nosi istu stvar svaki dan. Ponekad želimo da budemo udobni, ponekad želimo da budemo seksi, a ponekad želimo i mrvicu boje - objašnjava Remzi.

Iz perspektive životnog stila, odvojene sobe daju ukućanima različita okruženja koja odgovaraju njihovom raspoloženju ili aktivnosti. Iz perspektive dizajna, prednost svake sobe koja ima svoja četiri zida je sloboda eksperimentisanja sa bojom, teksturom i šarom bez brige o tome da li će se dobro upariti sa prostorijom pored nje.

- Život zatvorenog koncepta promoviše fokusiranije vreme i angažovanje sa porodicom i prijateljima smanjenjem količine ometanja koja se vidi u otvorenom stilu života - kaže Džerel.

Naravno, da li ćete srušiti zidove i prihvatiti otvoreni koncept, zavisi od vašeg stila i samog prostora. Na primer, ako imate prelep pogled na okolinu, otvoren prostor vam omogućava da ga vidite sa što je moguće više prostora. Otvoren prostor nije samo estetski izbor da bi soba izgledala veća, već takođe ima mnogo praktičnih prednosti, uključujući velike količine prirodne svetlosti, piše "House beautiful".

Ostaje na vama da odabere stil koji vam se dopada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Enterijer "Dolce&Gabbana" u MiIanu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dom i dekor

Komentari

  • Kuhinja

    26. avgust 2024. | 06:55

    Spustis 2 case na kuhinju i vec je nered, a tek mirisi dok kuvas. Kuhinja mora da bude posebno, osim ako nemas drugog ozbora ili ne kuvas vec ti sluzi za ukras.

    Podelite komentar

  • teorija zavere

    26. avgust 2024. | 10:35

    Otvoreni koncept ima smisla kod ogromnih stanova. Kod nas je sada popularno da se u 20-tak kvadtata spoje kuhunja, trpezarija i dnevna soba što je suludo.

    Podelite komentar