• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oslobodite orman suvišnih stvari jer to utiče na emotivno stanje: Korak po korak uz savete profesionalca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obuzdajte nostalgiju i kajanje i rešite se svakog komada odeće koji više nema svrhu u vašem životu. Stručnjaci tvrde da ćete se osećati rasterećenije i opuštenije

  • 0
Simona Svalina, orman Foto: Simona Svalina, Shutterstock

Svakim završetkom stare i početkom nove sezone, iznova se suočavamo sa pretrpanim ormanima i viškom garderobe, ali i sopstvenom nemoći da se oslobodimo suvišnih stvari. Iako je za mnoge od nas reč o ozbiljnom izazovu, tvrdi se da "decluttering" (engl.), odnosno raščišćavanje nepotrebnih stvari, ima veliki uticaj ne samo na izgled prostora u kome živimo već i na naše mentalno i fizičko stanje.

Naime, nered može da izazove anskioznost i dekoncentrisanost, dok uklanjanje stvari koje više ne koristimo ili koje nemaju vrednost može da stvori osećaj oslobađanja i emocionalnog rasterećenja. Šta je prvi korak koji će nas dovesti do savršeno sređenih ormana, pitali smo Mari Domazet, profesionalnu organizatorku stvari u domu, autorku podkasta „Za život iz gušta“ kao i brojnih radionica i edukacija na temu organizacije doma.

- Savršeno sređen orman je rezultat procesa koji uključuje fizičko raščišćavanje i organizaciju, ali i menjanje navika - kaže Mari i dodaje: - Prvi korak je zaustavljanje priliva novih stvari! Kada to redukujemo, onda je pravi trenutak da se pozabavimo sledećim korakom, a to je smanjivanje količine stvari. Ako ne znate od čega da krenete, predlažem kategoriju "odeća za po kući" koja se pokazala kao najproblematičnija u ormaru - odeću koja je iznošena i koja je dala svoj doprinos, ostavljamo za nošenje po kući, umesto da je eliminišemo!

Na pitanje gde pronaći motivaciju za ovaj izazovan projekat, Mari Domazet kaže da je lako započeti, ali da je mnogo teže privesti posao kraju. Zato preporučuje neku vrstu „obavezivanja“ poput dogovora sa prijateljicom, pridruživanja grupi ili programu koji će biti podrška u celom procesu raščišćavanja. Dalje, sugeriše da celom poslu priđete korak po korak:

- U suprotnom, moglo bi da se dogodi da, ako sve odjednom povadite iz ormana, ostanete na pola posla, doživite razočaranje i odustanete u potpunosti.

Kada se jednom rešite odeće „za po kući“ onda krenite dalje, deo po deo ormara, kategoriju po kategoriju.

plakar orman ormar Foto: Pexels / Vika Glitter

- Najbolji način da se rešite svega nepotrebnog jeste postavljanje novog standarada za sebe, a on glasi: „Imam u ormanu samo ono što zaista nosim i samo ono što mi najbolje stoji i što ističe moju lepotu. Prosečno za mene nije izbor." Na taj način će otpasti već 50 posto sadržaja ormara. Takođe, trebalo bi da osvestite da odeća iz srednje škole, sa fakulteta i slično pripada prošlosti, osobi koja ste bili tada, u tim godinama. To više niste vi, vi ste sada drugačija i nova osoba i vreme je da svoj ormar uskladite sa tim - savetuje naša sagovornica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Enterijer "Dolce&Gabbana" u MiIanu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dom i dekor