• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

10 trendova koji Srbi vole, a čine dom zastarelim: Stvari koje su iz prošlog veka, treba tamo i da ostanu

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Razmislite o tome da promenite neke stvari u dizajniranju kuće i videćete prijatne promene

  • 2
dekor, dom, komoda, dekorisanje, zid Foto: Shutterstock

Svake godine se menjaju trendovi kada je reč o uređenju doma, pa bi trebalo da znamo na šta možemo da se oslonimo. Prema rečima Marine enterijernice, postoji 10 trendova zbog kojih dom može da vam izgleda staro i zastarelo.

Trend 1

Kratke zavese

Jedno veliko ne! Pod ovim mislimo i na kratke zavese iznad radijatora jer će sve to da vas vrati u prošli vek i dati domu jeftin izgled. Istina je da može biti problem grejanje tokom zime, ali kada stavite duge zavese - one mogu stajai sklonjene u stranu. Ipak, ako niste pristalica istih, odaberite neke od modernih kratkih zavesa. Mislimo na rimske zavese pod rolo mehanizmom, a kombinacija dugih zavesa sa venecijanerima takođe dolazi u obzi.

Trend 2

Boja zida i molerske tehnike

Ona kaže da ako vam je dom okrečen u nekim jarkim bojama, ili pak toplim i bež nijansama, a možda i akcentne zidove u jarkoj boji - znajte da je to znak da vam je dom zastareo. Njen savet je da se odlučite za belu boju jer i ona može dati svežinu prostoru, a akcenat treba biti na stvarima u samoj prostoriji. Uz to, imaćete više mogućnosti za igranje sa zidnom dekoracijom koju uvek možete da promenite. Rešenje možete pronaći i u beloj poludisperzijom ili je istonirati.

Trend 3

Pločice sa širokim fugama

Ovo je stvar prošlosti, iako se i dalje stavljaju pločice sa fugama, najbolje je da one budu što tanje jer će se tako manje i prljati. Ako je ona široka, često se ne može dobro ni oprati, pa će izgledati loše i neuredno, a ujedno i zastarelim. Ukoliko volite široke fuge, onda kupite flomaster za njih kojim ćete obojiti taj prostor između pločica. Ukoliko ne možete da ga nađete, onda te fuge popunite istom bojom kao što su vam pločice.

pločice, kupatilo, čišćenje pločica, čišćenje fugni, čišćenje kupatila, fugne Foto: Shutterstock/Ralf Geithe

Trend 4

Regal

Sećate se onih nezgrapnih regala od pre 30 i 40 godina, koji zauzmu ceo zid? Mnogi se od njih ježe i nije im dobro jer je potpuno demode. Posebno ako se televizor "ušuškao" u neku od tih komoda u samom regalu - to je znak da vam je stan zastareo. Predlog je da skinete sve elemente sa leve i desne strane, dakle razmontirajte i ostavite samo komodu ispod njega. Umesto tih komada drveta, stavite neke zanimljive police ili dekorativnu zidnu oblogu. Ovim će vaš dom delovati 10 godina modernije.

Trend 5

Plafonjere

One i te kako mogu da utiču na izgled modernosti doma, posebno ako vam je svetlo mlečno-bele boje ili u obliku polulopte. Sada makar imate pregršt izbora kada je reč o plafonjerama, divnog izgleda, pa čak i reflektora i ne moraju uopšte da budu skupi. Nije loše i da ih kupite polovne.

Trend 6

Spušten plafon

Ovo je jedna od modernijih stvari koje možemo videti u nekom domu, posebno ako u sebi imaju skriveno svetlo, ali takvi plafoni su - out. U stanovima je uvek bitnije ono što je ispod. Ukoliko imate nešto ovako slično u svom stanu, razmislite o njegovom uklanjanju. Treba vam usluga molera koji će pregletovati plafon i okrečiti ga u belo. Njen savet je da razmislite o nadgradnoj rasveti jer vam sa njom spuštanje plafona nije ni potrebno. Ovo su greške koje pravimo sa osvetljenjem, pa probajte da ih izbegnete.

Trend 7

Različiti podovi u sobama

Ne, ovo nikako nije dobra ideja. Ok, deca žele da imaju nešto svoje, vi u dnevnoj sobi želite nešto svoje, a činjenica je da to sve izgleda - prestaro. Ne bi bilo loše da stavite vinil, laminat ili LVT ploče jer je to ujedno i najbolje rešenje. Nikako, ali nikako nemojte da ih prikrivate nekim jeftinim varijantama.

dekoracija, dekorisanje doma, kućna dekoracija, soba, krevet, dopaminski dekor Foto: Shutterstock/SeventyFour

Trend 8

Prekrivači na sofi

Iako ima ulogu da zaštiti sedalni deo garniture, dvoseda ili troseda, ovo će učiniti vaš dom - zastarelim. Međutim, kod našeg naroda je ovo i dalje popularno. Ne morate ovo raditi. Umesto da ga stavite i zategnete preko sedalnog dela, namestite ga tako da on slobodno pada sa sofe. To će izgledati moderno, a možete staviti i ćebence sa strane što će upotpuniti utisak.

Trend 9

Sofa u dve boje

Postojao je period kada je ovo bilo zaista popularno, a danas je to apsolutno zastarelo. Mnogi će reći da treba staviti tkaninu na rukonaslone ili da sedalni deo bude svetliji, ali to nije dobra ideja. Opredelite se za navlake koje se lako skidaju i stavljaju, što će vam olakšati posao definitivno. Osim ovog saveta, uvažite i sledeći: tapacirajte jedan deo garniture, recimo neka bude svetlije nijanse.

Trend 10

Drvo u vatrenim bojama

Drvni dekori nešto poput trule višnje, narandžaste boje pa i mahagonija, već godinama nisu moderni i ujedno će dom delovati starijim. Ukoliko u svom domu imate neki komad nameštaja sa ovom bojom, momentalno ga bacite ili u krajnjem slučaju možete da prešmirglate i prefarbate novom bojom, ali pošto su to tamne nijanse, teško je da ćete dobiti željeni proizvod. Iako postoji nekoliko boja koje se odlično slažu sa narandžastom, probajte da je izbegnete.

(Ona.rs/Marina enterijernica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Enterijer "Dolce&Gabbana" u MiIanu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dom i dekor

Komentari

  • Gordana

    7. septembar 2024. | 10:12

    Naprotiv.jurnjava za trendom pokazuje da ste bez korena.Sad stanovi izgledaju kao turski apartmani..Ja sam porodičnu kuću iz 60.osvezila.nestommalo izmenila ali sačuvala duh kuće.pa i divne uspomene iz proslih vremena

    Podelite komentar

  • Ana

    8. septembar 2024. | 23:50

    I sta kazete, ne kratkim zavesama, ne zategnutim prekrivacima… koji ste vi cirkus. Pa onda budite kao zapad: nema zavesa, nema tepiha, nema prekrivaca, uvedite podno grejanje i eto tako je tamo.

    Podelite komentar