• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bila je novinarka, a sad živi u najvećoj kući na svetu: Ima 170 soba i veća je od Bakingemske palate

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kao naslednici i privilegovani čuvari veličanstvene palate Lukshmi Villas iz 19. veka u Vadodari, Samardžitsin Gaekvad i njegova supruga Radhika Radže napravili su najveću privatnu rezidenciju u Indiji koju nazivaju porodičnom kućom za petoro

  • 0
Najveća vila na svetu žena Foto-montaža: Instagram/luxuriousbymm, Shutterstock

Palata Laksmi Vilas u Gudžaratu u Indiji, u vlasništvu je porodice Gaekvad iz Baroda, i važi za najveću privatnu rezidenciju na svetu, koja je čak četiri puta veća od Bakingemske palate. Njena trenutna vlasnica je Radharadža Gaekvad, rođena 19. jula 1978. godine čiji se otac, dr Randžitsin Džhala, odrekao kraljevske titule oblasti Barode da bi postao službenik IAS-a. Ova porodica nekaada je vladala i bila poštovana od strane lokalnog stanovništva, a trenutno je predvodi njegovo kraljevsko visočanstvo Samardžitsin Gaekvad, koji je oženjen sa Radhikaradže.

Prema Housing.com, njihova palata Laksmi Vilas prostire se na impresivnih 3,04,92,000 kvadratnih metara, dok Bakingemska palata ima 8,28,821 kvadratnih metara. Poređenja radi, Antilija Mukeša Ambanija, najskuplja rezidencija na svetuima ima  48.780 kvadratnih stopa (oko 4.5318103 kvadratnih metara).

Raskošna palata Lakmi Vilas ima preko 170 soba, a izgradio ju je Maharadža Saiadžirao Gaekvad III 1890. godine, po ceni od približno 240.000 evra u to vreme. Palata takođe ima teren za golf.

Radhikaraža je strastvena čitateljka i pisac, a magistrirala je indijsku istoriju na Lejdi Šri Ram koledžu, Univerziteta u Delhiju. Pre udaje za Maharadžu Samarjitsinh Gaekvada 2002. godine, radila je kao novinarka. Njen muž preuzeo je krunu Baroda na tradicionalnoj ceremoniji u palati Lakmi Vilas 2012. godine

Palata Lukshmi Villas je proizvod jednog vizionarskog vladara, Saiadžiraoa, i njegovog nesrećnog britanskog arhitekte Čarlsa Manta. Sajadžirao je doveden kao dvanaestogodišnji seoski momak, da se iskupi za nedela svog prethodnika, vladajućeg Gaekvada iz Barodine dinastije Marata, koji je imao naviku da truje rivale, povremeno drobljenim dijamantima. Novokrunisani kralj je brzo počeo da dobro koristi Barodino bogato poljoprivredno zaleđe, uveo je moderno bankarstvo i industriju, izgradio puteve i železnice, osnovao fakultete i bolnice, zabranio dečje brakove... Njegova reputacija je bila toliko velika da je kraljica Viktorija, kada su posetili Englesku 1887. godine, poslala svoju ličnu kočiju da ih primi u zamak Vindzor.

On je stoga naredio da mu se izgradi rezidenciju koja odgovara njegovom stasu — palatu Lukšmi vila, za koju je bilo potrebno 12 godina (od 1878. do 1890.) da se izgradi. To je vrhunac indo-saracenske arhitekture - stilska fuzija islamskih kupola i hinduističkih hramova nadvišenih visokim tornjem sa satom, sa obiljem evropskih detalja koji se kreću od italijanske renesanse do viktorijanske gotike. Nije se štedelo na trošku: peščar je dolazio iz Agre, a mermer iz Karare; Gudžarati majstori su radili na složenim rezbarijama, a 12 Italijana iz Murana provelo je 18 meseci postavljajući venecijanske mozaike. Jedna firma sa sedištem u Londonu napravila je mnoge od vitraža. Ogromni lusteri su uvezeni za durbar salu, najimpozantniju od javnih prostorija u prizemlju, koja ima skoro 5.000 kvadratnih metara. Mnogi od njih vode do unutrašnjih dvorišta bujno zasađenih palmama.

Komisija za projektovanje palate Lukšmi Villas pripala je Mantu, poznatom arhitekti svog vremena, koji je izgradio palate u Darbhangi, Biharu i Kolhapuru, Maharaštra, i nekoliko javnih zgrada, uključujući koledž Majo u Adžmeru, u Radžastanu. Pogođen, ali izmučen lik, bio je podvrgnut napadima depresije i paranoje. Usred svog najambicioznijeg zadatka, on se uverio da su njegovi proračuni pogrešni i da će se zgrada srušiti. Umro je u 41. godini, najverovatnije sopstvenom rukom, a zadatak dovršavanja palate izvršio je Robert Felouz Čisholm.

Zgrada je, kako svedoči njen sadašnji vlasnik Samarjitsinh, čvrsta kao kamen, ali njeno održavanje predstavlja veliki izazov.

Kako je vatreni igrač golfa prvo je napravio ogroman teren sa 10 rupa, zelenim prostranstvom isprekidanim jezerima, bronzanim skulpturama i ukrasnim mermernim urnama. Takođe je postavio veliki prostor za bankete i kongrese i, zajedno sa svojom suprugom, otvorio je delove palate za javnost. Posetioci sa ulaznicama sve više dolaze u masama, dostižući 100.000 godišnje.

Relativno manje posećena ispostava je muzej palate u staroj školskoj zgradi, gde je nekada voz igračka prevozio decu iz palate na njihove školske časove. Ovde je skrivena riznica umetnosti, skulptura, stakla i porculana, a njegova najveća kolekcija je 45 slika — kraljevskih portreta i mitoloških scena — najveća koja je u privatnom vlasništvu.

Međutim, kako ističe bračni par, vila sa 172 sobe različitih veličina i njihova međupovezanosti, je stalan posao koji ne prestaje.

(Ona.rs/Arhitectual Digest)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako je ukrašena vila u Ljutice Bogdana: Cveće i baloni na sve strane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dom i dekor