• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Od napuštene kuće sam napravio luksuzni smeštaj": Danas je ovo najtraženiji objekat u Japanu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je iz Švedske, Anton je nastavio život u ovoj dalekoistočnoj zemlji

  • 0

Anton Vorman (32) je oduvek imao strast prema "uradi sam" projektima i stvaranju ugodnih prostora. Kada je otkrio da je jedno imanje njegovog komšije u Japanu napušteno, nije imao dilemu - odlučio je da ga kupi i oživi.

Otkrio je da je imanje bilo zapušteno i prazno skoro 10 godina pošto su njegovi vlasnici preminuli. U jednom trenutku je postalo jedno od devet miliona "akija", odnosno praznih kuća u Japanu. Ovakva i slična napuštena imanje su raštrkana širom Japana i koštaju čak 10.000 dolara po objektu.

Iako je Vorman odrastao u Švedskoj i skoro deceniju živeo po drugim gradovima poput Pariza, Londona, Milana i Njujorka, kada je 2015. godine posetio Japan - zaljubio se na prvi pogled. Posle te prve posete, odlučio je da ga posećuje svake godine, gde je ostao zadivljen pejzažem, ukusnom hranom i kulturom uopšte. Tako je u oktobru 2018. godine preuzeo njihovu veru i preselio se tamo. Tada je i shvatio da voli da kupuje njihove "akije", da ih preuređuje i zatim iznajmljuje.

Kao mali je dosta sa ocem istraživao ideje o renoviranju starih kuća, pa mu cela ideja i nije toliko nepoznata.

Kontaktirajući decu preminulog komšije, došlo je do sporazuma - kupio je nekretninu staru 86 godin i platio ju je oko 54.000 dolara, piše "CNBC". Kuća je bila zaražena termitima i bile su joj potrebne velike strukturalne nadogradnje.

- Bilo je mnogo neizvesnosti, ali voleo sam lokaciju, sunčevu svetlost, njenu veličinu i ne postoji ništa što ne možete da popravite ako imate ove stvari na mestu - rekao je on.

Vormanu je trebalo 15 meseci da renovira imanje.

- Srušite, iznajmite auto, odnesete ga na deponiju, vratite se - i bilo je to ispiranje i ponavljanje koje je trebalo da se dešava tokom čitavog višemesečnog procesa. Osećate gde i kako želite da se stvari urade - rekao je on.

Vorman je proveo ukupno oko 1.500 sati radeći na kući u periodu od oko godinu dana.

- To mi je zaokupljalo um. Živeo sam za tu kuću godinu dana. Kupovina i renoviranje su me koštali ukupno 110.000 dolara - rekao je Vorman.

Danas, posle godina rada, truda i ulaganja, on izdaje ovaj smeštaj na popularnoj aplikaciji za izdavanje. Mesečni prihodi mu "izlaze" na 11.000 dolara. Pasija je postala ozbiljan projekat.

Ovaj 32-godišnjak sada poseduje osam imanja u Japanu, od kojih su sedam nekada bile napuštene kuće. Završio je renoviranje na tri imanja, a trenutno radi na renoviranju još četiri.

- Postoje umiruća sela u Japanu. Iz kulturne perspektive ima mnogo lepih kuća koje će propasti. Ako ih možete spasiti, spasite ih - rekao je on.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ivana za manje od 100 evra renovirala kupatilo: Sve unutra izgleda kao novo, a nije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dom i dekor