Da li su radne ploče od nerđajućeg čelika dobar izbor za kuhinju? Prednosti i MANE koje ne treba da zanemarite
Svaka domaćica želi da ima kuhinju iz snova, da sa uživanjem u njoj i priprema obroke za svoje najmilije. Stoga, među najvažnijim 'zadacima' kada je uređenje i opremanje ovog dela doma u pitanju jeste radna ploča, koja će moći da iznese sve što se priprema. Ono što se najčešće koristi i upotrebljava jeste radne ploče od nerđajućeg čelika. Da li su i koliko one zdrave i praktičan izbor?
Mesing, nerđajući čelik ponovo zauzima svoje mesto u našim kuhinjama, ali ne onako kako biste možda očekivali. Umesto na kvakama i slavinama, ovaj metalik završetak postaje novi omiljeni materijal za radne površine. I bez obzira da li ga volite ili ne, ne može se poreći da se vraća u modu.
Ali ideje za kuhinju, kao što je radna ploča, nisu samo pitanje stila. One moraju biti izuzetno izdržljive kako bi kuhinja ostala funkcionalna i praktična.
Odgovor na ovo pitanje i otvaranje teme počeli su dizajneri enterijera.
Da li treba da odaberete radne površine od nerđajućeg čelika za kuhinju?
Tokom poslednjih godina, metali toplih tonova su se pokazali kao najpopularniji u kuhinjama, posebno kada je reč o kreiranju bezvremenskog prostora.
- Nerđajući čelik je bezvremen, funkcionalan i, po mom mišljenju, apsolutno prelep. Sa različitim tonovima, teksturama i debljinama, omogućava pravu prilagodbu, savršen za puriste kuhinjskog dizajna koji vole nerđajući čelik - kaže Dženi Bišop.
Da li ćete odabrati radne površine od nerđajućeg čelika zavisi od vašeg stila enterijera. U kuhinjama u stilu seoskih kuća ili rustičnim kuhinjama, nerđajući čelik može delovati neprimereno, ali u retro kuhinjama, savremenim dizajnima, pa čak i u nekim tradicionalnim kuhinjama, može izgledati izuzetno šik.
- Obožavam nerđajući čelik, i imali smo sreću da ga koristimo u tri prethodne kuhinje, a trenutno dizajniramo još jednu. Volim 'vintage' ili radijalno brušeni nerđajući čelik koji je već blago izgreban, tako da se tragovi korišćenja ne primećuju lako - objašnjava Dženi, dodajući da je ovo završno obrada mnogo svestranija nego što biste očekivali.
Međutim, kao i kod svakog materijala za radne površine, on je dobar izbor samo ako je praktičan za potrebe glavne kuhinjske površine. Kako podnosi toplotu, vodu i svakodnevno habanje, izuzetno je važno pri odabiru idealne radne površine.
- Nerđajući čelik je više od praktičnog. On je neporozan, ne lomi se, ne puće, ne mrlja se i ne upija tečnost, može da podnese visoke temperature i uklapa se u prostore od ultra tradicionalnih do izuzetno modernih. Dobro patinira i može trajati ceo život. Dodatno, 100% je reciklabilan - objašnjava ona.
Iako je nerđajući čelik nesumnjivo izdržljiv za upotrebu kao kuhinjske radne površine, postoje neke stvari koje treba uzeti u obzir pre nego što se odlučite za njega u dizajnu. Čak i nerđajući čelik koji je prethodno obrađen i tretiran neće ostati besprekorno savršen tokom vremena.
- Ako korisnik želi materijal koji je besprekorno čist i ne pokazuje patinu, ovo nije materijal za njih. Kao što je pomenuto, vintage nerđajući čelik je prethodno poliran kako bi se minimizirale buduće ogrebotine, ali nije savršen, i upravo to ga čini nesavršenim savršenstvom - objašnjava ona.
Na mnogo načina, nerđajući čelik je sličan mermernim radnim površinama u smislu da je način na koji patinira i stari deo njegove čari. To je osobina koja dodaje karakter i interes, ali, razumljivo, nije po ukusu svima. Međutim, ako vam nije stalo do 'starijeg' izgleda, verovatno ćete zavoleti način na koji se radne površine od nerđajućeg čelika razvijaju i menjaju kako ih duže koristite.
Način na koji stilizujete radne površine od nerđajućeg čelika takođe je veoma važan. Ovo je hladan ton koji može delovati 'hladno' kada se kombinuje sa pogrešnim završnim obradama, bojama i materijalima, pa su kontrast i slojevitost ključni.
- Kombinovanje nerđajućeg čelika sa toplim materijalima daje lep balans prostoru. Odlično se uklapa sa toplim drvetom i kamenom, pa je bilo koji od ovih izbora dobra ideja - kaže Dženi, koja preporučuje uvođenje ovog kontrasta, naročito u tradicionalnijim prostorima.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Da li su vegani gurmani i kako se pravi zdrava bajadera: PlantBased kitchen talk sa Sonjom Veljkov
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.