Zelena, žuta ili braon kora banane: Koje su dobrobiti različite zrelosti ovog voća

   ≫ 
  • 0

Neki ljudi više vole banane koje su žute sa nijansama zelene, dok drugi više vole slatkoću banane koja ima smeđe mrlje na kori.

Ali nije samo ukus drugačiji jer postoje različiti efekti na vaše telo i zdravlje u zavisnosti od zrelosti same banane.

Zelena

Pokazalo se da nezrele, zelene banane imaju 20 puta više otpornog skroba od zrelih banana.

Ovo je oblik skroba koji se telo bori da razgradi jer se "opire" procesu varenja. Ovo usporava brzinu kojom se ugljeni hidrati u voću pretvaraju u glukozu i apsorbuju u krv.

Zelena banana obično ima glikemijski indeks (GI) od 30, u poređenju sa zrelom bananom, koja ima GI 58. Ne samo da je otporni skrob dobar za održavanje nivoa šećera u krvi, već se njime hrane i "dobre" bakterije u debelom crevu. One, zauzvrat, podstiču probavne enzime koji nam pomažu da svarimo ugljene hidrate i apsorbujemo vitamine iz hrane, kao i da nas štite od bilo kakvih neprijateljskih mikroorganizama.

Profesor Gordon Karlson, konsultant gastrohirurga u Salford Royal NHS Foundation Trust-u, rekao je da je za dobro zdravlje idealno da se svaki dan pojede jedna relativno nezrela banana kako bi se poboljšalo zdravlje creva. Prednosti zelenih banana potvrđene su u velikom pregledu 18 studija o ishrani, objavljenim u časopisu "Nutrients" 2019. Ovo je otkrilo da zelene banane mogu pomoći kod gastrointestinalnih simptoma (kao što su dijareja i zatvor) i bolesti (kao što je rak creva).

Za razliku od druge hrane, banane sadrže oblik otpornog skroba koji se zagrevanjem povećava, a ne razgrađuje.

Žuta

Tokom zrenja, skrob u banana se pretvara u šećer - od 3,2 g /100 g u nezreloj banani do 12 g/100 g u zreloj. To je ono što ih čini dobrim izvorom energije za brzo oslobađanje za sportiste, kaže dijetetičar dr Sara Šenker. Manje količine otpornog skroba takođe znači da su žute banane lakše svarljive. Ako imate problema sa varenjem, zelene banane mogu ostaviti osećaj gasova ili nadimanja. Dr Šenker sugeriše da zdravstvene prednosti žutih banana nadmašuju prednosti zelenih.

Banane sadrže vitamine B, kao i antioksidativne vitamine A i C, plus minerale gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum. Neki od ovih mikronutrijenata se gube kako banane stari, ali nivoi antioksidanata, koji pomažu da se podrži imuni sistem, dostižu vrhunac. Studije, uključujući i onu objavljenu 2014. u časopisu "International Food Research Journal", pokazale su da se nivoi vitamina C povećavaju sa procesom zrenja, ali opadaju kako banana postaje prezrela. Ovi antioksidanti postoje da bi zaštitili voće od konzumiranja i imaju tendenciju da rastu kako voće sazreva.

Žuta sa smeđim mrljama

Smeđe mrlje na veoma zreloj banani ukazuju na to da je još više skroba pretvoreno u šećer. Naučnici su otkrili da potpuno zrela banana proizvodi supstancu zvanu faktor nekroze tumora (TNF) koja ima sposobnost da se bori protiv abnormalnih ćelija i podstiče naš imunitet protiv raka.

U studiji objavljenoj 2009. godine u časopisu "Food Science and Technology Research", naučnici sa Univerziteta Teikjo u Japanu otkrili su da su banane sa tamnim mrljama osam puta efikasnije u povećanju snage belih krvnih zrnaca (koja se bore protiv infekcije) od banana sa zelenom korom. Izjavili su da stepen antikancerogenog efekta voća odgovara stepenu zrelosti - što više mrlja ima banana, to je veća moć jačanja imuniteta.

Kora banane, banana Foto: Pixabay

Braon

Banane proizvode gas etilen, prirodno jedinjenje koje reguliše proces zrenja, što dovodi do smeđe boje. Ovo menja njihovu teksturu i ukus, kao i njihovu nutritivnu vrednost. Kada banana postane prezrela, veliki deo skroba se pretvara u šećere, što je čini odličnim prirodnim izvorom slatkoće. Dr Šenker preporučuje da koristite braon banane u pečenju i da ih zamrznete kako biste ih umutili u blenderu za pravljenje sladoleda bez šećera.

Korišćenje prezrelih banana umesto šećera je zdraviji način zaslađivanja hrane, jer banane obezbeđuju nekoliko esencijalnih hranljivih materija: kalijum, vitamin B6, folat i nešto vitamina C.

Na kraju, prezrele banane mogu početi da fermentišu, gubeći mnoge od svojih nutritivnih prednosti. Mogu početi da mirišu više na alkohol nego na šećer i mogu sadržati do 0,5 grama alkohola po banani. Laboratorijske studije su pokazale da možete izdvojiti etanol (alkohol) iz izuzetno zrelih banana, ali samo nakon dodavanja kvasca i šećera.

Video: Dezert gotov za 10 minuta: Od starih banana do sočnog kolača

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje