• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grčevi posle menstruacije nisu normalna pojava, a evo na šta ukazuju: Pregled kod lekara je obavezan

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vrlo je važno da se obrati pažnja na simptome

  • 0

Menstruacije prate bolovi i to se obično ne može izbeći, samo je pitanje jačine bola, što zavisi od žene do žene. Uz to, javljaju se nadimanja, žudnja za određenom vrstom hrane kao i grčevi, neretko čak i posle prolaska ciklusa.

Tipično je da možete da očekujete grčeve dan do dva posle ciklusa, ali ako oni budu trajali duži period, onda to nije očekivano i vreme je da se obratite lekaru kako biste rešili problem.

Sigurno je da će zbog simptoma žene pomisliti da je to normalno i da je zapravo sve u njihovoj glavi, to može kasnije da oteža dijagnostikovanje ozbiljnosti stvari.

Koja je to vrsta grčeva?

Menstrualni i bolni grčevi su poznati kao dismenoreja i postoje dve vrste: primarna i sekundarna.

Primarna dismenoreja je naziv za uobičajene menstrualne grčeve koji se mogu javiti par dana posle dobijanja menstruacije i uglavnom su normalna pojava. Sekundarna dismenoreja traje duže od menstruacije i često je uzrokovana poremećajem reproduktivnog sistema ili nekom infekcijom.

Ako imate bol u karlici koji traje više od jednog ili dva dana posle završetka menstruacije, velike su šanse da imate sekundarnu dismenoreju - iako je važno napomenuti da se sekundarna dismenoreja može pojaviti u bilo kom trenutku tokom menstrualnog ciklusa. Grčevi posle menstruacije mogu biti uzrokovani fibroidom materice, cistama jajnika, polipima materice ili endometrijuma ili karličnim inflamatornim oboljenjem, što se sve može lečiti. Neki od ozbiljnijih uzroka, međutim, uključuju endometriozu i adenomiozu.

menstruacija Foto: Shutterstock

Kako izgledaju grčevi posle menstruacije?

Kao i primarna dismenoreja, sekundarna dismenoreja može doći sa brojnim otežavajućim simptomima:

  • Bolan seksualni odnos
  • Bolno pražnjenje creva i mokrenje
  • Bol u karlici
  • Krvarenje ili mrlje između menstruacija
  • Obilno menstrualno krvarenje
  • Nadimanje i poteškoće sa učešćem u svakodnevnim aktivnostima.

Šta može izazvati te grčeve?

Grčeve posle menstruacije obično izaziva jedna od tri stvari: rast (fibroidi materice, ciste na jajnicima, polipi materice ili endometrijuma), infekcija (zapaljenje karlice) ili poremećaj reproduktivnog sistema (endometrioza i adenomioza).

Endometrioza se javlja kada tkivo koje obično oblaže unutrašnjost materice, počne da raste izvan nje, izazivajući bolne grčeve posle menstruacije, kao i bol u karlici i tokom seksualnog odnosa. Slično endometriozi, adenomioza se javlja kada postoji rast tkiva. Međutim, ovo tkivo - koje je slično onom koji oblaže matericu - raste u mišićne zidove materice i izlučuje se tokom menstruacije. Sa adenomiozom, materica može postati uvećana, što znači da imate osetljivu karličnu oblast i obilne menstruacije. Ovi poremećaji mogu čak izazvati izrasline, kao što su ciste na jajnicima.

Kako se leče grčevi?

Lečenje grčeva posle menstruacije zavisi od toga šta uzrokuje taj bol. Ako je bol u karlici uzrokovan izraslinom, biće vam drago da znate da mnoge ciste i polipi ne zahtevaju lečenje osim redovnog pregleda od strane ginekologa. Međutim, hirurška intervencija je neophodna ako je izraslina kancerogena, ne prolazi sama ili izaziva teške simptome.

Oni koji pate od grčeva zbog endometrioze ili adenomioze otkriće da je lečenje malo teže, jer nijedna bolest nema poznat uzrok ili lek i teži da nestane tek kada počne menopauza. Međutim, iako ne postoji lek, postoje tretmani za smanjenje veličine rasta tkiva i za ublažavanje bolnih simptoma, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi ili hormonska kontrola rađanja. U teškim slučajevima, histerektomija (koja uklanja tkivo endometrijuma i matericu) je takođe mogući tretman, piše "Woman's day".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirković: Carski rez ne može da bude zamena za prirodni porođaj

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje