• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrana koja povećava apetit: Ako želite da smršate, izbegavajte je u širokom luku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako su neke od navedenih namirnica zdrave, one imaju i "drugu stranu medalje"

  • 0
Devojka jede desert Foto: Shutterstock

Koliko puta vam se desilo da pokušate da “zavarate” glad grickalicama ili gaziranim napitkom, a onda ste nedugo zatim osetili neobzudani apetit?

Unos takozvanih praznih kalorija, odnosno namirnica koje nisu hranljive može da “probudi” apetit i čini da brzo osetimo glad. Ukoliko nastavimo sa unosom hrane koja nema nutritivnu vrednost, izgladnjivaćemo organizam i u isto vreme dobiti višak kilograma.

Kako navode na sajtu Love Your Self magazine, postoji nekoliko grupa namirnica koje spadaju u kategoriju onih koje otvaraju apetit.

1. Slane grickalice i beli hleb

Rafinisani ugljeni hidrati povećavaju nivo šećera u krvi. Tad telo kao odgovor proizvodi veću količinu insulina da bi napravilo balans, ali kako je energija “zaključana” glad počinje da raste.

Nije ni čudo što nas u restoranima dočekuju korpice sa hlebom i pecivom od belog brašna na stolu. To je siguran način da nam probude apetit dok čekamo da nam stigle glavno jelo. Isti je slučaj i sa slanim grickalicama.

domaći hleb sa kvasecm Foto: Pixabay

2. Kolači i slatkiši

Šećer koji se nalazi u kolačima i slatkišima aktivira centre za nagradu i apetit u našem mozgu.

Delovi mozga koji nas čine gladnim opuštaju se posle obroka, ali se to ne događa kad pojedemo nešto slatko. Hipotalamus tada nastavlja da radi i šalje signale našem telu da jede dok se ne zasiti.

3. Jogurt

Iako sadrži proteine i dobre bakterije, jogurt nije najbolje rešenje kad smo gladni. Naime, žvakanje hrane ima veliku ulogu u tome da li ćemo osetiti sitost. Što više žvaćemo hranu, to se nivo grelina, odnosno hormona gladi, smanjuje.

Ipak, ukoliko ste ljubitelj jogurta, rešenje postoji: u ovaj napitak dodajte malo semenki i voća. Tako ćete morati da žvaćete, a vlakna iz semenki i voća će vas duže držati sitim.

Musli jogurt voće med Foto: Pixabay

4. Belanca

Većina nutricionista će preporučiti unos belanaca, pogotovo u toku dijete. Ako, malo je onih koji će vam posavetovati da jedete samo belanca, bez ijednog žumanca.

Razlog leži u masnoćama koje žumance sadrži i koje, zapravo, utiču na sitost, a neophodna su i za proizvodnju hormona i apsorpciju vitamina A i B.

5. Napici bez šećera

Mnogi se osećaju bolje kad vide natpis na flaši ili limenci napitka “nula kalorija”, ali kad veštački zaslađivači stignu na jezik centri za nagrađivanje u mozgu “zasvetle” i signaliziraju da creva očekuju energiju, odnosno kalorije.

Kad organizmu uskratite najavljene kalorije, mozak pokušava da ispravi tu neravnotežu. Zato se događa da posle ispijenog napitka koji ne sadrži kalorije budete gladniji nego inače.

Žvaka Foto: Freepik.com

6. Žvake

Ako mislite da je žvakaća guma savršen način da zavarate glad, grešite. Čin žvakanja vara naše telo da pomisli da ćemo ga nahraniti.

To znači da se želudačni sokovi uskomešaju u stomaku, pa on nekada zaboli, nekada počne da se nadima, a najčešće provocira da unesemo veću količinu hrane.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nina je smršala 17kg, rešila se glavobolja i pritiska: Nisam mogla da idem uz stepenice, a sad letim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje