• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se operacija ligamenta kolena može izbeći? Studija otkriva nova rešenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povreda od koje strahuju sportisti može da bude rešena

  • 0
Bol u kolenu Foto: Shutterstock

Svaki sportista se plaši povrede ligamenata kolena, posebno prednjeg ukrštenog ligamenta. Nakon povrede sledi operacija i dug oporavak.

Međutim, da li je operacija zaista potrebna? Svaki ortoped će reći da apsolutno jeste. Ali se sada pojavila studija koja će možda lečenje ove povrede potpuno izmeniti.

Naime, u časopisu "British Journal of Sports Medicine" je objavljena studija koja je pratila oporavak 80 osoba kod kojih je došlo do rupture (kidanja) prednjeg ukrštenog ligamenta kolena. Oni su u proseku imali 26 godina, a njih 39 odsto je bilo ženskog pola. Sve ove osobe su bile podvrgnute posebnom protokolu oporavka koji je podrazumevao učvršćivanje zgloba kolena i posebne metode fizikalne rehabilitacije. Učvršćivanje zgloba kolena podrazumeva zadržavanje povređenog kolena pod uglom od 90 stepeni tokom mesec dana, tako da pokidani krajevi ligamenta budu blizu što utiče na bolje zarastanje.

Sve vreme je rađena fizikalna terapija koja je i podrazumevala i kontrakcije butnog mišića kako bi se sprečila njegova atrofija. Svakih nekoliko nedelja ugao je povećavan, da bi nakon 12 nedelja, odnosno 3 meseca koleno bilo oslobođeno, odnosno ortoza koja ga je držala u tom položaju, skinuta.

Rezultati su bili više nego fascinantni. Nakon tri meseca, kod 90 odsto lečenih došlo je do zarastanja u nekom obimu. Naime, ruptura prednjeg ukrštenog ligamenta se može skorovati na skali od nula do tri, gde vrednost nula označava potpuno prekinut ligament, dok vrednost tri označava skoro netaknut ligament.

koleno, bol u kolenu, zdravlje, žena Foto: Shutterstock/New Africa

Od 90 odsto pacijenata kod kojih je došlo do poboljšanja, kod polovine njih je došlo do skora jedan, što znači da je ligament počeo da zarasta, kod 40 odsto je došlo do skora dva koji podrazumeva poodmakli proces zarastanja, dok je kod njih 10 odsto ligament potpuno zarastao. I to bez ikakve operacije, koja uvek i posebno kod zgloba kolena, sa sobom nosi veliki rizik.

Zanimljivo je iskustvo jedne studentkinje koja je igrajući hokej pokidala prednje ukrštene ligamente na jednom kolenu gde je rađena operacija, odnosno rekonstrukcija prednjeg ukrštenog ligamenta pre pet godina. Njen osećaj je da je taj ligament 95 odsto izlečen. Potom je pre 13 meseci pokidala prednje ukrštene ligamente i na drugom kolenu, ali je ono lečeno novom terapijskom procedurom koja ne podrazumeva operaciju.

Nakon 13 meseci oporavka ona svoje drugo koleno ocenjuje kao skoro potpuno izlečeno. Drugim rečima koleno koje nije operisano je u boljem stanju u odnosu na ono koje je operisano i to za kraće vreme.

Više o novom načinu lečenja pročitajte na Vitality.rs.

(Ona.rs/Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dovedite vežbe čučnja na viši nivo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje