• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Počinje Nacionalni mesec svesti o raku dojke: Važnost prevencije, redovnih odlazaka lekaru i samopregleda

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kao zlatni standard pre svega se izdvaja redovan samopregled, redovni ultrazvučni pregledi kod radiologa, kao i mamografija nakon četrdesete godine, ističe dr Katarina Bajec

  • 0

Od 1985. godine oktobar je obojen ružičastom bojom, kao Nacionalni mesec svesti o raku dojke koji ima za cilj pre svega da podigne svest o učestalosti obolevanja, statistici, svim metodama prevencije i na kraju podsticanju da se svi uključimo, odemo na pregled, doniramo novac i podsećamo jedni druge na ono što ni za koga od nas nije u potpunosti isključeno.

Tokom 31 dana u oktobru ružičaste trake su glavni simbol koji prati sva dešavanja i služi kao konstantni podsetnik da odlazak lekaru treba da nam bude glavna briga.

Tim povodom, pred početak svih aktivnosti, Acibadem Bel Medic i International Womens Club (IWC) organizovali su događaj posvećen podizanju svesti o raku dojke.

Događaj je održan na Belom dvoru, uz veliku podršku NJ.K.V. prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine.

Edukativni događaj je održan uz prisustvo i podršku njegove ekselencije, ambasadora Češke Republike u Srbiji, gospodina Tomaša Kuhte, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Srbije, prof. dr Ferenca Vicka i mnogih drugih uvaženih gostiju. Nakon obraćanja predstavnika Ministarstva dr Vicka, Njegovog i njenog kraljevskog visočanstva, održana je prezentacija i panel-diskusija koju su i najavile Barbora Kuhtova, predsednica Međunarodnog kluba žena (IWC) i dr Katarina Bajec, direktorka klinike Acibadem Bel Medic-a.

Učesnici panela bili su: dr Lana Ilić-Todorić, radiolog, prof. dr Džihan Uras, opšta hirurgija, prof. dr Erdem Guven, rekonstruktivna hirurgija, i dr Zoran Tomašević, onkolog.

Ono što je je bila zajednička poruka svakako se svodi na to da je pre svega neophodno razumeti znake upozorenja za rak dojke, rizik od raka dojke i šta je normalno za određeni uzrast u kome se osoba nalazi kako bi mogla da preduzme nužne mere ako primeti ili napipa bilo kakvu promenu.

- To ne treba da bude samo oktobar, ne ni svaki mesec, već svaki dan kada treba da podižemo svest. Ja se zato kroz medijski rad trudim da je svaki dan, dan za priču o zdravlju i čini mi se da namerno ne obeležavam datume, nego je svaki dan dobrodošao da se uradi neko dobro delo i da se nekome ukaže na neki preventivni pregled koji treba da obavi. Što se tiče raka dojke, to je, danas, ukoliko se otkrije na vreme, izlečiva bolest. Tako da ja mislim da treba ozbiljno na tome da radimo. Mi ove godine podržavamo manifestaciju u organizaciji International Woman Club - napominje dr Katarina Bajec, CEO Acibadem Bel Medic-a.

doktorka Katarina Bajec, Kampanja za podizanje svesti o raku dojke u Belom dvoru Foto: Milena Đorđević

Kao zlatni standard pre svega se izdvaja redovan samopregled, redovni ultrazvučni pregledi kod radiologa, kao i mamografija nakon četrdesete godine, govori nam dr Bajec, koja je prošla operaciju fibroadenoma, benignog tumora dojke koji zapravo i pogađe mlađu populaciju žena. Doktorka je svoje iskustvo podelila kako bi pokazala da svi mi u nekom trenutku svog života možemo da se suočimo sa problemom, ali da isto tako treba da znamo kako ga možemo rešiti.

- Meni je drago što je to moje deljenje naišlo na veliko odobravanje i na podršku od strane mnogih ljudi. A još draže mi je što sam dobila odaziv od mnogih žena da su upravo u emisiji prepoznale nešto što je njima bio problem i što je njima donelo pravi put ka izlečenju, da sam ih podstakla da se više bave svojim zdravljem - zaključuje dr Bajec.

Istakla je posebno zadovoljno zbog činjenice da su panelu prisustvovali lekari koji su i nju operisali - prof. doktor Džihan Uras i prof. doktor Erdem Guven.

Sličnu situaciju, koja svedoči tome koliko žena ženi može biti od neverovatne pomoći u ovakvim situacijama, čak i kada se ne poznaju, sa nama je podelila princeza Katarina. Ona je objasnila da je u turističku posetu Belom dvoru došla žena koja joj je bila neizmerno zahvala za doniranje novca za pokretni mamogram, jer joj je upravo taj besplatan pregled u selu u kome živi pokazao da ima rak, ali u fazi koja je dozvoljavala i obećavala uspešno lečenje.

Jedna od najznačajnijih donacija bila je mobilni mamograf koji je poklonjen Kliničkom centru Niš 2009. godine. To je bila bitna prekretnica, s obzirom na to da je to bila prva mamografska jedinica te vrste na Balkanu, što je bilo posebno značajno jer je stigla do najudaljenih sela. Nažalost, nakon što je na njoj pregledano više od 160.000 žena širom Srbije, ovaj mamograf više nije mogao da radi. Princeza Katarina, zajedno sa prijateljima koji su prepoznali važnost ovog uređaja, sada pokušava da obezbedi novu jedinicu koja će nastaviti svoju važnu misiju.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", rak dojke je vodeni maligni tumor među ženama u Srbiji, ali i širom sveta. Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prerane smrti u ženskoj populaciji. Mereno godinama izgubljenog života, rak dojke je treći vodeći uzrok smrti kod žene starosti od 45. do 64. godine. Onkolozi stalno naglašavaju važnost redovnih mamografskih pregleda raka dojke koji spasavaju život, a između dva skrininga, žene bi trebalo da obave redovne preglede dogadjaja kod svog lekara, kao i samopreglede.

Cenjeni stručnjaci iz Acibadem Istanbul, prof. doktor Džihan Uras i prof. doktor Erdem Guven, govorili su na temu rekonstruktivne hirurgije i o njenom napretku. Njihova prezentacija se bazirala na nizu primera i fotografija od pre i posle koje pokazuju izgled žena koje su prošle kroz rekonstruktivnu hirurgiju. Oba stručnjaka napominju da je i emocionalna podrška prisutna u svakom trenutku, od postavljanja dijagnoze, preko lečenja i do rekonstrukcije, ukoliko je ona neophodna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jasmina je dva puta operisala rak dojke: "Ne čekajte da bolest napreduje, idite na preglede"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje