• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saznajte da li sedentarni stil života povećava rizik od demencije: Kako sedenje utiče na mentalno zdravlje?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ni vežbanje ne smanjuje značajno rizik od demencije ukoliko osoba provodi deset i više sati dnevno sedeći

  • 1
sedenje, kancelarija Foto: Pixabay.com

Da li ste znali da se ljudi koji provode puno vremena sedeći, na poslu i kod kuće, suočavaju sa značajno većim rizikom od razvoja demencije u poređenju sa onima koji imaju manje sedentarni način života?

Prema studiji koja je nedavno objavljena, istraživači su otkrili iznenađujuće štetni efekti prekomernog sedenja, čak i kod onih koji redovno vežbaju.

Cilj studije kod 49.841 osoba starosti 60 ili više godina bio je da se utvrdi da li postoji povezanost između sedentarnog stila života i obolevanja od demencije, što su rezultati i pokazali.

Uz to, istraživanje je otkrilo i druge dalekosežne posledice produženog sedenja, koje utiče na fizičko i mentalno zdravlje. Do sada su studije  pokazale da sedetarni način života utiče na bolesti srca, gojaznost, dijabetes i povećan rizik od prerane smrti, ali sada je utvđeno da preterano sedenje može čak da anulira i koristi koje dobijamo redovnim vežbanjem.

Što se tiče mentalnog zdravlja, još ranije je utvđena veza između sedenja i lošijeg pamćenja, pa i nastanka demencije i Alchajmerove bolesti, ali su ovaj put istraživači detaljno identifikovali da su pojedinci koji su sedeli najmanje deset sati dnevno, što je uobičajena pojava, suočeni sa osam odsto većim rizikom od razvoja demencije u narednih sedam godina u poređenju sa onima koji dnevno provode manji broj sati sedeći.

Nepotrebno je naglasiti da, kako se vreme provedeno u sedenju povećavalo, tako se i rizik od demencije pokazao većim. Oni koji su sedeli najmanje 12 sati dnevno suočavali su se sa zapanjujućim 63 odsto većim rizikom da obole od demencije.

Ono što je najveće iznenađenje studije je da čak ni redovno vežbanje nije značajno smanjilo rizik od demencije ukoliko osoba provodi deset i više sati dnevno sedeći. Ni prekidanje sedenja sa kratkim pauzama ili kratkim hodanjem takođe nije značajno ublažilo rizik. Ono što je na kraju jedino bilo važno je - ukupno trajanje sedenja u jednom danu.

Više o vezi između sedećeg stila života i demencije pročitajte na Vitality.rs.

(Ona.rs/Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe sa jastukom za ravan stomak i isklesane trbušnjake

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • 7. oktobar 2023. | 10:06

    Pa ja bih onda odavno trebao da budem potpuno dementan, a hvala Bogu još uvek sam u vinklu.

    Podelite komentar