• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko vode treba da popijemo dnevno otkriva stručnjak za Ona.rs

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema njenim rečima, voda treba da se žvaće, a ne da se guta

  • 0
voda, čaša vode, pijenje vode, devojka, jutro Foto: Pexels.com/Andrea Piacquadio

Svi znamo da je unos tečnosti u organizam jako važan i da se posebno tokom letnjih i toplih dana moramo pridržavati preporučene doze unosa.

Iako smo sad ušli u nešto hladniji period, unos tečnosti se ne menja - moramo je unositi, posebno vodu. Pitali smo nutricionistu Milku Raičević koliko vode dnevno bi trebalo da pijemo.

- Preporuka je da to bude od osam do 10 čaša u toku jednog dana. Jako je važno da je uzimamo polako, gutljaj po gutljaj, a ako pogledate sportiste - oni uzmu gutljaj, pa pljunu. To rade kako bi samo rashladili usta, što takođe nije loša ideja. A ono što ću posebno da napomenem jeste da vodu treba da - žvaćemo, a ne da gutamo. Potrebno je da vodu prvo malo promućkamo u ustima (tako je grejući), pa onda treba da je progutamo. Ukoliko uzimamo vodu direktno iz frižidera, nije dobro, jer tako može doći do grčenja muskulature. Po ustajanju je najbolje da odmah uzmemo jednu čašu vode i to po želji mlake - kaže nutricionista Raičević i dodaje:

Voda, čaša vode Foto: Shutterstock

- To je najbolje jer ćete izbalansirati temperaturu tela preko noći. Nije neophodno da uz tu jutarnju čašu vode uzmete još nešto poput limuna ili đumbira, ali razmislite o medu. Moj savet je da nikako da ubacujete med u vodu već ga uzmete ranije i i njega žvaćete i topite u ustima kako biste pokupili sva svojstva koja sadrži - temeljno je objasnila nutricionista Raičević.

- Voda nema kalorije što samim tim pomaže u suzbijanju gojaznosti. Kada legnete u krevet i obavite sve potrebe, obratite pažnju na mokraću. Ako je tamna i ima specifičan miris, onda znači da ne unosite dovoljno vode i da vaši bubrezi nisu pročišćeni. Ukoliko imate problem sa srcem, onda već uzimate preparate za izbacivanje viška tečnosti tako da nije preporučeno da pijete previše vode - kaže Milka Raičević.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zašto osobe koje boluju od hipertenzije ne smeju da piju vodu "na eks"?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje