• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 namirnica koje vam mogu potisnuti žudnju za šećerom: Neće vam biti teško da se na ovo naviknete

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obratite pažnju koje bi to stvari trebalo da uvedete u plan ishrane

  • 0
krofna, slatkiš, šećer, poslastica Foto: Unsplash/Courtney Cook

Zavisnost od šećera je postala, nažalost, jedna od vodećih tema koja nas može sprečavati u vođenju normalnog života i zdrave ishrane, a i da budemo zdravi.

U nastavku pročitajte koje su to namirnice koje bi valjalo da konzumirate kako biste se rešili potrebe za šećerom i koje vam zapravo mogu smanjiti generalno želju za njim. Znamo da je najbitnija stvar u navikama i ne zaboravite da je svakoj navici potrebno vreme da se iskoreni kako bi nastupila druga, tako da dajte sebi šansu za promenu.

Ne očekujte da će sve preko noći nestati i da ćete ujutru biti regenerisani.

1. Voće

Voće je prirodni slatkiš jer sadrži prirodne šećere. Ali, ipak, dok dajete šansu novoj navici u eliminisanju šećera, istina je da voće može biti kapija ka tom putu. Birajte pomorandže, ananas ili bobičasto voće. Da biste se navikli, držite veliku činiju voća na kuhinjskom pultu, isecite ga i držite u providnim posudama u frižideru.

Ovde je najveća razlika u cenama Foto: Pixabay

Uvek se trudite da i u zamrzivaču imate kesu nekog voća kako biste mogli da iskoristite za smuti. Tako da, kad vas uhvati potreba za šećerom, posegnite za voćem. Takođe, možete koristiti i suvo voće poput kajsija ili smokava.

2. Jogurt

Zbog probiotika jogurt je neverovatan jer poseduje dobre klice koje će izbalansirati bakterije u stomaku, a osim toga može uravnotežiti nivo šećera u krvi.

domaći jogurt, jogurt Foto: Shutterstock/Fascinadora

Ako ne možete da ga pijete čistog, ubacite neko voće i obavezno pogledajte da jogurt koji pijete ne sadrži mnogo šećera.

3. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje Foto: Freepik.com

Određena ulja obezbeđuju dobre masti koje su potrebne za telo. Blagoslatkog ukusa je i takođe i ono može smanjiti žudnju za šećerom. Pokušajte da ga što više uvodite u svoju ishranu jer će dati obroku suptilnu slatkoću, ali budite oprezni sa količinom jer je bogato mastima sa kojima ne treba preterovati.

4. Čaj od nane

Inače biljni čajevi su odličnu za smanjivanje žudnje za slatkišima, ali je čaj od nane na mestu broj jedan zbog jakog ukusa. Dok ga pijete, imaćete osećaj da pijete nešto slatko i ostaviće vam prijatan ukus u ustima.

čaj, čaj od nane, nana Foto: Unsplash/Svitlana

Osim toga, napuniće vam stomak pa ćete se osetiti dovoljno siti da biste jeli bilo šta drugo. Ukoliko niste preterani ljubitelj, probajte sa nekim drugim biljnim čajem sa jačim ukusom.

5. Batat (slatki krompir)

Iako u svom nazivu ima reč "slatko", to i nije baš karakteristika ovog povrća. Ova namirnica je puna vlakana i kalijuma i sadrži dobre vrste ugljenih hidrata i istina je da ima slatkast ukus, više nego običan krompir.

batat slatki krompir Foto: Shutterstock

Odlično se slaže sa puterom, pa ga možete spremiti u rerni sa ovim dodatkom ili ga ispržiti kao pomfrit, piše "Organize yourself skinny".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo koliko šećera realno troše građani prestonice i na šta ga najviše potroše

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje