• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je bolje ovseno ili bademovo mleko? Pitali smo nutricionistu i dala nam je odgovor zlata vredan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sledeći put povedite računa koji napitak ćete početi da koristite

  • 0
ovseno mleko, bademovo mleko, mleko, kravlje mleko, čaša mleka Foto: Shutterstock/Kabachki.photo

Najrasprostranjenije mleko kod nas je kravlje i uglavnom se ono i kupuje. Ipak, u nekim situacijama smo primorani da korigujemo ishranu zarad zdravlja, pa se okrećemo nekim drugim vrstama mleka.

U prodavnicama imamo izobilje istih, a nutricionistu Milku Raičević pitali smo ukoliko želimo da uvedemo u ishranu drugu vrstu mleka - da li je bolje da odaberemo ovseno ili bademovo, pošto su ova dva među traženijim.

- Ovas kao žitarica je jako zdrav i sadrži celo zrno kao i sve zdrave nutrijente. Treba napomenuti da ova žitarica ne podiže šećer, reguliše probavu, može pomoći u regulisanju težine, kao i pritiska, a sadrži i zdrave masti. Kada je reč o njegovom mleku, ne preporučujem da ga piju šećeraši jer dok se ovas skuva, procedi, dodaje mu se voda i ceo taj proces može dovesti do toga da podigne šećer. Istina je da ne sadrži gluten pa ukoliko neko ima problem sa njim, onda je ovo mleko poželjno za unos - kaže za Telegraf.rs.

Ako vam je neobično da ga pijete čisto, onda možete ubaciti grožđice, urme ili kakao u ovseno mleko što često rade sportisti. Umesto njega, kaže nutricionista Raičević, trebalo bi da mu nađete zamenu poput kokosovog ili bademovog mleka. S tim u vezi približila nam je i značaj bademovog mleka.

- Kada je reč o bademovom mleku, najbolje je da čitate deklaracije jer je jako važno da li ima prirodne šećere ili veštačke. Ukoliko ima izvorni oblik šećera, znajte da to može podići šećer. Ipak, kada bih savetovala koje mleko da uzimate, onda je bolje da to bude ovseno jer je najbliže majčinom mleku.

Pomenula je i šta treba da rade osobe koje imaju problem sa šećerom, a to je da bi trebalo u svoju ishranu, kada je reč o mlečnim proizvodima, uvedu kiselo mleko, kefir i surutku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje