• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uz pomoć implanata za grudi preživeo transplantaciju pluća: Silikoni velike kubikaže podržavali su rad srca

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa implantima koji su mu držali srce na mestu, Bauer je uspeo da se izbori sa infekcijom. Dva dana nakon što su mu uklonjena pluća, lekari su izvadili implante i uspešno transplantirali zdrava pluća donora u njegovo telo

  • 0

Infekcija pluća Dejvija Bauera bila je previše opasna za standardnu transplantaciju. On ne bi preživeo operaciju ukoliko bi mu lekari odmah transplantirali zdrava pluća, ali to se desilo ni manje ni više nego uz pomoć implanata za grudi.

U aprilu, ubrzo nakon što je dobio grip, Bauer je razvio infekciju pluća koja je bila otporna na antibiotike. Ovaj 34-godišnjak je pušio cigarete i takođe je vejpovao poslednjih devet godina, što je, kako se pretpostavlja, uzrok ovakvog stanja.

Lekari u Sent Luisu stavili su Dejvija na respirator, dok je bio u medicinski indukovanoj komi, kako bi mu podržali disanje. Ali njegovo stanje je nastavilo da se pogoršava.

Bauer je prebačen u Northwestern Medicine bolnicu u Čikagu, gde su mu hirurzi uklonili pluća i koristili uređaj za održavanje života nazvan ekstrakorporalna membranska oksigenacija ili ECMO, kako bi ga održali u životu, dok su radili na tome da očiste infekciju iz njegovog krvotoka.

Ipak, postojao je jedan problem: bez pluća koja bi ga fizički podržavala, njegovo srce bi se pomeralo ili padalo dublje u grudni koš.

- Kada smo izvadili pluća, shvatili smo da sada moramo da podržimo srce - rekao je Bauerov hirurg, dr Ankit Bharat, šef torakalne hirurgije u Northwestern Medicine.

Tražili su najveću moguću stvar koja bi ispunila njegovu šupljunu u grudima. Rešenje do koga su došli bio je par implanata za grudi veličine DD.

Prema Northwestern Medicine, ovo je prvi put da su implanti za grudi korišćeni u transplantaciji oba plućna krila.

- Nisam znao mnogo o tome sve dok se nije dogodilo, ali sam mislio da je to sjajno i pomalo smešno - rekao je Bauer o ulozi implanata u njegovoj proceduri.

Sa implantima koji su mu držali srce na mestu, Bauer je uspeo da se izbori sa infekcijom. Dva dana nakon što su mu uklonjena pluća, lekari su izvadili implante i uspešno transplantirali zdrava pluća donora u njegovo telo.

Bauer je otpušten iz bolnice u septembru i sada ga prati njegov tim za transplantaciju. Očekuje se da će se potpuno oporaviti.

- Osećam se tako blagosloveno. To je neverovatno. Imam drugu šansu za život - izjavio je pacijent.

Retka metoda transplantacije

Često, kada se smatra da je kritično bolestan, pacijent preslab za transplantaciju pluća, lekari nemaju mnogo opcija.

Ali ovi hirurzi su konstruisali nešto što je predstavljalo veštačka pluća koja su snabdevala kiseonikom Dejvijevu krv čak i nakon što su mu pluća uklonjena. Tim je postavio više epruveta u Bauerovo srce koje su preusmerile njegovu krv iz njegovog tela do ECMO mašine. Odatle je mašina dodavala kiseonik u krv, što je  posao koji obično obavljaju pluća, a zatim je oksigenisanu krv poslala nazad u telo, na levu stranu njegovog srca, koje je ispumpavalo u ostatak njegovog tela.

Bauerova partnerka, Suzan Gor, rekla je da ne može da shvati kako je on preživeo sve to.

Doktor Bharat je rekao da se nada da se ta tehnika može koristiti za spasavanje drugih pacijenata koji su previše bolesni da bi odmah dobili transplantaciju.

Održavanje pacijenta u životu bez pluća je neverovatno retkost i zahteva veliku ekspertizu, ali to nije sasvim novo, rekao je dr Džon Majkl Rejnolds, pulmolog za transplantaciju u Duke Health-u koji nije bio uključen u Bauerov slučaj.

Bez vakcine protiv gripa i istorija vejpinga

Lekari ne mogu tačno da utvrde zašto je Bauer u tako mladom dobu razvio infekciju opasnu po život. Pre toga, Bauer nikada nije bio ozbiljno bolestan. Uživao je u snoubordingu, skejtbordingu i golfu.

Jedan faktor koji komplikuje, rekao je dr Bharat, jeste to što Bauer nikada nije primio vakcinu protiv gripa. Dok efikasnost vakcina protiv gripa može da varira iz godine u godinu, vakcine generalno smanjuju rizik od teške bolesti za 40 do 60 odsto kada su dobro usklađene sa cirkulišućim sojevima gripa, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Doktor Bharat je rekao da je Bauerova istorija pušenja takođe mogla da igra ulogu, iako je teško reći sa sigurnošću, prenosi "NBC News".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od raka pluća oboli 7.000 ljudi u Srbiji, a više od 5.000 izgubi život

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje