• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta je sindrom nemirnih nogu i kako prirodnim načinima da mu stanete na put

Vreme čitanja: oko 1 min.

Morate promeniti određene navike

  • 1
nemirne noge, sindrom nemirnih nogu, noge, spavanje Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Da li ste nekad osetili tokom sna peckanje ili trzanje u nogama, posebno u predelu listova, i pomislili ste da nešto nije u redu sa vama? Ne brinite, nije ništa strašno, ali nije ni bez razloga i za to postoji rešenje.

Ime za ovakvu pojavu je "sindrom nemirnih nogu" i kada je reč o Americi, pogađa je čak 12 miliona ljudi, piše "Real daily". Iako za to postoji objašnjenje, mnogi smatraju da se to javlja - iz glave.

Šta kažu stručnjaci?

Sindrom nemirnih nogu imaju trudnice, a neke će ga čak osetiti i u rukama i čak i po danu, a ne samo tokom spavanja. Mnogi lekari će vam propisati lekove ili savetovati hladne ili tople obloge, ali nije naodmet malo dublje "zagrebati" ovu temu.

Kalcijum, hrana, namirnice Foto: Shutterstock

Fitnes stručnjaci sugerišu da je ovaj sindrom povezan sa motornim nervnim impulsima, koji neće normalno funkcionisati zbog nedostatka određenih minerala u telu, poput magnezijuma i gvožđa.

Magnezijum je neophodan u procesu regulacije nervne signalizacije i potreban mu kalcijum da bi pravilno funkcionisao, tako da ih treba konzumirati zajedno u odnosu na 1: 2 (magnezijum-kalcijum).

Kalcijum možete uneti u telo kroz jaja, orašaste plodove, semenke, lisnato povrće i ribu, ali je magnezijum teško dobiti kroz namirnice. Zato se savetuje unošenje epsom ili gorke soli, ali nije naodmet i da koristite kreme, losione, ulja ili sprejeve koje sadrže u sebi magneziju.

Kada je reč o gvožđu, njega možete naći u žitaricama, mahunarkama, govedini, jagnjetini (ali onoj koja se hrani prirodnom travom) ali i ostrige koje blokiraju njegovu apsorbciju.

Jako je važno da, osim minimalnih promena u ishrani, vodite računa i o fizičkoj aktivnosti. Ukoliko dugo stojite ili sedite, probajte to da menjate - u smislu da šetate kako biste poboljšali cirkulaciju i tonus mišića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trenira u šumi, vozi bicikl 100km dnevno i nikad nije bolestan: Voja (70) zna formulu zdravlja!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari