• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žena koja je alergična sama na sebe: Osećam se kao da gorim nakon što se smejem, doktori su zbunjeni

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bet kaže da njena koža i telo reaguju na sve što radi - uključujući smeh i plač

  • 0
Alergija, koža, lice Foto: Shutterstock

Mlada žena koja tvrdi da njeno telo reaguje na "sve" oseća se kao da je "živa spaljena" nakon što se previše smeje ili plače. Bet Tsangarides je toliko "alergična na samu sebe" da smeh, plač i aromatični začini mogu da dovedu njeno telo u anafilaktički šok do te mere da joj koža deluje kao da je spržena ili šugava.

Ova 20-godišnjakinja pati od ovog stanja još od svoje 15. godine i kaže da je ova pojava godinama zbunjivala njene doktore koji je nazvaju "medicinskom misterijom".

Kako Bet dodatno ima probleme i sa pokretljivošću, nesvesticom i napadima zbog kojih je nesposobna za rad, njen partner, Saša Hej (20) je i njen stalni negovatelj.

- Medicinski profesionalci kažu da sam medicinska misterija i da je to nešto što nikada ranije nisu videli. Ne razumeju kako telo može da uradi ovako nešto - objašnjava Bet za "Mirror" i dodaje:

- Moj partner i cela moja porodica se šale oko toga i nazivaju me da sam alergičan sama na sebe.

Alergija, koža, lice Foto: Shutterstock

Bet se samo jedno jutro pre pet godina probudila sa osipom na licu i odatle je sve krenulo nizbrdo.

- Moja creva, bubrezi, sve je nekako prestalo da radi - rekla je i dodala: - Sve što radim utiče na moju kožu ili na moje telo na neki način. Bilo da se previše smejem, plačem ili da sam emocionalna, moja koža počne da se rasplamsava.

Njoj je dijagnostikovan sindromom posturalne tahikardije (PoTS) sa 18 godina i sada je podvrgnuta testiranju kako bi dobila zvaničnu dijagnozu za uzrok njenih problema sa kožom. PoTS je stanje koje uzrokuje abnormalno povećanje broja otkucaja srca nakon ustajanja.

Uobičajeni simptomi uključuju:

  • vrtoglavicu
  • nesvesticu
  • lupanje srca i bol u grudima.

- To je osećaj kao da je neko opečen u požaru ili je napadnut kiselinom. Bez obzira an to šta radim, moje telo drugačije reaguje na to nego telo nekog drugog ko ima PoTS - objašnjava ova devojka.

Bet je, recimo, najosetljivija na hranu i kaže da živi "u mehuru" zbog alergija koje se prenose vazduhom.

- Ako sam u blizini nekog jakog mirisa, određenih začina i bilja, to može da dovede do toga da prestanem da dišem i da imam tešku reakciju na licu. Veoma sam ograničena sa time što mogu da jedem, i to je zastrašujuće - priča dalje Bet i kaže:

- Testenina je moj najbolji prijatelj, jer jedino na nju nisam nikad reagovala. Ne idem van da jedem, a ako to i uradim, sve mora da bude dobro isplanirano i tek nakon razgovora sa kuvarom.

Bet se osećala usamljeno u školi i nije imala mnogo prijatelja, jer su joj problemi sa kožom i bol koji je osećala, sprečavali da se druži.

- Bila sam izolovana u posebnoj sobi jer nismo znali na šta ću reagovati, gde su me stalno kontrolisali nastavnici. Ljudi bi me gledali kroz prozor i kružile su glasine o tome šta zapravo nije u redu sa mnom - priseća se svojih školskih dana: - To je zaista uticalo na moje samopouzdanje u ranom detinjstvu. Zvali su me „lice za picu“ i „lice od paradajza“. Sada se tome smejem.

U kasnim tinejdžerskim godinama, Bet nije mogla ni da se šminka, ali je to nije sprečilo da nađe rešenje.

- Kada mi se koža prvi put rasplamsala, znala sam da više nikada neću moći da je šminkam. Doktori su mi samo rekli da u potpunosti izbegavam šminku jer postoji rizik od infekcije. Ali sam toliko istraživala svaki sastojak da sam uspela da pronađem kozmetiku koja mi odgovara. Bilo je divno videti moju kožu lepu bez nesavršenosti i ožiljaka. Kao da sam nova osoba - zaključuje ova devojka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ekspert za lepotu savetuje: 3 stvari koje nikada ne bi trebalo da radite

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje