• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada jedemo testeninu, srećni smo, pokazala je italijanska studija

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podstiče najpozitivnija osećanja

  • 1
testenina, pasta, sreća, srećna devojka, ručak Foto: Shutterstock/Prostock-studio

Mnogima je italijanska kuhinja jedna od omiljenih i najukusnijih. Pice, pancerote, sladoledi, lazanje, paste, ma izbor je dugačak. Istina je da nije zdravo jesti ih često jer se može desiti da farmerke neće da se zakopčaju, a to svakako ne želimo.

Ipak, to s druge strane nosi i neku drugu draž: jedenje testenine nas čini srećnijim i sada je to dokazano.

Naime, italijanska studija koju je sprovela "Laboratorija za ponašanje i mozak" na Slobodnom univerzitetu za jezike i komunikaciju IULM, u saradnji sa Unione Italiana Food, naučno je istražila emocionalne i neurofiziološke mehanizme koji leže u osnovi radosti doživljene dok jedete testeninu.

Špageti, špagete bolonjeze Foto: Shutterstock

Koristeći neuronaučne i metode praćenja mozga, slične onima koje se koriste u detektorima laži, istraživači su ispitivali emocionalne reakcije kod 40 ispitanika starosti od 25 do 55 godina bez alergija na hranu. Studija je otkrila da konzumiranje testenine izaziva snažno i trajno pozitivno emocionalno-kognitivno stanje čak prevazilazeći radost koju izazivaju omiljene aktivnosti poput slušanja muzike ili gledanja sporta, piše "Malta daily".

Profesor Vinćenco Ruso, osnivač "Neuromarketing Behavior & Brain Lab IULM", tvrdi da su testenina i sreća neodvojivi, pri čemu čin degustacije i uživanja u testenini podstiče najpozitivnija sećanja i emocije.

Otprilike 40 odsto učesnika smatralo je testeninu udobnom hranom. Ispitivani o emocijama povezanim sa testeninom, trenutni odgovor je bila velika sreća. Neverovatnih 76 odsto ispitanika je potvrdilo da ih jedenje testenina čini veoma srećnim. Ovi nalazi naglašavaju duboku emocionalnu vezu koju ljudi imaju sa testeninom, objašnjavajući njenu popularnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za testeninu hrskaviju od čipsa: Ukus koji se pamti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Vlado

    13. decembar 2023. | 01:26

    Skoro trecina Italiana(18 miliona)ima problem sa tezinom.Razlog je ogromno konzumiranje tjestenine.Zato treba jesti za obrok samo nju.Drugo(secondo)jelo treba preskakati.Ili ga pojesti bez hleba.Kasnije Italijana daju ogroman novac y traganju za dijetama,razlicitim tretmanima,vjezbanjem u teretanama..I to je tema hiljade tv emisija i novinskih clanaka,u trazenju nacina da se smrsa.

    Podelite komentar