• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bez griže savesti: Evo kako da uživate u prazničnoj trpezi i šta da radite ukoliko se prejedete

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Praznična sezona je stigla, vreme okupljanja porodice i prijatelja oko trpeze prepune omiljenih ukusa

  • 0
Ana Todorović, nutricionista Ana Todorović, nutricionista/ Foto: Privatna arhiva

Ovo je period radosti, ali i izazova, posebno za one koji pokušavaju da održe zdravu ishranu ili kontrolišu svoju težinu.

Kako se suočiti sa slavskim trpezama bez osećaja krivice ili stresa oko ishrane? Najvažnije je pronaći balans. Često se zateknemo u zamci detaljnih pravila i teorija, dok zapravo suština leži u jednostavnosti. Fokusirajmo se na umerenost - način života koji uključuje 80% nutritivno bogate hrane i 20% uživanja u omiljenim poslasticama.

Kako prilagoditi ishranu tokom slava?

Na slavskoj trpezi, umesto visokokaloričnih jela, birajte pečeno meso, voćne salate ili povrće. Na primer, porcija pečenog pilećeg filea (100g) sadrži oko 165 kalorija, dok je porcija pečenog svinjskog mesa iste veličine otprilike 240 kalorija, dok roštilj ima oko 220 kalorija. Zato, umesto punjenja tanjira raznovrsnim teškim jelima usredsredite se na manje porcije i manje masna mesa kako biste smanjili ukupan unos kalorija tokom praznika.

Kada su poslastice u pitanju, umesto konzumiranja desetak kolačića, možete uživati u umerenoj količini, fokusirajući se na kvalitet umesto kvantiteta. Na primer, jedno parče domaće torte ima prosečno oko 300-400 kalorija, dok jedan kolačić može sadržati oko 100-150 kalorija. Biranje manjeg broja kolačića može značajno smanjiti ukupan unos kalorija tokom slavlja.

Koliko alkohol utiče na težinu?

Alkohol ima značajan uticaj na težinu zbog visokog sadržaja kalorija. Čaša žestine ili koktela može sadržati iznenađujuću količinu kalorija, dodajući ih vašem dnevnom unosu. Višak kalorija iz alkohola može doprineti povećanju telesne mase ako se konzumira u većim količinama i redovno.

Kada je reč o vraćanju u ravnotežu nakon konzumiranja alkohola, to zavisi od količine popijenog alkohola i vaših individualnih telesnih karakteristika. Organizmu je potrebno nekoliko dana da se oporavi od većeg unosa alkohola, ali redovna hidratacija i zdrav životni stil mogu pomoći bržem povratku u normalu.

Zato, treba dobro razmisliti o unosu kalorija iz alkoholnih pića pre nego što se odlučite za isto. Na primer, čaša crnog vina (150 ml) sadrži oko 85 kalorija, dok je ista količina viskija približno 250 kalorija.

Herba Fast Foto: Promo

Prevencija prejedanja i detoksikacija

Svako od nas se jednom zapitao kako da predupredimo prejedenje na slavi? Unošenje dovoljno vlakana i vode može biti od pomoći. Vlakna iz voća, povrća i integralnih žitarica doprinose osećaju sitosti, čime se smanjuje želja za prekomernim konzumiranjem hrane. Osim toga, voda je ključna. Pijte dovoljno vode tokom celog dana, posebno pre obroka, kako biste smanjili osećaj gladi. Ipak, jasno je da ne možemo jesti jednom pre odlaska na slavu a sledeći put na slavi. Zato je preporuka nadoknaditi vlakna kroz suplementaciju, kao što su Herbafast Fiber vlakna koja možete konzumirati pola sata pre odlaska na slavu, kako biste se osećali sito i smanjili porcije na slavi.

Ako se ipak prejedete na slavi i popijete više alkohola, važno je posvetiti pažnju detoksikaciji organizma nakon toga. U danima nakon slavlja, fokusirajte se na hidrataciju - pijte puno vode kako biste izbacili toksine iz tela. Osim toga, uvrstite u ishranu namirnice koje pomažu detoksikaciji kao što su zeleno lisnato povrće, citrusi, đumbir, cvekla ili avokado. Za ubrzanje čišćenja tela nakon obilnih obroka preporuka je koristiti prirodne tradicionalne diuretike koji uključuju kombinaciju lista breze, ploda kleke, lista java čaja i ekstrakta herbe rastavića kakva je u Herbafast Detox kapsulama.

Važno je zapamtiti da se sporadični slavski obroci neće odmah odraziti na vašu telesnu težinu. Ovo je vreme za uživanje i druženje, a ne za osećaj krivice zbog "kršenja" dijete. Fokusirajte se na umerenost. Ako se osećate siti, nema potrebe da "natrpate" tanjir više nego što želudac može primiti.

Ključ je u ravnoteži i umerenosti. Umesto preterane zabrinutosti oko unosa hrane, fokusirajte se na uživanje u društvu, birajte pametnije opcije hrane, pijte dovoljno vode i trudite se vratiti uobičajenom režimu ishrane nakon praznika.

Saveti Ane Todorović, specijaliste, strukovnog nutricioniste, dijetetičara.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje