• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poremećaji u ishrani i glas u glavi su mučili Miu: Kako praznici pojačano utiču na nezdrav odnos sa hranom

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0

Godinama je Mia Morisei živela sa glasom u glavi.

Unutrašnji monolog izolovao je tinejdžerku od onih oko nje, podsećajući je da nije dovoljno dobra.

Miin komplikovan odnos sa hranom počeo je kada je imala 10 godina, ali se sa 15 godina, kada je njen život bio van kontrole, okrenula ponašanju koje ju je dovelo do opasnog smanjenja telesne težine.

Procenjuje se da 750.000 Australijanaca koji žive sa poremećajem u ishrani doživljavaju veoma uznemirujući glas ili buku u svojim glavama, a Mia nije izuzetak. Ipak, o tomese ne govori dovoljno.

Uporni unutrašnji dijalog vrti se oko težine, srama i ponašanja u ishrani - i samo se pojačava tokom božićne i praznične sezone, prema Butterfly Foundation.

Dugo se Mia osećala kao da ne može da pobegne od te buke.

- Mislila sam da je ta buka sve što ću ikada čuti. Ali oporavak, za mene, znači utišavanje buke poremećaja u ishrani učenjem da čujete drugu buku. Buka radosti, umetnosti, ljubavi, nade i iznad svega snage.

Stručnjaci kažu da stresni životni događaji, kao što je Božić, mogu dovesti do recidiva poremećaja u ishrani, a praznici usredsređeni na hranu pojačavaju taj negativni glas.

- Znamo da je to posebno pojačano u ovo doba godine kada imate puno slavlja uz hranu, mnogo različitih događaja, mnogo porodice i prijatelja koje možda nećete videti do kraja godine i samo ovaj nemilosrdni glas koji vam govori da niste dovoljno dobri... Bićete veoma uznemireni - rekla je za "7NEWS" šefica komunikacija i angažmana Fondacije Butterfly Melisa Vilton.

Nacionalna dobrotvorna organizacija saopštila je da leto donosi povećanje težine poremećaja u ishrani i veći broj prijema u bolnice, jer toplije vreme često znači nošenje manje odeće i više pažnje na tela ljudi.

- Iz godine u godinu, videli smo značajan porast poziva u ovom periodu. U decembru i januaru prošle godine imali smo oko 15 odsto više kontakata sa našom linijom za pomoć i uslugama podrške nego prethodne godine. Sve u svemu, to je oko 32 odsto više od nivoa koji smo videli pre kovida.

Prema Butterfly fondaciji, pritisak dijeta i režima vežbanja - "nova godina, novi ja" dodatno doprinosi ovom porastu broja poziva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jela pice i palačinke, pa osvojila medalju na EP u fitnesu: Najluđa dijeta srpske šampionke!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje