• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li zimi spavamo duže?

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pomenuto produženje zimskog sna može se upravo pripisati sinhronizaciji našeg cirkadijalnog ritma sa okolinom u kojoj ima manje svetlosti tokom zimskih meseci

  • 0
spavanje Foto: Shutterstock

Svi verujemo da je zima idealno vreme za duže spavanja. Noć pada ranije, a sviće kasnije nego leti. Ali da li zaista zimi spavamo duže?

Istraživanja pokazuju da nije baš tako. Naime, naše spavanje je manje-više konstantno tokom cele godine. U periodu od 2003. do 2016. godine otkriven je samo blagi porast u trajanju sna tokom zime. Recimo, u SAD ljudi su, u proseku, spavali 1,9 minuta duže noću tokom radne nedelje i 6,5 minuta više vikendom tokom zime.

Na to kada smo budni, a kada spavamo, utiče naš cirkadijalni ritam, koji ove periode smenjuje na svaka 24 sata. Cirkadijalni ritam se oslanja na unutrašnje sisteme ćelija za merenje vremena. Ovi unutrašnji sistemi se sinhronizuju sa našom okolinom preko tzv. „vremenskih naznaka“ kao što su svetlost i tama, temperatura okoline i služe kao neka vrsta pejsmejkera. Oni su zaslužni za to da da spavamo kada je mrak, odnonso da smo budni kada je dan i kada ima svetla, da kada spavamo naša telesna temperatura bude na najnižoj tački.

Šta se onda dešava sa našim spavanjem zimi? Pomenuto produženje zimskog sna može se upravo pripisati sinhronizaciji našeg cirkadijalnog ritma sa okolinom u kojoj ima manje svetlosti tokom zimskih meseci. Sa smanjenjem sunčeve svetlosti na severnoj hemisferi tokom zime, telo ranije proizvodi melatonin, podstičući nešto raniji početak sna. Ali se ipak radi samo o nekoliko minuta.

Ono što je zanimljivije je to da su istraživači otkrili da tokom zime neke osobe imaju produženu REM fazu spavanja. Više o ovome pročitajte na Vitality.rs.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Psić naučio da se sam pokriva, pa zagrlio lutkicu i nastavio da spava

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje