• 0

Vreme čitanja: oko 9 min.

Prof. dr Nenad Dikić: Homeopatija - kontroverzna ili autentična medicina

Vreme čitanja: oko 9 min.

Ranije se govorilo „alternativna“, što podrazumeva isključivost druge opcije, zatim „komplementarna“, što ukazuje na dopunjavanje nečega što je u osnovi

  • 0
Alternativna medicina, homeopatija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nakon izvanrednog predavanja dr Ane Trifunović o homepatiji na 8. Kongresu medicine sporta i velikog interesovanja za homeopatiju u sportu shvatio sam da toliko toga treba reći, jer je iz nepoznatog razloga jedna autentična medicina nedovoljno poznata našim ljudima.

Zbog toga sam u razgovoru pokušao da dobijem odgovore na nekoliko najvažnijih pitanja.

  • Svečana ceremonija otvaranja Drugog svetskog kongresa integrativne medicine je održana u italijanskom parlamentu, što je krajnje neobično. Šta je time italijanska vlada želela da pokaže?

Italija je jedna od vodećih zemalja Evrope i sveta kada je integrativna medicina u pitanju i implementacija integrativne medicine u zvanični medicinski sistem. Zvaničnici italijanske vlade kao i zvaničnici grada Rima stali su iza organizatornog odbora ovog kongresa i vodećih stručnjaka iz oblasti integrativne medicine i time potvrdili da daju podršku njenom daljem razvoju i unapređenju. Ujedno, to je i podstrek svim ostalim zemljama da se ugledaju na njih jer rezultati integrativnog pristupa u lečenju su ti koji to opravdavaju a o kojima smo imali prilike da se uverimo na kongresu.

  • Iza svega je stala Svetska zdravstvena organizacije. Koje su glavne poruke predsednika SZO, dr Tedrosa Gebrejesusa?

Obraćanje predsednika SZO učesnicima kongresa i poruke koje su tom prilikom upućene predstavljaju ogromnu stvar za integrativnu medicinu danas u svetu. Gospodin Gebrejesus je potvrdio da je razvoj integrativne medicine sastavni deo zvanične strategije razvoja SZO kao i da će SZO dati punu podršku prikupljanju naučnih podataka za integrativnu medicinu i naglasio da je ona često neopravdano stigmatizovana i odbacivana a za milione ljudi sveta predstavlja jedinu medicinu kojom se oni leče uspešno vekovima unazad. Na kraju, predsednik SZO se zahvalio svima koji rade na spajanju drevnih mudrosti i moderne nauke u cilju zdravlja za sve ljude.

Dr Ana Trifunović Foto: Privatna arhiva
  • Nekonvencionalna medicina se ranije zvala alternativna, pa komplementarna, a danas je integrativna. Da li je to samo promena naziva ili suštinski nosi nešto novo?

Da, reč je o suštinskom sagledavanju medicine danas. Ranije se govorilo „alternativna“ što podrazumeva isključivost druge opcije, zatim „komplementarna“ što ukazuje na dopunjavanje nečega što je u osnovi, ali kada je zvanično počeo da se koristi termin integrativna medicina, zapravo se shvatilo da je medicina jedna jedina i da treba da koristi sva raspoloživa znanja iz oblasti ljudskog zdravlja u cilju pomoći pacijentu. Cilj je da se integrišu sva znanja u jedan sistem koji će imati najviše uspeha u lečenju, sa najmanje neželjenih efekata, a tu se zaista ne mogu odbaciti drevna znanja i medicina zasnovana na iskustvu i dokazima.

  • Vi se prvenstveno bavite homeopatijom. Koje su glavne oblasti kojim se bavi homeopatija generalno, a gde Vi lično imate najbolja iskustva?

Homeopatija generalno tretira čoveka kao celinu. Kad kažem „celinu“ mislim na zajedništvo njegovog fizičkog, emocionalnog i mentalnog dela ali i celinu u smislu uticaja porodičnog, poslovnog ili bilo kog drugog okruženja a sve to u korelaciji sa prirodom koja ga okružuje. Ako tako posmatramo čoveka, onda shvatamo da zapravo ne lečimo bolesti već lečimo čoveka u nekom njegovom delu u okviru te celine a koji je ispao iz balansa iz nekog razloga. U zavisnosti od uzroka i od toga koji deo te celine je zahvaćen problemom, koliko dugo osoba ima taj problem i sagledavajući precizno sve modalitete problema, homeopatija se koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugim medicinskim metodama.

S obzirom na to da homeopatija balansira dubinski psiho-neuro-endokrino-imunološku osovinu, ona ima jako širok spektar dejstva, a uspeh je manji ili veću u skladu sa prethodno navedenim činiocima, dužina trajanja simptoma, početni nivo zdravlja pacijenta, dubina zahvaćenosti organa. Nema oblasti u kojoj ne može da pomogne, nekada je isceljujuća a nekada palijativna za pacijenta, ali definitivno nezaobilazna kod mnogih akutnih i hroničnih bolesti, kod imunoloških problema, autoimunih oboljenja i alergija, digestivnih tegoba a zatim strahova, anksioznosti, problema sa snom i mnogih drugih bolesti.

Dr Ana Trifunović Foto: Privatna arhiva
  • Šta o tome zna javnost, a šta misle studenti i stručna javnost? Prema istraživanjima koje ste predstavili čak 83% studenata farmacije želi više da zna o homepatiji?

Interesovanje za homeopatiju raste svakodnevno, sve više pacijenata pomoć traži od homeopate ali je i sve veće interesovanje među stručnom javnošću za usavršavanjem iz ove oblasti. Kolega dr Lazar Trifunović i ja smo sproveli anketu medju studentima farmacije sva četiri Farmaceutska fakulteta državnih univerziteta u Srbiji i zaista potvrdili da veliki broj njih ima interesovanje da pomogne svojim pacijentima pravljenjem homeopatskih lekova, ali da se na fakultetu gotovo o tome ništa ne uči i oni nemaju gde u našoj zemlji da steknu potrebna znanja. To je jedan veliki apsurd sistema jer po trenutnom zakonu u Srbiji, samo farmaceut sme da izrađuje homeopatske lekove a zvanična edukacija u našoj zemlji ne postoji. Namera nam je da kroz institucije iznesemo taj problem a u cilju uspostavljanja zvanične edukacije za farmaceute iz oblasti izrade homeopatskih lekova.

  • Koji homeopatski lekovi i za koje indikacije su registrovani kod nas? Kako to izgleda u homeopatski razvijenim zemljama i koliko zbog toga pacijenti imaju koristi?

Dostupnost homeopatskih lekova je jako bitna. Nažalost, Srbija nije u zavidnoj poziciji čak ni u odnosu na zemlje iz okruženja (Bugarska, Rumunija) a posebno u odnosu na visoko razvijene evropske zemlje (Francuska, Nemačka, Velika Britanija). To je delimično zbog toga što je homeopatija kod nas u odnosu na ove zemlje jako mlada, ali sa druge strane moramo svi da radimo brže da bi dostigli nivo razvoja u drugim zemljama.

U našim apotekama se može naći jako malo zvanično registrovanih homeopatskih lekova i to su tzv. kompleksni homeopatski lekovi, tj. lekovi koji u sebi imaju kombinaciju više prirodnih supstanci za odredjena akutna i hronična stanja kao što su prehlade, bolno grlo, problemi sa sinusima ili alergijskom kijavicom i polenskom alergijom i lekovi za imunitet kod dece ili za probleme kod beba pri nicanju zubića.

  • U kojim oblastima homeopatija najviše pomaže? Spominjali ste bol, groznicu, glavobolju hronične bolesti, pa čak i poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD). Bilo je značajnih rezultat kod kovida-19.

Nema te oblasti zdravlja u kojoj homeopatija neće dati rezultat jer će izvući maksimum od svakog pojedinca u tom momentu, samostalno ili u kombinaciji sa klasičnom medicinom. Korišćenje homeopatije u kovid pandemiji je dalo zapažene rezultate i sve su učestalije naučne studije vezane za kovid-19. Poslednja studija je objavljena polovinom novembra 2023.godine koja pokazuje da su hospitalizovani pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom koji su pored standardne terapije koristili i homeopatske lekove imali su znatno manju smrtnost, manju potrebu za kiseonikom, ali i bržu normalizaciju laboratorijskih parametara od onih pacijenata koji su bili samo na standardnoj terapiji po protokolu.

  • Prikazali ste interesantan slučaj ozdravljenja osmogodišnjeg dečaka od ozbiljnih alergijskih problema. Kada roditelji treba da se obrate homeopati i kako da pronađu pravog stručnjaka?

Da, to je slučaj koji sam imala prilike usmeno da izložin na svetskom kongresu u Rimu u septembru ove godine. Poenta je bila da prikažem kako je jedan, zvanično-medicinski težak slučaj višegodišnje alergijske astme zapravo postao vrlo jednostavan kada smo uključili homeopatski lek jer smo u obzir uzeli celu ličnost deteta, njegove navike, strahove, dominantne emocije i događaje iz perioda koji su prethodili pojavi astme. To je zapravo tipičan primer uspeha integrativnog pristupa u medicine.

Roditelji se mogu obratiti homeopati od prvog dana bebinog života, a ja volim da kažem i još za vreme trudnoće jer se homeopatija sa uspehom i potpuno bezbedno koristii kod trudnica i kod malih beba i kod dojilja. Naravno, ukoliko to nisu učinili, mogu u svakom momentu bilo da dete ima neki zdravstveni problem ili preventivno. U izboru homeopate je najbolje da obrate pažnju da je to stručna osoba, lekar sa dodatnom, zvaničnom, edukacijom iz homeopatije i sa iskustvom.

  • Posebno je interesantan homeopatski pristup kod pacijenta sa malignim stanjima sa bolom? Kažete da nestandardne procedure mogu ponekad da smanje karcinom, uspore rast, pomognu kod prisutnih simptoma, poboljšju kvalitet života, a nekad ga i produže. Da li za to postoje podaci zasnovani na naučnim dokazima?

Da, brojni su rezultati, i klinička istraživanja i klinička iskustva koja govore u prilog tome. Na pomenutom kongresu u Rimu smo imali prilike da prisustvujemo onkološkim sesijama gde su vodeći svetski stručnjaci iznosili rezultate svojih istraživanje i svoje bogate prakse. Čuveni doktor iz Indije i jedan od vodećih svetskih homeopata, dr Farokh Master, koji radi u onkološkoj bolnici u Mumbaju, izneo je jedno takvo istraživanje koje je pratilo pacijente više od deceniju a koji su koristili homeopatiju samostalno ili u kombinaciji sa hirurgijom, radioterapijom, hemioterapijom.

  • Pored homepatije koji pravci integrativne medicine su najznačajniji, a koji po Vama najviše obećavaju?

Brojni su zakonski priznati pravci integrativne medicine. Tu je akupunktura sa ostalim tehnikama kineske tradicionalne medicine, fitoterapija, kvantna medicina, suplementacija, pa do mnogih pomoćnih tehnika za poboljšanje zdravlja kao što su joga, mindfulness tehnike I slično. Bitno je samo pojačati naučnu bazu podataka sa kvalitetnim studijama i osnažiti uspostavljanje kvalitetne edukacije iz ovih oblasti.

  • Zašto je pitanje integrativne medicine kontroverzno? I da li je osvešćenost suština razumevanja našeg zdravlja i izazova koje neke bolesti nose sa sobom?

Poznavanje oblasti o kojoj se govori, komentariše, podržava ili osudjue je od izuzetne važnosti i tu znanje igra ključnu ulogu kao i u drugim sferama života. Jedan od mojih cenjenih profesora je voleo da kaže da ne poznaje protivnika homeopatije koji o homeopatiji zna da kaže tri rečenice i tu leži suština. Ne smemo ništa osudjivati ili osporavati ukoliko se nismo dovoljno informisali i edukovali na pravom mestu. Pogotovo to ne smeju sebi da dozvoljavaju lekari klasične medicine jer su ove grane integrativne medicine zvanično priznate od strane Ministarstva zdravlja u našoj zemlji i svaki pacijent ima pravo da bude informisan o svim mogućnostima koje ima u procesu pronalaska rešenja za svoj problem. Sa strane pacijenta takodje, rešenje treba tražiti, treba se informisati u cilju svog boljeg zdravlja i pratiti mišljenje stručnjaka.

  • Koja je Vaša poruka ljudima koji imaju dilemu ili žele više da nauče o homepatiji?

Homeopatija je po broju ljudi koji je koriste druga u svetu, odmah iza kineske tradicionalne medicine. Iako dosta osporavana u prošlosti, uspela je da opstane zahvaljujući pre svega zadovoljnim pacijentima i uspesima koje sa sobom nosi. Sada, u savremenom svetu, ona je sastavni deo života mnogih ljudi svih uzrasta, od malih beba, preko radno sposobnog stanovništva, do najstarijeg doba. Savremena nauka sa novim dokazima je u poslednjih 30 godina vratila homeopatiju u sam vrh svetske medicine i nema razloga da i u Srbiji ne bude tako. Svi oni koji žele o njoj da saznaju više mogu se obratiti Sekciji za homeopatiju Srpskog lekarskog društva kao i zvaničnim udruženjima od kojih mnoga organizuju i kurseve samopomoći i edukacije za pacijente.

Prof. dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dodir koji leči telo: Upoznajte Boven tehniku rehabilitacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje