• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

12 vrsta crvenih tačkica na koži: Šta mogu biti uzroci njihovih pojava i kako se leče

B. P.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Vodite računa da li vas svrbe ili ne

  • 0
crvene tačke na koži, koža, crvene tačke Foto: Shutterstock/pumatokoh

Sigurno je da ste nekad primetili na svojoj koži crvene tačkice, možda i mrlje. One mogu nastati same, ali se mogu pojaviti i ukoliko ste bili u kontaktu sa nečim što vas iritira pa izaziva dermatitis, gljivičnu infekciju i pucanje krvnih sudova.

Najčešće bi trebalo da se otkrije šta je njihov uzrok i da li treba da imate razlog za zabrinutost. Ovo je mogućih 12 rešenja za vaše crvene tačke na telu.

Toplotni osip (milarija)

Crvene mrlje na koži posle izlaganja suncu mogu biti uzrokovane stanjem koje se naziva "osip od toplote" ili milarija. Ona se dešava kada su znojne žlezde blokirane ispod kože. Ovo uzrokuje male, crvene izbočine na koži koje mogu izazvati svrab ili biti bolne.

Obično se pojavljuje u naborima kože ili na delovima gde se akumulira znoj, kao što su pazusi, grudi, leđa, ruke i prepone. Milarija se može lečiti snižavanjem temperature pomoću kućnih lekova kao što su kupke, hladne obloge i nošenje široke odeće. Pokušajte da izbegnete guste hidratantne kreme koje zadržavaju toplotu na koži.

Toplotni osip obično nestaje za nekoliko dana, međutim, ako je koža povređena, to može dovesti do sekundarne infekcije. U teškim slučajevima, oralni ili lokalni antibiotici će biti potrebni.

Angiom trešnje

Crvene mrlje na koži ponekad mogu biti angiom trešnje (ili hemangiom trešnje), mala izraslina na koži koja se pojavljuje kao okrugla crvena ili ljubičasta tačka sastavljena od krvnih sudova. Izbočine mogu biti podignute ili ravne.

Angiomi trešnje su česti kod starijih od 30 godina. Često se pojavljuju na trupu, ali se mogu razviti i na rukama, nogama i glavi. Ponekad se menjaju u veličini i mogu krvariti, ali to ne znači da postoji problem. Lekar bi trebalo da ih dijagnostifikuje i ne zahteva lečenje. Međutim, ako vam izgled izrasline smeta ili ima tendenciju da krvari, možete ih ukloniti.

Kontaktni dermatitis

Crvene mrlje na koži mogu biti i od kontaktnog dermatitisa, uobičajenog stanja kože. Pojavljuje se kada koža dođe u kontakt sa nečim što vas iritira ili na šta ste alergični. Obično se pojavljuje kao crveni osip sa izbočinama i može izazvati otečenu, suvu kožu koja se ljušti.

Postoje dve glavne vrste kontaktnog dermatitisa:

  • Iritativni kontaktni dermatitis - nastaje kada je zaštitna barijera kože oslabljena i koža postane iritirana nekom supstancom.
  • Alergijski kontaktni dermatitis - nastaje kada imuni sistem nenormalno reaguje na supstancu koja izaziva alergiju (alergen).

Ako niste sigurni šta je izazvalo osip, vaš lekar će možda želeti da uradite "patch test" da biste saznali da li ste alergični na nešto. Kontaktni dermatitis će često nestati sam od sebe za nekoliko nedelja sve dok izbegavate supstancu koja ga je izazvala. Lečenje kontaktnog dermatitisa zavisi od uzroka, ali može uključivati hidrokortizonsku kremu bez recepta (OTC) ili oralne antihistaminike na recept koji pomažu kod svraba.

crvenilo na koži, crvene tačkice, osip, koža, ekcem Foto: Shutterstock/Prostock-studio

Atopijski dermatitis (ekcem)

Crvene mrlje na koži mogu biti i od hroničnih stanja kože. Na primer, atopijski dermatitis ili ekcem je uobičajen kožni poremećaj koji uzrokuje crvene i svrabom iritirane osipe obično u kožnim naborima kao što su laktovi, vrat, ručni zglobovi i iza kolena ili ušiju. Ekcem se može naći na stopalima i prstima, piše "Very well health".

Obično se javlja kod dece mlađe od pet godina i lekar ga može dijagnostikovati pregledom. Njegovo lečenje uključuje topikalne steroidne kreme, antihistaminike ili oralne steroide za teže slučajeve. Stručnjaci takođe preporučuju da se koža dobro vlaži kako bi se smanjile upale.

Pitiriasis rosea

Crvene mrlje na koži dece i tinejdžera mogu biti od stanja koje se zove pitiriasis rosea. To je uobičajen osip koji obično pogađa adolescente, tinejdžere i mlade odrasle osobe i nije ozbiljno stanje.

Obično počinje sa jednom većom crvenom tačkom na grudima, trupu ili leđima koju prate manje crvene mrlje oblika prstena. Mogu se ljuštiti ali i svrbeti.

Stručnjaci ne znaju šta uzrokuje pitiriasis rosea, ali se veruje da je povezana sa virusnom ili bakterijskom infekcijom. Ponekad osobu prati glavobolja, bol u grlu i groznica. Obično se dijagnostifikuje po izgledu, ponekad će nestati sam za šest do osam nedelja. Lekar može da vam da steroide, antihistaminike ili antivirusne lekove.

Krvave mrlje (purpura)

Ove crvene ili dešava kada mali krvni sudovi pucaju i krv se nakuplj ljubičaste mrlje mogu se pojaviti na koži ili u ustima u malim ili velikim mrljama zvane purpura. Purpura sea ispod kože i same po sebi nisu nužno problem, ali mogu biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Na primer, kada su rasprostranjeni to može biti znak poremećaja zgrušavanja krvi.

Lekar će obaviti fizički pregled i naručiti testove krvi (uključujući proveru broja trombocita) kako bi pomogao u dijagnostici uzroka krvnih fleka. Intravenski lekovi mogu pomoći osobi koja ima nizak broj trombocita.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan odlazak u solarijum može biti koban: Odgovori dr Aleksandre na bitna pitanja o koži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje