• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mama uočila neobičan simptom kod bebe, u peleni, i na vreme otkrila rak: Ovo svaki roditelj mora da zna

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vilmsov tumor pogađa decu mlađu od pet godina

  • 0
Jaxon Foto: GoFundMe

Jedna mama alarmirala je roditelje da mnogo više obrate pažnju na sadržaj pelena kod svoje dece, nakon što se ispostavilo da je skoro neprimetna sitnica kod njenog sina bila znak nečeg izuzetno zlokobnog.

Naime, Stejsi Hart (32) iz Londona i njen partner Ben Martin, nedavno su se suočili sa "najgorim periodom u svom životu" nakon što su primetili da njihov 16-mesečni sin Džekson ima čudnu boju urina. Beba je u to vreme kašljala, ali mamu je najviše zabrinuo "stvarno tamni urin", za koji se uplašila da bi mogla da bude - krv.

Na nagovor svoje šefice, koja je lekar opšte prakse, odvela je dete na preleg grudi i urina, nakon čega je postavljenja zastrašujuća dijagnoza raka. Kako je otkriveno beba Džekson je obolela od tumora na bubregu, a dijagnostikovan mu je i Vilmsov tumor, tip raka koji obično pogađa decu mlađu od pet godina.

- Nisam znala šta je Vilmsov tumor, ali sam znala da mi govore da je to rak - rekla je Stejsi: - Hvala Bogu, njegovo telo nam je dalo jasan znak preko boje urina.

Jaxon Foto: GoFundMe

Vilmsov tumor, kako navodi "Metro.co.uk" pogađa oko 80 dece u Velikoj Britaniji, a osnovni simptomi su otečen (obično bezbolan) stomak, kvržica u stomaku, krv u urinu, povišen krvni pritisak, visoka temperatura, uznemireni stomak, gubitak težine i nedostatak apetita. Rak dolazi iz specijalizovanih ćelija u embrionu, poznatih kao metanefrični blastem, ćelije koje su uključene u razvoj bubrega deteta u materici i obično nestaju po rođenju.

Kod bebe Džeksona tumor, koji je otkriven u oktobru 2023., bio je mnogo veći od njegovog bubrega. Tokom prve nedelje nakon dijagnoze, lekari su verovali da se rak proširio i na njegova pluća, ali su skeneri potvrdili da to nije slučaj.

Jaxon Foto: GoFundMe

Od tada je dete, koje sada ima 19 meseci, moralo da prođe pet rundi hemoterapije i u novembru mu je uklonjen bubreg. Nakon ove operacije, stručnjaci su uspeli da utvrde da je rak tek u prvoj fazi.

- Uhvatili smo ga veoma brzo i na sreću njegovi limfni čvorovi su čisti. Najbolji mogući ishod - ističe Stejsi i kaže da se dete dobro oporavio i bilo "čisto" od raka dva dana pre Božića: - Bilo je to božićno čudo. Najbolja vest ikada. Osećam se kao da ponovo mogu da dišem. Ali osećaj brige nikada ne nestaje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uroš je bio veselo dete, a onda su počele temperature i bolovi: Sada je u bolnici

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje